Χατζηδάκης: «Η ΔΕΗ “μπήκε μέσα” €200 εκ. το 2018 και ‎€300 εκ. το 2019»

13 mins read

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης συνομίλησε στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τον δημοσιογράφο κ. Τάσο Τέλλογλου.

Ο κ. Χατζηδάκης σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία συνεχίσει τη διαδικασία έρευνας στα όρια των 6 μιλίων, αλλά και ενόψει του τουρκολιβυκού  συμφώνου, απάντησε ότι η χώρα μας «δίνει απαντήσεις, όπως στην περίπτωση του EastMed στις 2 Ιανουαρίου αλλά και του Έβρου στις αρχές Μαρτίου». 

«Η πολιτική απ-ανθρακοποίησης έχει και οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.  Τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι προφανή, τα οικονομικά είναι επίσης σαφή.  Η ΔΕΗ “μπήκε μέσα” 200 εκατομμύρια ευρώ το 2018 και 300 εκατομμύρια ευρώ το 2019», δήλωσε ο Υπουργός.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινούνται σε 4 άξονες: τη δίκαιη μετάβαση, την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την πράσινη ανάπτυξη και το renovation wave (κύμα ανακαίνισης). 

«Δημιουργούμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του Πράσινου Ταμείου, με δράσεις που ενισχύουν τοπικές οικονομίες (πχ. νησιά), δράσεις για την σύγχρονη διαχείριση αποβλήτων, αλλά και δράσεις για νέες τεχνολογίες (όπως το υδρογόνο) και για την ενίσχυση της έρευνας», είπε ο Υπουργός. Η ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ αξιοποιούν κονδύλια για την αλλαγή των ενεργειακών τους μοντέλων, όπως σε φωτοβολταϊκά, συμπλήρωσε.  Σύντομα μπορεί ο EastMed να συνδεθεί με υδρογόνο.  «Οι ΑΠΕ θα μετατρέπονται σε υδρογόνο. Αυτό θα το εκμεταλλευτούμε και από πλευράς γεωστρατηγικής θέσης της χώρας».  Δεν θέλουμε να εξαντλήσουμε τα κονδύλια, αλλά να τα εκμεταλλευτούμε σωστά.  Πλέον υπάρχουν διαθέσιμα για την μετάβαση 1.7 δισ. ευρώ.

«Η αντίδραση από νησιά στον χωροταξικό σχεδιασμό για ΑΠΕ είναι θέμα αισθητικής και δεν μπορώ να παρέμβω.  Εγώ εφαρμόζω τη νομοθεσία. Η αδειοδότηση γίνεται από τις γενικές διευθύνσεις, υπηρετώ τη νομιμότητα», είπε ο Υπουργός αναφερόμενος στο πρόβλημα συχνών φαινομένων διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Facebook Comments