Χαμός στην Κομισιόν-Χρυσοχοΐδης σε ευρωβουλευτή: «Πάρτο πίσω ότι είμαστε ακροδεξιοί!»

52 mins read

Κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Νότης Μηταράκης κατηγορήθηκαν από Ισπανό ευρωβουλευτή  ότι η κυβέρνηση είναι «ακροδεξιά» και δέχθηκα επίπληξη για την πολιτική προστασίας των συνόρων της χώρας, καθώς και άλλους συναδέλφους του να μιλούν για απαράδεκτες πρακτικές επαναπροωθήσεων αιτούντων ασύλου.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με απωθήσεις και πολιτική κλειστών συνόρων, ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέρριψε τις κατηγορίες περί «ακροδεξιάς αντιμετώπισης» που του επέρριψε η ο συντονιστής της ομάδας των σοσιαλιστών και εξήγησε ότι «εμείς στις τελευταίες εκλογές διώξαμε την ακροδεξιά» και «από εκεί που ήταν στη βουλή τώρα είναι στα δικαστήρια».

Ζήτησε δε από όσους κάνουν κριτική να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να συμφωνήσουν για επιμερισμό των βαρών. Τόνισε ότι όλα τα περί θανάτων και απωθήσεων «είναι ισχυρισμοί των Τούρκων» και επεσήμανε την παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης επί του εδάφους. Ζήτησε δε από τα μέλη της Επιτροπής να προσέχουν πως μιλάνε για την Ελλάδα που «είναι μια βασανισμένη χώρα» και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία για τις καταγγελίες να τα προσκομίσει προς διερεύνηση.

Κουμουτσάκος: «Πρώτη φορά στη ζωή μου που κάποιος τολμά να χαρακτηρίσει ακροδεξιό»

«Πρώτη φορά στη ζωή μου που κάποιος τολμά να χαρακτηρίσει ακροδεξίό», δήλωσε ο Υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος και παρέπεμψε σε δηλώσεις Τσαβουσογλου, τις οποίες και ανέγνωσε: «αν η Τουρκία ανοίξει τις πύλες των μεταναστών καμία ευρωπαϊκή χώρα δε θα μείνει σταθερή για περισσότερο από έξι μήνες».

Κατήγγειλε δε την Τουρκία εκ νέου για εργαλειοποίηση των μεταναστών και διερωτήθηκε αν η εν λόγω επιτροπή (LIBE) έχει συζητήσει αυτές τις καταγγελίες. Τόνισε δε ότι «είναι υποκρισία να απολογούμαστε για το ότι είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης», παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν.

Εξήγησε δε ότι δημοκρατική Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα βάσει κανόνων και ερώτησε τα μέλη ποιος τελικά θα αναλάβει την ευθύνη αν υπάρξει πιθανή εισροή κρουσμάτων σε ενδεχόμενο νέο κύμα απόπειρας εισόδου μεταναστών διά θαλάσσης.

Συγκεκριμένα ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε: «γιατί δε λέτε στον Ισπανό Πρωθυπουργό Σάντσεθ να πάρει μέρος αυτών των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα;»

«Πέρσι κάθε μέρα έφταναν 500 άτομα με μικρά παιδιά και η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της. Είναι απαράδεκτο να μιλάτε για ακροδεξιά. Και σας παρακαλώ πολύ να το πάρετε πίσω», τόνισε.

«Κι αν θέλετε όντως να βρεθεί μια λύση, να βοηθήσετε να πείσουμε τις κυβερνήσεις να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη και να εκπονήσουν πολιτική ασύλου που θα κατανέμει βάρη πραγματικά. Εμείς στην Ελλάδα διώξαμε την ακροδεξιά. Από εκεί που ήταν μάστιγα, σήμερα η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στα δικαστήρια», υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα μια βασανισμένη χώρα. Είναι ο πρώτος σταθμός και σχεδόν μοναδικός μετά κλείσιμο Λιβύης και Μαρόκου που αποτελεί τη μοναδική είσοδο στην Ευρώπη. Δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα που εννοείτε ή υπονοείτε. Όταν μιλάτε σε θάνατο νέου ανθρώπου είναι ευαίσθητο θέμα. Άκουσα να λέτε για ελεύθερους σκοπευτές δεν έχει η ΕΛΑΣ ελεύθερους σκοπευτές. Χιλιάδες μάτια από όλη την Ευρώπη και κόσμο ήταν εκεί, πολλά μέσα ενημέρωσης. Υπήρχαν παρατηρητές και τελευταίους 3 μήνες και Frontex. Δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Ελλάδα τόσο εύκολα!»

Η αντίδραση Χρυσοχοΐδη στο 54′. Αμέσως μετά διαμαρτύρεται και ο κ. Κουμουτσάκος πως πρώτη φορά στη ζωή του τον αποκαλούν ακροδεξιό.

Η παρέμβαση του Κώστα Αρβανίτη 

Τις μεγάλες ευθύνες μπροστά σε μια απευκταία τραγωδία με πρόσφυγες στην Ανατολική Μεσόγειο ανέδειξε ο Κώστας Αρβανίτης στην συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην συνεδρίαση με θέμα την κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στον επικεφαλής της FRONTEX και να του επισημάνει τις ευθύνες του οργανισμού για την προστασία και διάσωση ανθρώπων που απειλείται η ζωή τους αλλά και την αποτροπή επικίνδυνων επαναπροωθήσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Φυσικά για μια ακόμη φορά ο Κώστας Αρβανίτης δεν παρέλειψε να καταγγείλει από το Βήμα του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου το βρώμικο ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν που όπως υπογράμμισε «εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες στις γενικότερες διεκδικήσεις της από την Ευρώπη. Παίζεται ένα παιχνίδι εδώ…»

«Μη ρίχνετε τις ευθύνες στην Ελλάδα, κι εσείς έχετε ευθύνη», επεσήμανε με έμφαση κλείνοντας την παρέμβασή του, ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί στους υψηλούς τόνους που επέλεξαν (αντί απαντήσεων στα ερωτήματα και τις καταγγελίες) οι δύο Έλληνες υπουργοί για να σημειώσει απευθυνόμενος στους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές: «Τι να πω κι εγώ ο οποίος χαρακτηρίστηκα ότι μεταφέρω fake news επειδή ρώτησα για πληροφορίες διεθνών οργανισμών συνεργαζόμενων με την Ελλάδα;»  

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Είδα τους Υπουργούς πάρα πολύ εκνευρισμένους και στεναχωρημένους που ειπώθηκε ο χαρακτηρισμός «Ακραία Δεξιά». Τι να πω κι εγώ, ο οποίος χαρακτηρίστηκα ότι μεταδίδω fake news επειδή μετέφερα ή ρώτησα για πληροφορίες διεθνών οργανισμών, συνεργαζόμενων με την Ελληνική Κυβέρνηση, όπως είναι ο ΔΟΜ, όπως είναι η UNCHR.  

 Kύριε Λετζέρι,

Όπως γνωρίζετε, στον Τύπο -αλλά και σε πορίσματα διεθνών οργανισμών- καταγράφεται πληθώρα διεθνών καταγγελιών για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του Ενωσιακού Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αυτό είναι το θέμα μας.

Η FRONTEX, βάσει του κανονισμού της, οφείλει να έχει γνώση της κατάστασης που επικρατεί και να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της.

Εξάλλου, αυτή την στιγμή στην περιοχή βρίσκεται σε ανάπτυξη η επιχείρηση «Ποσειδών». Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία εξακολουθεί να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες στις γενικότερες διεκδικήσεις της από την Ευρώπη. Παίζεται εδώ ένα παιχνίδι μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας

Τα ερωτήματα που έχουμε ήδη θέσει, παραμένουν: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχείρηση «Ποσειδών»; Η FRONTEX με τα όργανα και τις τεχνικές δυνατότητές που διαθέτει, έχει  αποτιμήσει τα καταγγελθέντα; Τι σας αναφέρει το προσωπικό που παίρνει μέρος στην επιχείρηση; Γενικά, έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, τεκμηρίωση ή πληροφορίες για αυτά που έχουν καταγγελθεί;

Οι επιτηρητικές σας δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου του EUROSUR, είναι δεδομένες και πολύ σημαντικές. Τις  αξιοποιείτε ώστε να  διασφαλίζεται η έγκαιρη ανίχνευση μικρών σκαφών και να εξασφαλίζεται έτσι η προστασία και η διάσωση  των επιβαινόντων οι οποίοι εμπλέκονται σε επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, μεταξύ άλλων και με επικίνδυνες επιπλέουσες σκηνές;

Έχει γίνει γνωστό ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παραλαμβάνει, τις προσεχείς ημέρες, το πλωτό φράγμα μήκους 2.7 χιλιομέτρων που θα τοποθετηθεί Βορειοανατολικά της Λέσβου για να αποτρέπει τους πρόσφυγες. Αυτό συνάδει ή δεν συνάδει με την τρέχουσα επιχείρησή της FRONTEX στην περιοχή;

Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, όπως είπε ο Πρόεδρός μας.

Συνάδει με το Δίκαιο της θάλασσας και τα θεμελιώδη δικαιώματα; Σωστά το κάνει η Ελλάδα ή λάθος το κάνει η Ελλάδα; Ποιος παίρνει την ευθύνη;

Θα ήθελα να σας θυμίσω τη σχετική επιστολή των Ευρωβουλευτών της LIBE GUE/NGL που σας στείλαμε ακριβώς ένα μήνα πριν. Υποθέτω ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν λάβαμε απάντηση. Είναι, ωστόσο, αδήριτη ανάγκη να μας δώσετε μια απάντηση σήμερα.

Γιατί κι εσείς έχετε ευθύνη και δεν θα ρίξετε τις ευθύνες στην Ελληνική Κυβέρνηση επειδή ενδεχομένως σας βολεύει.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Facebook Comments