ΑρχικήΠολιτικήΖωή Ράπτη: «Θα μπει άμεσα ψυχίατρος στην επιστημονική επιτροπή για την πανδημία»

Ζωή Ράπτη: «Θα μπει άμεσα ψυχίατρος στην επιστημονική επιτροπή για την πανδημία»

Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ήταν καλεσμένη στο Action24 και την εκπομπή Briefing με τον Γ. Πιέρρο, όπου ανακοίνωσε πως θα ενισχυθεί και με την ειδικότητα των ψυχιάτρων η επιστημονική επιτροπή για την πανδημία.

Ερωτηθείσα για το αν θεωρεί πως η αντιμετώπιση της πανδημίας επιβάλει και την ψυχιατρική οπτική, η υφυπουργός Υγείας απάντησε “σαφώς, είναι μια πρόταση που έχουμε κάνει και θα μπει άμεσα ψυχίατρος στην επιτροπή των ειδικών, γιατί όλα τα στοιχεία παγκοσμίως δείχνουν ότι με την πανδημία αυξάνεται το στρες, αυξάνεται ο φόβος και αυξάνεται και ο θυμός. Και στη Ελλάδα η γραμμή 10306, που είναι για την ψυχολογική υποστήριξη των συμπολιτών μας, δείχνει ότι αυτή την μεγάλη αύξηση και βεβαίως δείχνει ότι η αγωνία των πολιτών επικεντρώνεται στο τι θα γίνει την επόμενη ημέρα”, τονίζοντας με νόημα ότι είναι “δεδομένο πως θα έχουμε ψυχίατρο στην επιτροπή”. 

Επιπλέον,  κ. Ράπτη σημείωσε “οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Όλοι γνωρίζουμε ότι η καμπύλη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε να επιπεδοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει πίεση, το επόμενο διάστημα, όμως σταδιακά περιμένουμε αυτή η καμπύλη να πέσει” και πρόσθεσε ότι ”η ενίσχυση του συστήματος υγείας και των κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη γίνεται με αμείωτο ρυθμό. Αυτή την στιγμή έχει αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ ολόκληρης της χώρας. Μιλάμε σήμερα για 1170 κλίνες ΜΕΘ και βεβαίως υπάρχει το σχέδιο, με βάση το οποίο αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν και κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα”.

Αναφερόμενη στην απαγόρευση των συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τόνισε ότι “ήταν αναγκαία”, ενώ, όπως είπε, ”όσοι έχουν συληφθεί, θα τους επιβληθεί το πρόστιμο covid”.

Παράλληλα, η κ. Ράπτη ρωτήθηκε και για την κοινωνική φούσκα (social bubble), απαντώντας ότι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν οι κοινωνικές σχέσεις και συμπλήρωσε ”εκείνο το οποίο θα έπρεπε να διασφαλίσουμε αυτή την περίοδο, μια και μιλάμε για τις σχέσεις των ανθρώπων, είναι το πως θα δώσουμε στήριξη στις οικογένειες που δοκιμάζονται και δοκιμάζονται και οι προσωπικές τους σχέσεις. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι όταν είμαστε κλεισμένοι μέσα σε ένα σπίτι, με αγωνία και φόβο για το μέλλον, ενδεχομένως και με μεγάλη ανεργία, δημιουργείται θυμός και δημιουργούνται εντάσεις. Εμείς προσπαθούμε και με προγράμματα, τα οποία βγάζουμε,  πέραν της γραμμής που ανέφερα, και με προγράμματα τηλεσυμβουλευτικής να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με ψυχολόγους και ψυχιατρους μέσα από μια πλατφόρμα” που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εκπομπή Briefing