Η καγκελάριος που έβλεπε τους άλλους ηγέτες να περνούν… 

15 mins read
Το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου ασχολείται αυτές τις μέρες με την Άνγκελα Μέρκελ. Δεκαέξι χρόνια στην Καγκελαρία είναι πάρα πολλά και ο αποχαιρετισμός, λίγες ώρες πριν τις γερμανικές εκλογές, παίρνει χαρακτήρα πανηγυρικό με απόδοση τιμών και αφιερώματα που δείχνουν θαυμασμό αλλά και αμηχανία για τη επόμενη μέρα. Όπως συμβαίνει συνήθως με αυτούς που απέρχονται, υπάρχει ήδη μια τάση… νοσταλγίας. Για μια ηγεσία που κυριάρχησε στην Ευρώπη και σφράγισε όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και την Ευρωπαϊκή. Ένωση.
Ο γαλλικός Τύπος θυμάται ότι τα 16 χρόνια της Μέρκελ ήταν όσα και του Χέλμουτ Κολ, αλλά ενώ απέναντι σε εκείνον αναπολεί τον Φρανσουά Μιτεράν, απέναντι στην Μέρκελ μετράει έναν – έναν τους Γάλλους προέδρους: Σιρακ, Σαρκοζί, Ολάντ, Μακρόν. Και να ήταν μόνον αυτοί! Η Μέρκελ γνώρισε τέσσερις Αμερικανούς προέδρους, πέντε Βρετανόυς πρωθυπουργούς, δυο Κινέζους προέδρους. Και έξι Έλληνες: Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμο, Σαμαρα, Τσίπρα, Μητσοτάκη. Όμως μόνο έναν Ρώσο, τον Πούτιν κι έναν Τούρκο, τον Ερντογάν. 
Η πολιτική της παρακαταθήκη στη Γερμανία είναι η σταθερότητα και στην Ευρώπη η δημοσιονομική πειθαρχία. Όμως η χώρα που αφήνει πίσω της απέχει πολύ από την ιδανική εικόνα που έχει επικρατήσει για τη Γερμανία λόγω της οικονομικής της ισχύος στην Ευρώπη. Παλιές υποδομές που χρειάζονται εκσυγχρονισμό, καθυστερήσεις στην ψηφιακή μετάβαση, δημόσιες επενδύσεις που πληρώνουν την εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία. Και βέβαια, κλιματική αλλαγή και υγειονομική κρίση. 
Η επόμενη μέρα θα είναι γεμάτη προκλήσεις. Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς, υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ την τελευταία τετραετία, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος Καγκελάριος. Ποια κυβέρνηση θα μπορέσει να σχηματίσει εξαρτάται από τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα. Σύμφωνα με τα γκάλοπ οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι πρώτοι, οι Χριστιανοδημοκράτες δεύτεροι και οι Πράσινοι στην τριτη θέση. Ακολουθούν οι Φιλελευθροι, η Ακροδεξιά και τελευταίο κόμμα που θα μπει στη Βουλή περνώντας το όριο του 5% είναι το αριστερό Die Linke. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων – Φιλελευθέρων. Οι Χριστιανοδημοκράτες θα περάσουν στην αντιπολίτευση με αρχηγό τον Λάσετ, που αν και θεωρείται άνθρωπος της Μέρκελ, θα τον βαραίνει πάντα η σκιά της…

Facebook Comments