Χρυσοχοΐδης: «Η Μόρια θα κλείσει» – Η απάντηση του στην καταγγελία Τσίπρα

35 mins read

Τη θέση ότι οι καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών στα νησιά θα λειτουργούν, έως ότου κατασκευαστούν οι καινούργιες κλειστές δομές που εξαγγέλθηκαν, επισημαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Απαντώντας έτσι στην καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα για… φιάσκο της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική»

Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική.

Αναφερόμενος στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς.

Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ανάμεσα στην προχειρότητα και στην ανευθυνότητα: ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκαλύπτει το κυβερνητικό αδιέξοδο στο προσφυγικό»

Η σημερινή αποκάλυψη της επιστολής του κ. Χρυσοχοΐδη μαρτυρεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό ζήτημα και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με την ανευθυνότητα της.

Ελάχιστες μέρες μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου περί κλεισίματος της Μόριας και δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, έρχεται  στο φως της δημοσιότητας επιστολή του Μ. Χρυσοχοΐδη προς την αρμόδια Ευρωπαίο Επίτροπο η οποία διαψεύδει πλήρως τις κυβερνητικές εξαγγελίες. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης προχωρά ένα βήμα παραπάνω: Ομολογεί ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές.

Το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό είναι οφθαλμοφανές. Την ίδια στιγμή, όμως, ήταν και αναμενόμενο. Το ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το δήθεν κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που μάταια προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε το αδιανόητο: να πατά σε δύο βάρκες. Η πτώση και η καταβύθιση, όπως αναμενόταν, ήρθε πολύ γρήγορα.

To έγγραφο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Σύμφωνα με το έγγραφο, με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 2019, που φέρει την υπογραφή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και απαντά στην Ευρωπαία επίτροπο Dunja Mijatovic, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει τις νέες δομές στα πέντε ελληνικά νησιά, οι οποίες όμως θα λειτουργούν παράλληλα με τις ήδη υπάρχουσες δομές στα ίδια νησιά.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή που στείλατε σε εμένα και τον συνάδελφό μου, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, καθώς και για τη γόνιμη συνεργασία που είχαμε.

Θα ήθελα να σας διατυπώσω μερικές διευκρινίσεις αναφορικά με τα ερωτήματα που θέσατε στην επιστολή σας.

Είναι πράγματι πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου- εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ό,τι αφορά στα νησιά η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής.

Όσοι μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4636/2019, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου.

Τέλος σε ότι αφορά στην κράτηση, ο νέος νόμος προβλέπει τη διοικητική κράτηση των αιτούντων άσυλο στο άρθρο 46, η οποία συνάδει πλήρως με το Κοινοτικό κεκτημένο. Η διοικητική κράτηση προβλέπεται στη διάταξη αυτή ως μέσο τελευταίας επιλογής, δεδομένου ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εκτίθενται στο άρθρο 22 του Ν. 3907/2011.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκαιο, βιώσιμο και ασφαλές σύστημα ασύλου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ξεσηκώσει νέες έντονες αντιδράσεις στους κατοίκους των εν λόγω νησιών, που ήδη σηκώnουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού». 

 

Η επιστολή της Ευρωπαίας επιτρόπου

Στις 25 Νοεμβρίου, η Ευρωπαία επίτροπος είχε αποστείλει ερώτημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε κλειστές δομές φιλοξενίας και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να κατασκευάσουν νέες δομές στα νησιά που θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες, όσο και τις συνθήκες υγιεινής και πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη.

 

Facebook Comments