Ξανθός: «Λογική υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα σε νοσοκομεία και ΠΦΥ»

12 mins read

Πριν καλά-καλά αποκλιμακωθεί η πανδημία με μη αναστρέψιμο τρόπο (ο ΠΟΥ τονίζει ότι είναι πολύ επιπόλαιη η συζήτηση για το τέλος της), η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επαναφέρουν την απολύτως χρεοκοπημένη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμους τομείς του ΕΣΥ”, υπογραμμίζει σε σημερινή του δήλωση ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός.

Οι αλλαγές στην ΠΦΥ, στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, έχουν στον ιδεολογικό τους πυρήνα τη λογική της υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και της εκχώρησης αναβαθμισμένου ρόλου στον ιδιωτικό τομέα και στις ασφαλιστικές εταιρείες“, σημειώνει, τονίζοντας ότι “η επέκταση των ΣΔΙΤ στην ΠΦΥ, τα εμπόδια πρόσβασης σε φροντίδα υγείας, οι part time ιδιώτες γιατροί στα νοσοκομεία, τα απογευματινά χειρουργεία με όρους ιδιωτικών κλινικών (30% συμμετοχή του ασθενή στο κόστος νοσηλείας), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη ανατροπή του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που ξέραμε ως τώρα”. “Το οποίο απέδειξε ότι, παρά τα διαχρονικά του προβλήματα και τις παθογένειες του, ήταν η μόνη αξιόπιστη απάντηση στην πανδημική κρίση, προσθέτει.

Ανεξάρτητα από το πρόσχημα (εξορθολογισμός δαπανών, ποιοτικές παροχές κλπ) και ανεξάρτητα από επιμέρους οργανωτικές ρυθμίσεις (διοικητική ενοποίηση δομών ΠΦΥ, τρόπος αμοιβής του «θεράποντος ιατρού», νέο μοντέλο συμβάσεων ΕΟΠΥΥ), η ουσία είναι ότι με τις αλλαγές του κ. Πλεύρη γυρνάμε πίσω στην προ-ΕΣΥ περίοδο, σε αποκλεισμούς ασθενών και στις ακραίες ανισότητες στη φροντίδα υγείας“, αναφέρει ο Αν. Ξανθός και καταλήγει: “Το «νέο ΕΣΥ» του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καμιά σχέση με τις νέες ανάγκες και προκλήσεις της μετα-covid εποχής, αλλά με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες του και τις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των επιχειρηματιών υγείας”.

Facebook Comments