ΑρχικήPromotionΟ ΟΤΕ εκβιάζει εργαζομένους, δίνοντας τους έως 280 χιλιάδες ευρώ!

Ο ΟΤΕ εκβιάζει εργαζομένους, δίνοντας τους έως 280 χιλιάδες ευρώ!

Αύριο απεργεί ο ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ για την ακρίβεια, ο συνδικαλιστικός φορέας δηλαδή των εργαζομένων του Οργανισμού.
Η απεργία δεν έχει βέβαια τις θρυλικές επιπτώσεις των κινητοποιήσεων του ’80, τότε δηλαδή που αν υπήρχε απεργία σήκωνες το τηλέφωνο και ήταν νεκρό. Δεν παύει όμως να είναι μια απεργία με αιτήματα που φέρνουν στο νου τις νοσταλγικές επαναστατικές γυμναστικές επιδείξεις των 80’s.
Το θέμα που έκανε μπαρούτι τους συνδικαλιστές είναι το εξής: Η διοίκηση του ΟΤΕ αποφάσισε να αναθέσει το σύνολο της φύλαξης των κτιρίων του Οργανισμού σε μια εξωτερική εταιρεία, αυτό δηλαδή που μάθαμε να αναφέρουμε ως outsourcing. Και λέω το σύνολο, διότι ήδη τα 4/5 των κτιρίων φυλάσσονται από ιδιωτική εταιρεία. Το όλο θέμα αφορά καμιά 60αριά εργαζόμενους, σε σύνολο περίπου 12.000 που μισθοδοτούνται άμεσα από τον ΟΤΕ.
Σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Ελλάδα της παρατεταμένης κρίσης, το θέμα θα θεωρούνταν ως και φυσιολογικό. Πάντα όμως οφείλουμε να δούμε τις περιπτώσεις ανθρώπων και οικογενειών που εξαρτώνται από αυτούς ξεχωριστά. Αυτό κάνει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ που σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: “θα διαφυλάξει με κάθε νόμιμο και συνδικαλιστικό τρόπο την εργασία κάθε συναδέλφου”.

Συνεχίζει όμως καλώντας “τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια εκφοβισμού ή απειλής και να ενημερώσουν τα θεσμοθετημένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος στον Όμιλο ΟΤΕ για αυτές τις πρακτικές”.
Θεωρώντας απαράδεκτο να εφαρμόζει ο ΟΤΕ “αυτές τις πρακτικές” αναζήτησα το πλαίσιο που οι συνδικαλιστές θεωρούν εκβιαστικό και έπεσα πάνω στον πιο χοντρό εκβιασμό που έχει υποπέσει στην αντίληψή μου.
Για περίπου τους 25 εκ’ των φυλάκων-εργαζόμενων που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση (έως περίπου 7 χρόνια) προβλέπεται ότι θα λάβουν το 90% όλων των μισθών που θα έπαιρναν αν παρέμεναν στην υπηρεσία μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Ήτοι ποσά μέχρι και 280 χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο. Τους προτείνουν δηλαδή να τους πληρώνουν ουσιαστικά το 90% του μισθού τους χωρίς να εργάζονται. Τους πληρώνουν επιπλέον και τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να αυτασφαλιστούν μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Επιπλέον δεν τους απαγορεύουν να εργασθούν αλλού αν το επιθυμούν. Μιλάμε για στυγνό εκβιασμό.
Για τους υπόλοιπους, η κατάσταση είναι λίγο χειρότερη. Δεν τους απολύουν όμως καταβάλλοντας την κουτσουρεμένη νόμιμη αποζημίωση. Τους προτείνουν επίσης ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που προβλέπει την καταβολή 42 έως 60 μισθών. Ακαθάριστων. Μιλάμε για πακέτα που φθάνουν τις 160 χιλιάδες ευρώ. Η εταιρεία τους προτείνει επίσης να τους επιδοτήσει -αν το επιθυμούν- την εκπαίδευση και πιστοποίηση τους ως φύλακες από εξειδικευμένη εταιρεία ενώ η διοίκηση θα έρθει σε επικοινωνία με εξειδικευμένες εταιρείες φύλαξης προκειμένου να τους απορροφήσουν. Ας πούμε ότι το τελευταίο δεν καταλήγει θετικά. Και πάλι ο εκβιασμός παραμένει.
Όσοι αναρωτιέστε αν πρόκειται για τρελούς που δεν παίρνουν τα χοντρά πακέτα για να αρχίσουν την ντόλτσε βίτα, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας διάφορες παραμέτρους. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αμείβονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά συγκρινόμενοι με τους συναδέλφους τους εκτός ΟΤΕ, στην ελεύθερη αγορά. Λέγεται ότι παίρνουν από 1400 έως 2800 ευρώ καθαρά. Όμως στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται επιπλέον παροχές όπως υπερωρίες κ.α. Τα ποσά που τους προτείνουν, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους αυτές τις προσαυξήσεις. Αν αυτός δεν είναι εκβιασμός, αναρωτιέμαι τι είναι.
Οι μπαρουτοκαπνισμένοι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ από την άλλη, του φορέα που κάποτε έριχνε Κυβερνήσεις όπως συνηθίζουν να λένε, πετούν τη σκούφια τους για αφορμές που τους δίνουν την ευκαιρία να αποδείξουν τη μαχητικότητά τους. Οι συνδικαλιστές που παλαιότερα διοικούσαν τον Οργανισμό, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να συζητήσουν αν πρέπει ο Οργανισμός να ασχολείται με υπηρεσίες φύλαξης. Αν αυτό είναι καλό για την εταιρεία και τους εργαζόμενους της. Αν μπορούσαν θα ζητούσαν να ιδρυθεί η OTE Security Services, όπου θα μπορούσαν να προσληφθούν μερικές εκατοντάδες, υποψήφια μέλη του συνδικαλιστικού φορέα.
Για τους λόγους αυτούς απεργούν αύριο. Η απεργία είναι βεβαίως δικαίωμα. Και είναι δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει αν θέλει να αποδεχθεί μια πρόταση ή όχι. Πέρα όμως από τη γραφικότητα των απαρχαιωμένων συνδικαλιστικών πρακτικών, είναι εξαιρετικά προκλητικό σε μια χειμαζόμενη κοινωνία, η ελίτ των εργαζομένων να μιλά για εκβιασμούς. Ας το πουν αν τολμούν στις εκατοντάδες χιλιάδες των εργαζομένων που απολύθηκαν ακόμη και χωρίς να λάβουν ποτέ τις νόμιμες αποζημιώσεις.