Οι 17 ωμές αλήθειες για το ξεπούλημα της ΔΕΗ

42 mins read

Ο μαχητικός Αλ. Χαρίτσης, ο άνθρωπος που αντίθετα με ό,τι όλοι πιστεύουν, υποστηρίζει ότι δε συμμετείχε στο κίνημα “δεν πληρώνω”, ακούγοντας ότι η νέα διοίκηση θα μειώσει την έκπτωση (της τάξης του 65% με 80%), την οποία απολάμβαναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στο λογαριασμό της ΔΕΗ, επιστράτευσε το σύγχρονο λόγο του και κατακεραύνωσε τον μάνατζερ, τον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη και την κυβέρνηση συνολικά: «Τα προβλήματα της επιχείρησης» είπε, «αντιμετωπίζονται με στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισής της, όχι με ξεπούλημα των κερδοφόρων μονάδων της και επιβάρυνση ολόκληρης της κοινωνίας με 500 εκατομμύρια ευρώ».

Οι 17 ωμές αλήθειες 

1. Δικαίως εξεμάνη ο πρώην υπουργός δεδομένου ότι η κυβέρνηση του είχε επιλέξει έναν αρχισυνδικαλιστή και πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ για να διοικεί την επιχείρηση. Έναν άνθρωπο ο οποίος δεν θα έκοβε ποτέ την έκπτωση. Έναν άνθρωπο που φρόντισε ώστε οι εργαζόμενοι να πάρουν δωρεάν σάντουιτς καθώς τα μνημόνια δεν επέτρεπαν άλλες αυξήσεις.

2. Δίπλα του τοποθέτησαν άλλους τρεις συνδικαλιστές στο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι θα διαφυλάξουν τον χαρακτήρα της επιχείρησης ως εργαλείο πελατειακών σχέσεων και ως τσιφλίκι των συνδικαλιστών.

3. Για να είναι ακόμη πιο σίγουροι, φρόντισαν ώστε στο σύνολό τους τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΗ να προέρχονται από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυο επικεφαλής μάλιστα (Εμ. Παναγιωτάκης και Στ. Γούτσος) ήταν υποψήφιοι βουλευτές με το κόμμα του κου. Χαρίτση.

4. Ο πρόεδρος μάλιστα προέρχονταν από τα μεσαία στρώματα της ιεραρχίας της επιχείρησης και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αμφισβητούσαν την ικανότητά του να διοικήσει τη ΔΕΗ.

5. Τον επέλεξε ωστόσο ο Π. Λαφαζάνης, γεγονός που του προσέδιδε αγωνιστικούς πόντους στη σχετική μοριοδότηση. Ο πρόεδρος ωστόσο παρέμεινε στη θέση του, ακόμη και όταν ο Αλέξης εκπαραθύρωσε τον «Λάφα».

6. Σχετικά με την ικανότητα του να «τρέξει την επιχείρηση», μάλλον τον αδίκησαν, διότι στην γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο κ. Παναγιωτάκης φρόντισε να ενημερώσει τους μετόχους ότι: «Η ΔΕΗ δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Δεν μπορώ να πω με σιγουριά τι θα συνέβαινε στις ΗΠΑ αν ο επικεφαλής μιας επιχείρησης έδινε λάθος εικόνα για τις προοπτικές της…

7. Ιδίως καθώς η εικόνα της μετοχής μαρτυρούσε άλλα. Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές η τιμή κάθε μετοχής της ΔΕΗ διαπραγματεύονταν στα επίπεδα των 7 ευρώ για να φθάσει πέριξ του 1,3 ευρώ την παραμονή των ευρωεκλογών συν 1,8 ευρώ που κόστιζε ο αποσχισθείς ΑΔΜΗΕ.

8. Χάθηκε λοιπόν χρηματιστηριακή αξία ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και η περιουσία του δημοσίου μειώθηκε κατά σχεδόν 500 εκατομμύρια ευρώ. Ψίχουλα βέβαια σε σχέση με όσα χάθηκαν στις τράπεζες…

9. Από την ημέρα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και μετά η μετοχή της ΔΕΗ υπερδιπλασίασε την αξία της. Χθες, στο κλείσιμο, η τιμή ήταν 2,77 ευρώ.

