Οι παρθενικές εμφανίσεις του «Αίαντα» επί ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» που κατέβαζε τα άρθρα της

26 mins read

Έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την χρήση του «Αίαντα», της αύρας της ΕΛΑΣ, προκειμένου να διαλυθούν συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Κουφοντίνα.
Θα έλεγε κανείς, αν είχε έρθει από άλλη χώρα πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ.
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα δημοσιεύματα της Αυγής μαζί με τα κροκοδείλια δάκρυα των συντακτών της εφημερίδας. Ήταν οι ίδιοι που το 2018 μετά την χρήση του «Αίαντα» για την καταστολή των διαδηλώσεων στο Πολυτεχνείο, κατέβαζαν για ώρες τα δημοσιεύματα της εφημερίδας από το «μακρινό» 2013, που κατακεραύνωναν την κυβέρνηση Σαμαρά, για την δοκιμαστική χρήση της αύρας στο ΟΑΚΑ!

Ας κάνουμε όμως μια ιστορική αναδρομή για την χρήση του «Αίαντα» που σε επεισόδια για το Πολυτεχνείο χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά επί ΣΥΡΙΖΑ. Η παρθενική του εμφάνιση ήταν τον Δεκέμβριο του 2010 στα επεισόδια που γίνονταν στην λεωφόρο Λαυρίου με αφορμή την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή. Τότε μάλιστα ο «Αίαντας» δεν έριξε κατά διαδηλωτών, χρησιμοποιήθηκε μόνο για την κατάσβεση πυρκαγιών σε οδοφράγματα.
Δεύτερη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2012, την περίοδο των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα και τότε χρησιμοποιήθηκε και για την απώθηση διαδηλωτών. Από τότε όμως και για τα επόμενα έξι χρόνια, ειδικά σε επεισόδια μετά την πορεία του Πολυτεχνείου ο «Αίαντας» εμφανιζόταν, χωρίς όμως να χρησιμοποιείται.
Το 2014 και το 2015 πάλι σε επεισόδια, χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση πυρκαγιών σε οδοφράγματα.
Τον Νοέμβριο του 2018 όμως χρησιμοποιήθηκε για να περιοριστούν επεισόδια μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, γεγονός που στον ΣΥΡΙΖΑ και στην «Αυγή» θέλουν να ξεχάσουν.

Μάλιστα η «Αυγή» το 2013 κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «εζήλεψε την δόξα του Ερντογάν» γιατί οι αύρες της ΕΛΑΣ έκαναν δοκιμαστικές ρίψεις νερού στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ.
Το σχετικό άρθρο μετά την χρήση της αύρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα επεισόδια, στην επέτειο του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 2018, κατέβηκε από το σάιτ της εφημερίδας, συγκεκριμένα από το βράδυ της ίδιας ημέρας μέχρι το μεσημέρι της επόμενης. Μετά την κατακραυγή που ακολούθησε, αναρτήθηκε ξανά στην ιστοσελίδα της «Αυγής». Άλλωστε παρέπεμπε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας που κατακεραύνωνε στις 5 Ιουνίου, του 2013 Σαμαρά και Δένδια για την δοκιμαστική χρήση της Αύρας.
Μάλιστα έγραφε χαρακτηριστικά: «Τον γύρο του Διαδικτύου έκαναν εικόνες και video που δείχνουν αύρες της ΕΛ.ΑΣ. με κανόνια νερού να περιφέρονται στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και να κάνουν ρίψεις νερού. Γιατί άραγε; Πρόκειται για δοκιμές “κοινωνικοποίησης” του νερού σε διαδηλώσεις παράλληλα με την ιδιωτικοποίηση στις βρύσες μας; Ζήλεψαν Σαμαράς και Δένδιας τον Ερντογάν; Θορυβήθηκαν από την εξέγερση των γειτόνων μας; Ή απλώς έπλεναν τα πλακόστρωτα;»
Ιδού τα αποδεικτικά:


Λίγους μήνες πριν την χρήση της αύρας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2018, ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος» να αναρωτιέται: «Μα χούντα είμαστε να χρησιμοποιήσουμε τον Αίαντα κατά την διάρκεια διαδηλώσεων;».
Εκείνη την περίοδο γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, είχε στις αναρτήσεις της το εξής ενδεικτικό-ειρωνικό σχόλιο για την αριστερή κυβέρνηση: «Γιατί είμαι αύρα που περνά, μέσα στης πόλης τα στενά και κάνει τα κλειστά παράθυρα να τρίζουν.»
Η Εφημερίδα των Συντακτών μια μέρα μετά την χρήση της αύρας είχε θέμα με τίτλο: «Αίαντας όχι και τόσο ακίνδυνος», ενώ παρέθετε παραδείγματα από χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε και η Τουρκία όπου έχουν τραυματιστεί ή ακόμη και σκοτωθεί διαδηλωτές από υδροβόλα οχήματα.
Και θέλετε και ένα κερασάκι στην τούρτα για το κλείσιμο; Η παρθενική εμφάνιση του «Αίαντα” στον Βορρά έγινε επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνα μετά τον Δεκέμβριο του 2018, στην Θεσσαλονίκη εξαιτίας των επεισοδίων που εξελίσσονταν στην πόλη με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα

Facebook Comments