ΑρχικήΠολιτικήΧρυσοχοΐδης: «Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα είναι σε κάθε γειτονιά»

Χρυσοχοΐδης: «Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. θα είναι σε κάθε γειτονιά»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε την παρουσία αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε κάθε γειτονιά.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τόνισε πως από τα μέσα του Ιανουαρίου επί 24ωρου βάσεως οι πολίτες θα βλέπουν στις γειτονιές τους αστυνομικούς.

Ακόμη αναφερόμενος στα περιστατικά αστυνομικής βίας υποστήριξε ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν καταγγελίες για 321 περιστατικά αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας».

Αναφορικά με την συγκρότηση της επιτροπής Αλιβιζάτου ο κ. Χρυσοχοΐδη σημείωσε ότι η εν λόγω επιτροπή θα ελέγχει κάθε ΕΔΕ για καταγγελίες άσκησης βίας. Μάλιστα προνήγγειλλε ότι στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα κατοχυρωθεί η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ, όπως υποστήριξε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση πορειών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στο περιστατικό με την καταγγελία που έκανε μία φοιτήτρια και με βάση την οποία αστυνομικοί την υποχρέωσαν να κατεβάσει το παντελόνι της, σχολιάζοντας «νόμιζα ότι μιλάμε σοβαρά».

Ακόμη, ερωτηθείς για τα περιστατικά αστυνομικής βίας σημείωσε πως «έχουν δοθεί οι απαντήσεις» και συμπλήρωσε ότι «κάποια από αυτά είναι εντελώς ψέματα και κάποια άλλα δεν είναι όπως ακριβώς τα περιγράφετε. Παρά ταύτα όλα διερευνώνται».

Κληθείς να σχολιάσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταλήψεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως «οι καταγγελίες είχαν γίνει εδώ και χρόνια. Οι ιδιοκτήτες είχαν στείλει εξώδικα και είχαν ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές. Οι εισαγγελείς ειδοποιούν την αστυνομία. Η αστυνομία πρέπει να αποδώσει το κτίριο στον ιδιοκτήτη του. Η ιδιοκτησία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Και μάλιστα εάν η αστυνομία αδιαφορήσει και δεν πράξει το καθήκον της τότε είναι υπόλογη απέναντι στη δικαιοσύνη».