Η στρατηγική Ανδρουλάκη, το δίπτυχο της Γεννήματα και οι ανακοινώσεις για ρόλους

24 mins read

Ανακοινώσεις για τομεάρχες στο κόμμα

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί για τις κρίσιμες θέσεις του Κινήματος Αλλαγής και έχουν όλες την προσωπική σφραγίδα του Νίκου Ανδρουλάκη που τις κρατά κλειδωμένες, χωρίς να αφήνει περιθώρια διαρροών μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις. 

Παρά τα όσα έχουν γραφτεί, υποστηρίζοντας ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις για όλες τις θέσεις και μάλιστα ότι  θα εμπεριέχουν και τον εκπρόσωπο του κόμματος, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν  μόνο οι τομεάρχες. Θα αποτελούνται από έναν συνδυασμό στελεχών του κόμματος και τεχνοκρατών με έμφαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Πότε ανακοινώνεται ο εκπρόσωπος

Το θέμα του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, που έχει κλειδώσει η επιλογή του δεν θα κλείσει με ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα, αλλά την επόμενη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα πρόκειται για πρόσωπο που δεν έχει απασχολήσει πολύ τα ρεπορτάζ, με θετικό αποτύπωμα από την προσφορά του στο κόμμα και ενωτικό προφίλ που θα εντάσσεται στη λογική της ανανέωσης.

Η στρατηγική απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει καλά ότι θα δέχεται επιθέσεις φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα τον καλούν να πάρει θέση ανάμεσα στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και την ΝΔ, μέσω του γνωστού προσκλητηρίου για “προοδευτική διακυβέρνηση” προκειμένου να ανακοπεί ο δημοσκοπικός αέρας που απειλεί τον στάσιμο μέχρι τώρα ΣΥΡΙΖΑ. 

Παράλληλα ενώ στην ΝΔ γνωρίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ “τσιμπά” ψηφοφόρους από την κεντρώα δεξαμενή της, απειλώντας τον στόχο της αυτοδυναμίας ενόψει μάλιστα και εκλογών με απλή αναλογική, το στενό μαρκάρισμα είναι αναμενόμενο στην Χαριλάου Τρικούπη που παρατηρούν ήδη την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών για να ταυτιστεί η αντιπολίτευση του ΚΙΝΑΛ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και για αυτό το θέμα ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει την “γραμμή”, της υπεύθυνης αντιπολίτευσης τονίζοντας σε όλα τα στελέχη που εκπροσωπούν το κόμμα στα μέσα ότι κάθε πρόταση πέρα από κριτική πρέπει να εμπεριέχει επιχειρηματολογία και κοστολόγηση που θα αποδεικνύει ότι είναι υλοποιήσιμη. Έτσι σκοπεύει να αποδομήσει την προσπάθεια της ΝΔ και παράλληλα να συνεχίσει να διεκδικεί κεντρώους και κεντροαριστερούς που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη πίσω από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που επικρατούσε προεκλογικά.

Η απάντηση στις ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ για ρήγματα στο εσωτερικό

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, βλέποντας ότι η δημοσκοπική του άνοδος δίνει εύκολη διέξοδο σε πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια, αλλά νιώθουν εγκλωβισμένοι σε ένα στάσιμο κόμμα που ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σοκ της ήττας. Έτσι προσδοκούν σε ρήγματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και σε κλίμα εσωστρέφειας. Κυρίως από στελέχη της πλευράς Παπανδρέου που ελπίζουν να μείνουν αναξιοποίητα ή περιθωριοποιημένα από τον νέο αρχηγό, προκειμένου να αποτελέσουν ή μελλοντικές μεταγραφές ή μοχλούς πίεσης στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η πρόθεση του Ν. Ανδρουλάκη είναι να αξιοποιηθούν στελέχη από όλες τις πλευρές και να διαφυλαχθεί η ενότητα, μάλιστα ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία του αυτό να αποτυπώνεται και από την δημόσια παρουσία στελεχών του κόμματος στα τηλεοπτικά πάνελς. 

Το δίπτυχο που ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά “ενότητα με αυτόνομη πορεία” παρά τις αλλαγές σε πρόσωπα και τοποθετήσεις πάνω σε θέματα της επικαιρότητας θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό στοιχείο της συνταγής του ΚΙΝΑΛ.

Facebook Comments