Μπανανία

19 mins read

Ένα θέμα που θα μπορούσε να είναι αμιγώς αθλητικό και να λυθεί από τους αρμόδιους και τους εμπλεκόμενους, έγινε αμιγώς πολιτικό προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση και αναταράξεις σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά σε αυτό της αξιωματικής,  ο ΣΥΡΙΖΑ περίμενε να βραδιάσει για να πάρει «θέση», για το αν πρέπει να υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ…

Ο υπάρχων νόμος δεν ήταν αρκετός, η συνιδιοκτησία Σαββίδη θα οδηγούσε στον υποβιβασμό της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, έτσι στο 90΄με ποδοσφαιρικούς όρους αφού ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης άλλαξε την σύνθεση της αρμόδιας επιτροπής, ήρθε και νομοθετική ρύθμιση ώστε να πέσουν στα μαλακά οι δύο ομάδες.

Αυτό είχε ως συνέπεια στην αρχή να γίνουν έξαλλοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ για τον ενδεχόμενο υποβιβασμό της ομάδας τους και έπειτα να παραμείνουν στα κάγκελα για την απώλεια βαθμών που μπορεί να στερήσει το πρωτάθλημα από την  ομάδα τους.  Έπειτα οι κυβερνητικοί χειρισμοί έφεραν το απροσδόκητο, «ένωσαν» τους οπαδούς του Ολυμπιακού με αυτούς του ΠΑΟΚ καθώς και τις διοικήσεις, στο λιμάνι όλοι ήθελαν τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ, όπως επέβαλλε ο  νόμος αρχικά.

Και μπορεί ο Λευτέρης Αυγενάκης που περνά δύσκολες ώρες και  βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κυβερνητικού σχήματος να καλύφτηκε από την άσχετη με το θέμα Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά δεν καλύφτηκε η αμηχανία της κυβέρνησης που έκανε στην άκρη τον νόμο για να ισορροπήσει μεταξύ των ομάδων.

Δεν καλύφτηκε ούτε η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ που περίμενε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποβιβασμού του ΠΑΟΚ για να βγάλει ανακοίνωση, ώστε να μην τα σπάσει με τον Ιβάν Σαββίδη.

Όπως αντίστοιχα και η απουσία του Κινήματος Αλλαγής που δεν πήρε θέση, αντιμετώπισε το θέμα με γενικόλογα σχόλια και με το πρόσθετο θέμα, ότι ο διευθυντής επικοινωνίας του κόμματος πριν βρεθεί στη θέση αυτή, ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Τελικά με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας η νομοθετική ρύθμιση πέρασε με 156 ψήφους και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να απουσιάζει αδικαιολόγητα.

Τα κόμματα πληρώνουν την ψηφοθηρία , τους ανοιχτούς διαύλους με στρατούς οπαδών που εκλέγουν βουλευτές τους, η πολιτική για ακόμα μια φορά περνά κάτω από τον πήχη, γελοιοποιείται…

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η αντιπαράθεση για αθλητικά θέματα δείχνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, με θέματα που δεν αφορούν την κρίση, δεν θα έπειθε κανέναν όμως, καθώς δίνει την εικόνα μπανανίας…

Αλίμονο αν αυτή είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, μοιάζει περισσότερο με επιστροφή στο παρελθόν…

Υ.Γ. Ο Economist εξηγεί ότι με τον όρο «μπανανία» περιγράφεται μια χώρα η οποία έχει υποτυπώδη εθνική κυριαρχία, μπορεί αυτό να μην συμβαίνει. Δίνει όμως ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ονδούρα, χώρα φτωχή και πολιτικά ασταθής.

Ονδούρα μπορεί να μην έχουμε γίνει σίγουρα όμως το πολιτικό σκηνικό δίνει απλόχερα δείγματα μπανανίας…

Facebook Comments