Έρχεται ο ανασχηματισμός: Τα σενάρια για τα πρόσωπα και το μεγάλο στοίχημα

21 mins read

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει ήδη ξεκινήσει, δεν αποκλείεται ακόμα και στο επόμενο 24ωρο να έχουμε εξελίξεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει στην ΔΕΘ με νέο κυβερνητικό σχήμα και σε χρόνο που οι αλλαγές δεν θα επισκιάζουν όλα όσα θα ανακοινώσει από το βήμα της, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή την βδομάδα θα γίνουν όλες οι σχετικές συζητήσεις και θα απαντηθούν οι ερωτήσεις. 

Έπειτα οι συζητήσεις για πρόσωπα θα κλείσουν και όλο το βάρος θα πέσει στην επανεκκίνηση, μετά τις πυρκαγιές, με την πανδημία να φουντώνει, τα θέματα στην άμυνα και στο μεταναστευτικό να επανέρχονται στο προσκήνιο και βέβαια με τα στοιχήματα της οικονομίας να πρωταγωνιστούν. Άλλωστε μπορεί να μην υπάρχει, μέχρι στιγμής υπολογίσιμος αντίπαλος, υπάρχει όμως εμφανής δημοσκοπική κόπωση που υποδεικνύει ότι χρειάζονται νέες αποδείξεις διαχειριστικής ικανότητας.

Ακριβώς σε αυτό το σημείο θα απαντά ο ανασχηματισμός, με ένα μείγμα προσώπων που θα αναλάβουν συγκεκριμένες αποστολές που απαιτούν τεχνοκρατική επάρκεια, αξιοποίηση της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και με συμβολισμούς από τον ευρύτερο χώρο του κέντρου. Το σχήμα που θα δημιουργηθεί είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς με αυτό η κυβέρνηση θα οδηγηθεί και στις εκλογές, στον χρόνο που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός.

Συνοπτικά τα στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον είναι οι μετακινήσεις κορυφαίων Υπουργών σε άλλα Υπουργεία, η αξιοποίηση βουλευτών σε κυβερνητικά πόστα με τα ονόματα του Θόδωρου Ρουσόπουλου και του Θάνου Πλεύρη να παίζουν δυνατά αλλά και οι νέοι εξωκοινοβουλευτικοί. Στο σημείο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον η προσθήκη προσώπων από τον χώρο της κεντροαριστεράς σε νέες θέσεις που απαντούν στις ανάγκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή αλλά και η αξιοποίηση γραμματέων. Το όνομα του Μάριου Θεμιστοκλέους που τα κατάφερε να δώσει θετικά αποτελέσματα στο κρίσιμο στοίχημα της επιχείρησης των εμβολιασμών, είναι από τα πρώτα στην λίστα.

Στο επίκεντρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις αναγκαίες αλλαγές που θα δείχνουν την ουσιαστική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, βρίσκεται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Η παραμονή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν το αντίθετο, μέχρι αυτές τις ώρες μόνο δεδομένη δεν είναι. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, με τα φώτα να πέφτουν πάνω στο όνομα του, τις κρίσιμες ώρες πριν τον ανασχηματισμό.

Για λόγους υγείας, προκειμένου να βρει πιο ήπιους ρυθμούς πιθανή είναι η μετακίνηση του Νίκου Χαρδαλιά σε άλλη θέση, με δεδομένη όμως την παραμονή του στην κυβέρνηση, καθώς πέρα από την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει και την απόλυτη εμπιστοσύνη των μελών της Κ.Ο.

Στο παρασκήνιο παράλληλα έρχονται και διαρροές για την επιστροφή του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση, με τους “καχύποπτους” να υπογραμμίζουν ότι μπορεί αυτές οι πληροφορίες να προωθούνται από τον ίδιο.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ώρες, όλα θα ξεκαθαρίσουν. Το ουσιαστικό στοίχημα για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένα, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών μετά την επέλαση της λαίλαπας που έχει αφήσει νωπά τα σημάδια της στις πληγείσες περιοχές.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα