Στην εκπομπή «Σήμερα» βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Απριλίου ο υπουργός Μετανάστευσης, Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) και υπογραμμίζοντας πως η ελληνική στάση απέναντι στην Τουρκία είναι απολύτως σαφής.
«Ένα έργο που είχε μείνει στάσιμο για πάνω από είκοσι χρόνια υλοποιείται επιτέλους από αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία του ΘΧΣ και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. «Για πρώτη φορά έχουμε ξεκάθαρες προβλέψεις για τις ανθρωπογενείς χρήσεις και τον προσδιορισμό συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών. Αυτό είναι καίριας σημασίας για την προστασία των θαλασσών μας, για το περιβάλλον, αλλά και για την ενίσχυση της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών», τόνισε. «Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα, που είχε καθυστερήσει επί δεκαετίες», κατέληξε ο κ. Βορίδης.
Και συνέχισε: «Επίσης είναι καθαρή γιατί η Ελλάδα πια έχει έναν επίσημο τόπο με τον οποίον καθορίζει η ίδια τι θεωρεί πως είναι η υφαλοκρηπίδα της. Είναι κάτι που μέχρι χτες δεν είχε γίνει.
Η αντίδραση των Τούρκων ήταν αναμενόμενη. Αυτό που είναι ποιοτική διαφορά και πιστώνεται στην κυβέρνησή μας είναι πως η Ελλάδα δεν έλεγε τίποτα ενώ η Τουρκία έλεγε διάφορα πράγματα. Αυτό που έγινε είναι πως το είπε η Ελλάδα αυτό. Οι όποιες διαφορές θα επιλυθούν, όπου μπορούν να επιλυθούν. Θα είναι η Χάγη, θα είναι οι συμφωνίες, θα είναι άλλα πράγματα… Το δεδομένο είναι ότι η Ελλάδα έχει μια καθαρή αποτυπωμένη θέση».
Παράλληλα, αναφορικά με τα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, είπε: « Μέσα στους στόχους της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής είναι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Και αυτό είναι μια μάχη που το Λιμενικό μας την δίνει κάθε μέρα».
Μάλιστα, σημείωσε πως «στο πρώτο 4μηνο έχουν συλληφθεί πάνω από 150 διακινητές. Συλλαμβάνουν πάνω από έναν κάθε μέρα».
Για τους παράτυπους μετανάστες και το νομοσχέδιο που έρχεται, ο υπουργός ανέφερε πως «είναι παράνομοι, δεν είναι πως ξέχασαν κάποιο χαρτί, μπαίνουν παρανόμως, παραβιάζοντας το νόμο μας για τη νόμιμη είσοδο στη χώρα. Η απάντηση για αυτό, ευτυχώς είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική και η Ευρώπη έχει μετακινηθεί στις θέσεις που υποστήριζε πάντα η Ελλάδα.
Οι θέσεις είναι πως πρέπει να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε το σύστημα επιστροφών που έχουμε. Όταν κάποιος δεν είναι νόμιμα στην Ελλάδα, είτε δεν έχει άσυλο, είτε δεν έχει άδεια διαμονής, αυτός πρέπει να επιστρέφεται είτε στον τόπο καταγωγής του, είτε στη χώρα από την οποία ήρθε, εφόσον αυτή είναι μια ασφαλής χώρα. Πρέπει να ενισχύσουμε όλο τον μηχανισμό της επιστροφής και είναι μια από τις βασικές δουλειές που έχουμε να κάνουμε. Χτες τελειώσαμε μια πρώτη επεξεργασία στο νόμο για τις επιστροφές.
Τον νόμο τον κάνουμε αυστηρότερο. Το ένα θέμα είναι ο χρόνος και ένα άλλο θέμα είναι η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διοικητικών μέτρων. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να οδηγείται σε κράτηση ο παράνομος, προκειμένου να απομακρυνθεί. Ο διοικητικός περιορισμός μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες. Όλο το σύστημα αυτό το κάνουμε αυστηρότερο σε επίπεδο νομικό. Έχει αρκετή δουλειά».