10. Οι επενδυτές λοιπόν δεν εκτίμησαν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ξεπούλημα, ωστόσο, στο οποίο αναφέρεται ο κ. Χαρίτσης υπήρχε και στο μυαλό των προκατόχων του κ. Στάση. Ο Εμ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε το σχετικό σχέδιο (plan b φυσικά) στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων. Εκεί είπε ότι το εναλλακτικό σχέδιο θα ήταν η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ενός επενδυτή που θα δέχονταν διάφορες ιδεοληψίες και φυσικά τους συνδικαλιστές στο τιμόνι της επιχείρησης. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν θα βρισκόταν κάποιος.

11. Το βασικό σχέδιο, ωστόσο, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο κ. Χαρίτσης συμπεριελάμβανε σύμφωνα πάντα με τον κ. Παναγιωτάκη: «Ριζική αναδιάρθρωση του μοντέλου λειτουργίας με βάση τους κανόνες και την λειτουργία των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να αρθούν τα εμπόδια σε τομείς όπως οι προσλήψεις, οι προμήθειες, τις αναθέσεις»…

12. Για το βασικό πρόβλημα, τα χρέη δηλαδή προς τη ΔΕΗ που αποτελούσαν μέρος της βασικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Χαρίτσης δεν λέει κουβέντα. Δεν συμμετείχε άλλωστε (κατά δήλωση) στο κίνημα δεν πληρώνω. Εκατομμύρια πολίτες θα μείνουν με την απορία, πώς δεν κόβονταν το ρεύμα σε ανθρώπους με απλήρωτους λογαριασμούς. Όχι σε τίποτε φτωχοδιαβόλους αλλά ακόμη και στις «ντάτσες» των κομματικών φίλων. Για τους περισσότερους εξ ημών ισχύει το αυστηρό δόγμα της άμεσης διακοπής. Έτσι όμως συμβαίνει με τις νομενκλατούρες.

13. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα διάφορες κομματικές φωνές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να παρουσιάσουν τον Κ. Χατζηδάκη ως καταστροφολόγο. Ότι δηλαδή η ΔΕΗ δεν έχει πρόβλημα αλλά την απαξιώνουν ο κ. Στάσης και ο κ. Χατζιδάκης για να την ξεπουλήσουν. Στην πραγματικότητα αν τελικά δεν βρεθούν τα 750 εκατομμύρια, οι ορκωτοί λογιστές της Ernst and Young υποχρεούνται να ενημερώσουν στο τέλος Σεπτέμβρη τους επενδυτές ότι η εταιρεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με προφανείς δραματικές συνέπειες, όχι μόνο για την επιχείρηση αλλά για την οικονομία εν συνόλω.

14. Πως θα βρει λοιπόν τα λεφτά η ΔΕΗ; Κρατική ενίσχυση δεν επιτρέπεται. Οπότε τα τιμολόγια ήταν μονόδρομος. Μεταξύ των μέτρων αποφασίστηκε και η περικοπή του σκανδαλώδους προνομίου της έκπτωσης στους λογαριασμούς. Δεν μιλάμε για έκπτωση μόνο στην αξία του ρεύματος. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν έκπτωση στο σύνολο του λογαριασμού. Δημοτικά τέλη, ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ΕΡΤ κ.α.

15. Η ΓΕΝΟΠ, ο συνδικαλιστικός φορέας που απειλούσε στο παρελθόν τις διοικήσεις και αρνείται ότι υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα, όπως ακριβώς πιστεύει και ο Ντ. Τράμπ, βγήκε από τα ρούχα της (μεταφορικά ευτυχώς). Έχουν το θράσος να απευθύνονται σε μια χειμαζόμενη κοινωνία και να υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρήσουν ένα προνόμιο που δεν έχουν ούτε οι ευπαθείς ομάδες. Ούτε αυτοί που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για να ζήσουν.

16. Δεν πρόκειται για κοινωνικό αυτοματισμό. Όλη η κοινωνία υπέστη μια καθίζηση στους μισθούς της. Μεγαλύτερη από αυτή των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Οι άνθρωποι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους (μεταφορικά πάντα-ευτυχώς και πάλι) ότι νοιάζονται για το μέλλον της επιχείρησης, δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη διάσωσή της. Ας πληρώσουν οι άλλοι στο κάτω κάτω.

17. Με μπόλικο ξύλινο λόγο, ολίγη από ξεπούλημα και πολιτικές πλάτες από τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε την κατάσταση στο σημείο αμήν, πιστεύουν ότι θα εκβιάσουν την κοινωνία και θα κερδίσουν την μάχη των προνομίων. Δυστυχώς όμως η κοινωνία κατάλαβε γιατί φθάσαμε στον γκρεμό και δεν θα επιτρέψει σε μια χούφτα προνομιούχων να μας σπρώξει από το χείλος του…

Facebook Comments