ΑρχικήΠολιτικήΧαρίτσης: «Ούτε Έλληνες δεν θα απαντούσαν τις ερωτήσεις στις εξετάσεις ιθαγένειας»

Χαρίτσης: «Ούτε Έλληνες δεν θα απαντούσαν τις ερωτήσεις στις εξετάσεις ιθαγένειας»

«Θέτοντας δυσθεώρητα εμπόδια για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί αυτό που δεν τολμά να παραδεχθεί ευθέως. Να στερήσει από τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στην χώρα μας για χρόνια, το δικαίωμα της πολιτογράφησης». Αυτό τονίζει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωση του με αφορμή τις γραπτές εξετάσεις ιθαγένειας.

Σημειώνει ότι στις σημερινές γραπτές εξετάσεις ιθαγένειας, τις πρώτες που διεξάγονται με το νέο σύστημα πολιτογράφησης, «οι ενδιαφερόμενοι δεν καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά είναι ενταγμένοι στην χώρα μας. Αλλά να εξεταστούν σε ερωτήσεις παπαγαλίας, που ακόμη και Έλληνες πολίτες δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν».

Επισημαίνει ότι «σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που έθεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που ζητά ο αιτών ελληνική ιθαγένεια να μην έχει μείνει άνεργος ακόμα για 7 συνεχόμενα έτη, το δικαίωμα για αίτηση πολιτογράφησης γίνεται πια απαγορευτικό για την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων». «Αυτό καταδεικνύει και το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές εξετάσεις», σχολιάζει, τέλος, ο κ. Χαρίτσης.

Τι έχει δηλώσει ο Μάκης Βορίδης 

«Με βάση το νόμο, ο αλλοδαπός, ο οποίος επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης, πρέπει να αποδεικνύει την οικονομική και κοινωνική του ένταξη. Ένα από τα κριτήρια πρέπει να είναι στον υπουργό, δηλαδή να επιλέξει ποιο κριτήριο θα θέσει για την απόδειξη της οικονομικής ένταξης», είχε απαντήσει σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι «εκείνο το οποίο έκανα εγώ, είναι ότι έβαλα ως κριτήριο για έναν αλλοδαπό, που έχει δικαίωμα να ζητήσει ιθαγένεια, άρα αποδεικνύει νόμιμη παραμονή επταετίας, να αποδεικνύει, τουλάχιστον για τα πέντε χρόνια, ότι έχει το κατώτατο εισόδημα, δηλαδή το εισόδημα από τον κατώτατο μισθό». «Αν δεν μπορεί να το αποδείξει αυτό», συνέχισε, «γεννιέται και ένα ερώτημα για το πώς διαβιεί» και συμπλήρωσε: «’Αρα δεν μπορεί να αποδείξει την οικονομική του ένταξη. Δεν θεωρώ αποδεκτό το να ενισχύουμε πολιτικές επιδομάτων, δηλαδή ουσιαστικά άνθρωποι έρχονται εδώ και ζουν με επιδόματα και ταυτόχρονα ζητούν να παίρνουν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη. Αυτό δεν το θεωρώ σωστό».