Ζειμπεκ (ΣΥΡΙΖΑ): «Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα» – Έντονη αντίδραση από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ

14 mins read

Σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, από τα έδρανα της Βουλής ο οποίος τόνισε πως «η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα». Και ως επιχείρημα χρησιμοποίησε ότι στην Τουρκία τα μαθήματα δεν ξεκινάνε ποτέ με προσευχή. «Η Τουρκία είναι ένα κοσμικό κράτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα που δεν είναι. Στην Τουρκία ποτέ δεν ανοίγουν τα σχολεία με το κοράνι», είπε και προκάλεσε έκρηξη στη Βουλή.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, πήρε τον λόγο ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος σε πολύ έντονο ύφος είπε «είναι τραγικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος. Η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. Υπάρχει επικρατούσα θρησκεία, υπάρχει ανεξιθρησκεία αλλά υπάρχει ισχυρή και θρησκευτική και κοσμική παράδοση». Στο ίδιο κύμα και η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία έκανε λόγο για «Απαράδεκτη» τη θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσπαθώντας να μαζέψει τ’ αμάζευτα ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος. «Άλλο ήθελε να πει ο Ζεϊμπέκ. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον πλήρη προσδιορισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους».

Με δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε: «Ήταν απολύτως δεδομένο ότι εκεί θα καταλήγαμε. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως σε τέτοιου είδους θέματα που χειρίζεται η αρμόδια πολιτεία, η Βουλή να μην επιχειρήσει διαβήματα που θα προκαλέσουν διχασμό. Στέκομαστε  πάνω απ’ όλα αυτά, όπως στάθηκαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Προσπάθεια αναδίπλωσης

Για διαστρέβλωση των λεγομένων του μίλησε ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή του τονίζει: «Ενόψει εκτεταμένων διαστρεβλώσεων ενός τμήματος της ομιλίας μου σήμερα στη Βουλή, διευκρινίζω ότι συνέκρινα καθ’ υπερβολή τα πολιτειακά συστήματα Ελλάδας-Τουρκίας με σκοπό να αναφερθώ στην ανάγκη κατάργησης της Σαρία στη Θράκη, που αποτελεί παραφωνία θρησκευτικής νομικής ρύθμισης σε ένα κοσμικό κράτος. Σαφέστατα αναγνωρίζω τις προβλέψεις του Συντάγματος περί ανεξιθρησκίας και θρησκευτικής ουδετερότητας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζω και εγώ την ανάγκη πλήρους λειτουργικού διαχωρισμού πολιτείας και εκκλησίας».

Facebook Comments