ΑρχικήPromotionΕκλογές τον Οκτώβριο του 2019, η μόνη αλήθεια του Αλέξη Τσίπρα

Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, η μόνη αλήθεια του Αλέξη Τσίπρα

Σε ένα πρόσφατο σκίτσο του ο Αρκάς έγραφε ότι «στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τα τετράποδα… ειδικά τις καρέκλες».
Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός αδυνατεί να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών για τις βασικές του πολιτικές επιλογές, καταφέρνει με σχετική άνεση να τους πείθει για μια και μόνη: την απόφασή του να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
Ρίχνοντας μια μάτια στα γκάλοπ διαπιστώνουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθει ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα αλλάξει την οικονομική μας κατάσταση προς το καλύτερο. Δεν πείθει επίσης ότι η περίφημη συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή συμφωνία.
Έχει όμως καταφέρει να πείσει τους περισσότερους ότι δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές.
Έστω και με… leasing βουλευτών, με κυβέρνηση – «κουρελού» όπως τη λέει η αντιπολίτευση, ή με «ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό», όπως λέει ο Βενιζέλος, οι περισσότεροι έχουν πειστεί ότι ο Τσίπρας θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα πάρει και τις 20 μέρες που του επιτρέπει το Σύνταγμα, όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα:
«Θα πάρω και είκοσι μέρες ακόμα, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα. Τον Οκτώβρη του 2019 θα γίνουνε οι εκλογές».
Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βεβαιότητα πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Αλέξη Τσίπρα ότι αυτή είναι κρίνεται από τους πολίτες ως πιο αξιόπιστη δήλωση του.
Σε γκάλοπ της εταιρίας Interview το 48% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.
Σε κανένα άλλο θέμα εδώ και τρία χρόνια δεν έχει καταγραφεί τέτοια πλειοψηφία για θέση που εκφράζει ο πρωθυπουργός.
Για παράδειγμα, σε πρόσφατο γκάλοπ της Pulse, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι θα αλλάξει η οικονομική σας κατάσταση με την έξοδο από το μνημόνιο;» το 61% των ερωτηθέντων απαντούν “όχι», ενώ σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας το 60% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τη συμφωνία των Πρεσπών.
Πολύ απλά, ο Τσίπρας δεν έχει πείσει τους πολίτες ότι λέει την αλήθεια για την έξοδο από το μνημόνιο, ούτε ότι έκανε μια καλή συμφωνία για το Σκοπιανό.
Τους έχει πείσει όμως ότι θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που του δίνει το Σύνταγμα στην καρέκλα του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αρκάς έχει δίκιο.
Στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ τις καρέκλες. Και πιστεύουμε τον πρωθυπουργό όταν τον ακούμε σε μια κρίση ειλικρίνειας να μας λέει ότι έχει μετρήσει μια – μια τις μέρες που θα κάθεται στην καρέκλα του.
Και δε θα χαρίσει σε κανέναν ούτε μια από αυτές τις μέρες. Επιτέλους, μια αλήθεια, de profundis!