Βούτσης: «Μαζικό κόμμα της Αριστεράς και ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»

19 mins read

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην πολιτική της ΝΔ.

Ο κ. Βούτσης, αναφερόμενος στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως πρέπει να είναι ένα «Μαζικό και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς, σε αντιστοίχηση με τους αγώνες απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική διακυβέρνηση, και το οποίο θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης».

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής αναφέρεται παράλληλα στους λόγους της ήττας στις εκλογές και προειδοποιεί ότι η προγραμματισμένη δημόσια αποτίμηση της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι σωστή, δεν πρέπει να καταλήξει σε στείρα λαθολογία και σε προσωποποίηση ευθυνών για το παρελθόν.

Ερωτηθείς για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στα αίτια της ήττας στις εθνικές εκλογές, απάντησε ότι «δεν υπήρξε στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, που ήταν και ο βασικός στόχος του αντι-ΣΥΡΙΖΑ κοινωνικοπολιτικού μετώπου που είχε συγκροτηθεί και λειτουργούσε με την ισχυρή επικουρία μεγάλου μέρους των ΜΜΕ».

Και πρόσθεσε «Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αξιοποίησαν το συντηρητικό κλίμα στην Ευρώπη και επιδόθηκαν σε έναν πρωτοφανή λαϊκισμό και τακτικισμό για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό, άκρως διχαστικό, όπως επίσης και σε μια ανοιχτή εξαπάτηση όπως φαίνεται τώρα για το κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας. «Χάιδεψαν» τις υπαρκτές φοβίες, την ανασφάλεια και την κόπωση μιας κοινωνίας που έβγαινε από την δεκάχρονη κρίση».

Ο κ. Βούτσης μίλησε για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγήσει στον μετασχηματισμό του κόμματος, λέγοντας τα εξής:

«Ο οδικός χάρτης που ακολουθείται και υλοποιεί την προσπάθεια για ένα μαζικό κόμμα, κοινωνικά γειωμένο, ανοιχτό, κόμμα της Αριστεράς, που θα είναι η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, θα έλεγα ο ‘’νέος ΣΥΡΙΖΑ’’ με τον κοινό βηματισμό που κάνουμε με τις δυνάμεις της ‘’Προοδευτικής Συμμαχίας’’, θα πρέπει να αντιστοιχείται καθημερινά με τους αγώνες στην κοινωνία και τη Βουλή, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική διακυβέρνηση.

Επίσης πρέπει –και εργαζόμαστε γι’ αυτό– να ανατροφοδοτείται με έναν νέο κοινωνικό ριζοσπαστισμό και να διαμορφώνει μαζί με τις προγραμματικές εναλλακτικές προτάσεις μια νέα συνείδηση, μια νέα ελπίδα που θα συγκροτεί την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία για την προοδευτική αλλαγή.

Αυτή η υπόθεση αφορά όλες τις εκδοχές και τις παραδόσεις της ιστορικής και της σοσιαλιστικής Αριστεράς, μέχρι και τους πολίτες του προοδευτικού Κέντρου. Ιδιαίτερα αφορά τους νέους και τις νέες που βίωσαν την κρίση και διαμορφώνουν τώρα τη δικιά τους πολιτική και κοινωνική ταυτότητα μέσα και από τα ερεθίσματα και από τα επίδικα της εποχής μας».

 

Facebook Comments