Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: «Πήρα δέκα φορές τη διαβεβαίωση ότι δεν θα κρατούνται οι πρόσφυγες»

8 mins read

Ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, καθώς αναφέρει ότι του δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα στα νησιά.

Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα ήρθε για να γνωρίσει και να συνομιλήσει με την νέα κυβέρνηση, αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αφίξεων προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες

Σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέες δομές στα νησιά με μικρότερο αριθμό ανθρώπων, ο κ. Γκράντι τόνισε ότι «γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις νέες δομές που σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, καθώς χρησιμοποιήθηκε ο όρος “κλειστές δομές”. Με διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται να είναι κρατούμενοι όσοι θα διαμένουν εκεί. Πήρα αυτή τη διαβεβαίωση δέκα φορές, όχι μία. Η κυβέρνηση έχει νόμιμο δικαίωμα να ελέγχει αυτόν τον πληθυσμό. Ο έλεγχος δεν συνιστά κράτηση. Αν ο έλεγχος μετατραπεί σε κράτηση, τότε δεν συμφωνούμε. Αν “έλεγχος” σημαίνει καλύτερη καταγραφή, καλύτερη πειθαρχία στη διαχείριση αυτών των κέντρων, αυτό είναι φυσικά θετικό». Υπενθύμισε πάντως, πως «η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι κάθετα αντίθετη στα κέντρα κράτησης παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα