Ο Μητσοτάκης παγιδεύει τον Τσίπρα: Ψηφίζει αναθεώρηση του άρθρου για εκλογή ΠτΔ και μπλοκάρει πρόωρες εκλογές το 2020

17 mins read

Ένα από τα βασικά όπλα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο του επιτρέπει να “πουλάει” το σενάριο της επικείμενης “δεξιάς παρένθεσης”, είναι η πιθανή αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020, που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Η υλοποίηση αυτού του σεναρίου προϋποθέτει να παραμείνουν οι συνταγματικές διατάξεις για την εκλογή προέδρου ως έχουν σήμερα.
Κι αυτό θα συμβεί αν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δε συμφωνήσουν τώρα στις αναθεωρητέες διατάξεις, οπότε η επόμενη Βουλή δεν μπορεί να τις αλλάξει.
Αν όμως συμφωνηθεί από αυτή τη Βουλή ότι συγκεκριμένες διατάξεις κρίνονται αναθεωρητέες, η επόμενη Βουλή θα μπορεί να τις αλλάξει ακόμη και με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει μέσα στις αναθεωρητέες διατάξεις το άρθρο 32 για την εκλογή ΠτΔ.
Σύμφωνα με την πρότασή του, η εκλογή ΠτΔ πρέπει να αποσυνδεθεί από τις πρόωρες εκλογές (τις οποίες όμως ο ίδιος προκάλεσε ήδη μια φορά το 2015 και σκοπεύει να προκαλέσει ξανά το 2020, αν έχει τη δυνατότητα).
Προτείνει, λοιπόν, αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων στις πρώτες ψηφοφορίες, να ακολουθούν ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο, με στόχο πάντα να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 180 και σε περίπτωση αδιεξόδου, να ακολουθούν προεδρικές εκλογές απευθείας από τον λαό.
Είναι φανερό ότι έτσι η αδυναμία εκλογής του ΠτΔ που προτείνει η κυβέρνηση οδηγεί σε αποσταθεροποίηση και φέρνει τελικά πρόωρες εκλογές.
Η πρόταση της ΝΔ είναι διαφορετική. Προτείνει επίσης την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από το λαό, αλλά προβλέπει ότι στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή ο πρόεδρος μπορεί να εκλέγεται με 151.
Έτσι αποφεύγονται με βεβαιότητα οι εκλογές.
Τι θα συμβεί, αν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνήσουν τώρα στην αναθεώρηση του άρθρου 32 και η ΝΔ κερδίσει τις προσεχείς εκλογές;
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών η επόμενη Βουλή θα αλλάξει τη συνταγματική διάταξη, η οποία θα έχει άμεση εφαρμογή.
Επομένως, η ΝΔ με τη δική της πρόταση που θα αποτελέσει τότε το περιεχόμενο του αναθεωρητέου άρθρου, θα ακυρώσει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει εκλογές, αφού ο ΠτΔ θα εκλέγεται τελικά από τη Βουλή με 151 βουλευτές.
Για να μη συμβεί αυτό και να κρατήσει ο Τσίπρας το όπλο της αντιπολίτευσης να μπλοκάρει την εκλογή ΠτΔ και άρα να μπορεί να συνεχίσει να προπαγανδίζει το σενάριο της “δεξιάς παρένθεσης”, δυο τινά μπορεί να συμβούν:
Ή να γίνουν εκλογές άμεσα, δηλαδή εντός Μαρτίου, πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ή να αποσύρει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του για αναθεώρηση του άρθρου 32.
Το τελευταίο, αν συμβεί, θα συνιστά μέγιστο κοινοβουλευτικό εξελευτελισμό και βέβαια ομολογία της επικείμενης ήττας.
 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα