Η συγγνώμη που κάνει την διαφορά

22 mins read

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα κόμμα κερδίζει τις εκλογές, ένα χαρακτηριστικό βέβαια μένει σταθερό στα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσω της κάλπης, καταψηφίζουν συνήθως την προηγούμενη κυβέρνηση. Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να ακούγεται το κλισέ περί “θετικού αφηγήματος” και σε ένα βαθμό ισχύει οι πολίτες ψηφίζουν και με βάση το πρόγραμμα αλλά δεν έχουν πάψει να καταψηφίζουν και πολιτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο, πόσο μάλλον συμπεριφορές κυβερνώντων.

Ειδικά μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, το σθένος των πολιτικών να ζητούν με ειλικρίνεια συγγνώμη έγινε βασικό κριτήριο, τα περί ανάληψης πολιτικών ευθυνών όχι απλώς δεν έγιναν δεκτά αλλά εξόργισαν τους πολίτες. Ένας από τους βασικούς λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη συντριβή και ο Αλέξης Τσίπρα ξεθώριασε, ήταν αυτή η αδυναμία που βασιζόταν σε μια ολοκληρωτική αντίληψη της εξουσίας. Ουδέποτε ακούσαμε μια “συγγνώμη”, με ειλικρίνεια, με απολογητική στάση όχι προς την αντιπολίτευση αλλά προς την κοινωνία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα λάθος μήνυμα βγάζοντας φωτογραφία με άγνωστους στην Πάρνηθα, χωρίς μάσκες. Είναι έγκλημα; Σαφώς και όχι, ο καθένας και ειδικά με τόση πίεση θα μπορούσε να ξεχαστεί. Οι στιγμές ανεμελιάς δεν δείχνουν αναισθησία για όσα συμβαίνουν, είναι απαραίτητος μηχανισμός επιβίωσης για όλους και για τους πρωθυπουργούς. Οι συμβολισμοί όμως και τα μηνύματα που εκπέμπονται, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Όσο ο καιρός περνούσε με τον ίδιο να μην ζητά αυτή την συγγνώμη που εξέφρασε εχθές, με τον δικό του τρόπο, όλο και περισσότεροι απογοητεύονταν και μάλιστα από αυτούς που τον στήριξαν.

Ο λόγος είναι απλός, θέλουν έναν πρωθυπουργό που να έχει το σθένος να ζητά συγγνώμη, να δίνει λογαριασμό στους πολίτες και όχι να απογειωθεί ή να μπεί στο διαχρονικά, ιδρυματικό περιβάλλον του Μαξίμου. Άλλωστε οι “αυλές” συνήθως λένε αυτά που θέλουν να ακούσουν οι πρωθυπουργοί, λίγο πιο έξω μπορεί κανείς να ακούσει τι επιθυμούν όσοι τους έστειλαν στο Μαξίμου με την ψήφο τους.

Εχθές λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ένα μεγάλο βήμα, έδωσε ένα ουσιαστικό μήνυμα, ένα αντιπαράδειγμα σε σχέση με όσα είχαμε βιώσει τα προηγούμενα χρόνια, ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για το λάθος μήνυμα που εξέπεμψε ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε κόντρα στο ρεύμα της πανδημίας, τηρώντας τα μέτρα, χωρίς να ξεχνιόμαστε, στην πιο κρίσιμη φάση της.

Αυτή η “συγγνώμη” δεν γεμίζει τσέπες, δεν δημιουργεί κρεβάτια στα νοσοκομεία, αυτή η μάχη συνεχίζεται και θα είναι ακόμα πιο δύσκολη στο οικονομικό σκέλος της, μετά τον εμβολιασμό. Άλλωστε τότε θα κριθεί και η κυβέρνηση από το αν συνεχίζει να ενισχύει ή όχι το ΕΣΥ. Δημιουργεί όμως μια διαφορετική σχέση με τους πολίτες. Καμιά φορά η σοβαροφάνεια δημοσιογράφων και πολιτικών δεν επιτρέπει να δίνονται καθαρά τα μηνύματα. 

Ας το πούμε καθαρά λοιπόν, έδωσε λογαριασμό στους πολίτες που πληρώνουν πρόστιμα, που πιέζονται, που νιώθουν απόγνωση και δεν θα το μετανιώσει. Λάθη θα γίνουν ξανά, αν επιμείνει σε αυτή την τακτική, της αναγνώρισης τους θα έχει κερδίσει πολύ περισσότερα από την πολιτική ηγεμονία.

Εδώ είμαστε και επιμένουμε να παρακολουθούμε τους συμβολισμούς, όπως τον κρίναμε για την φωτογραφία, τον κρίνουμε και για το θετικό μήνυμα που έδωσε χθες στην συνέντευξη που παραχώρησε.

Facebook Comments