Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος και οι ανοιχτές πληγές

34 mins read

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουλίου 2018, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε λίγα λεπτά δεκάδες άνθρωποι θα έβρισκαν τραγικό θάνατο, άλλοι κάηκαν ζωντανοί κι αγκαλιασμένοι, άλλοι δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα κι άλλοι περίμεναν για περισσότερες από τέσσερις ώρες μέσα στο Κόκκινο Λιμανάκι κάποιον να τους σώσει μέχρι που πνίγηκαν.
Η πυρκαγιά του Ματιού έγινε μετά από αυτή της Κινέτας. Η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου μετρά 102 νεκρούς κι ατέλειωτες ανοιχτές πληγές. Εκείνες τις μέρες διαπιστώσαμε ότι ζούμε από τύχη, ο κρατικός μηχανισμός ξεχαρβαλωμένος παρά ποτέ, τόσο ανεπαρκής που έστελνε ανθρώπους από τη Μαραθώνος να καούν μέσα στην πύρινη κόλαση του Ματιού, τόσο εγκληματικός που άφησε για περισσότερες από τέσσερις ώρες τους ανθρώπους να θαλασσοπνίγονται κι εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να κάνει υπουργικό-φιάσκο σε ζωντανή μετάδοση. Και ο τότε αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, έψαχνε να βρει το λάθος.

Τα λάθη όμως δεν σταμάτησαν, τα τραγικά λάθη δεν περιορίστηκαν στο τότε απύθμενο θράσος του Πάνου Καμμένου, έφτασαν μέχρι και σήμερα. Χθες αποκαλύφθηκε ότι οι εγκαυματίες από το Μάτι δεν λάμβαναν δωρεάν όσα χρειάζονται για την αποκατάστασή τους με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, εξερχόμενο από τον ΕΟΠΠΥ να διαβεβαιώνει για τα αυτονόητα.
Ποια είναι η κατάσταση έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία:

 1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.
 2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.
 3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.
 4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη έριξαν αυλαία χθες με το Μάτι και την ψήφο εμπιστοσύνης. Σε μια κίνηση με υψηλού συμβολισμού αλλά και με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.
Τι είπε ότι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εντός του Αυγούστου; Τα αυτονόητα που θα όφειλαν να έχουν ήδη γίνει.

 1.  Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής
 2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης

Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

 1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
 2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
 3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:

 1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
 2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.
 3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

Γιατί σε αυτή τη χώρα ζητούμενο είναι το αυτονόητο.

Facebook Comments