Παιχνίδια εξουσίας με θύματα τους φτωχούς και τους θεσμούς

25 mins read

Ζούμε σε μια ιστορική συγκυρία όπου έχουν συναντηθεί η Αριστερά και η Δημοκρατία» δηλώνει στην «Αυγή» ο Νίκος Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, θέλοντας να δώσει το το στίγμα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Ότι ζούμε μια ιστορική συγκυρία είναι βέβαιο. Όμως η «Αριστερά» που κυβερνά σήμερα είχε πολλές συναντήσεις, αλλά όχι αυτή για την οποία μιλάει ο κ. Παρασκευόπουλος. Συναντήθηκε με το λαϊκισμό, με τη δημαγωγία, με το πάθος για εξουσία, όχι όμως και με τη Δημοκρατία. Αυτή η συνάντηση θα γίνει στις προσεχείς εκλογές. Κι όλα δείχνουν ότι θα είναι μοιραία.
Πώς περιγράφει ο κ.Παρασκευόπουλος τη συνάντηση που δεν έγινε ποτέ; «Σήμερα, οι οικονομικά καταπιεσμένοι, οι περιθωριακοί, οι διαφορετικοί και οι μετανάστες συγκροτούν μια πλειονότητα. Επομένως, χρειάζονται τους εκείνους τους δημοκρατικούς θεσμούς που δίνουν φωνή και δύναμη απόφασης στους πολλούς».
Το προεκλογικό «αφήγημα» του Αλέξη Τσίπρα είναι εδώ: Ειναι η «συμμαχία των φτωχών», των «μη προνομιούχων», για να χρησιμοποιήσουμε ορολογία Ανδρέα Παπανδρέου, όπου οι θεσμοί, στο όνομα του λαού, μετατρέπονται σε εργαλείο άσκησης (σήμερα) ή επανάκτησης (αύριο) της εξουσίας.
Ας δούμε όμως αν δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως ο φορέας της συμμαχίας των φτωχών, ως ο εκπρόσωπος και αυθεντικός εκφραστής των μη προνομιούχων. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες εισοδηματικές απώλειες και μάλιστα στα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού της σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2015, όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνησή της ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, το φτωχότερο 40% των Ελλήνων είδε το μικρό εισόδημά του να συρρικνώνεται κατά 8,4% σε ετήσια βάση. Το νούμερο αυτό αποτελεί ρεκόρ και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφεται σε άλλα κράτη που πέρασαν οικονομική κρίση, όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Ουγγαρία αλλά και πολύ φτωχά αφρικανικά κράτη, όπως η Ουγκάντα.
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι επί Τσίπρα; Η «υπερήφανη» διαπραγμάτευση του 2015, το δημοψήφισμα και τα capital controls. Όλα, δηλαδή, αυτά που έγιναν στο όνομα του λαού και της… Δημοκρατίας. Αν σε αυτή την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας καταρρέει ο μύθος της Αριστεράς που δήθεν βοήθησε τους φτωχούς, σε μια άλλη έκθεση, αυτή της Διεθνούς Διαφάνειας, καταρρέει ο μύθος που λέει ότι αυτή η «αριστερή» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμβάθυνε τη Δημοκρατία.
Η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει ότι «ο πρόσφατος διορισμός της προέδρου (Βασιλικής Θάνου) στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η νέα πρόεδρος είναι στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. «Ο εν λόγω διορισμός υπονομεύει, εν τέλει, την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου», προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.
Ο… σεβασμός αυτής της κυβέρνησης στη Δημοκρατία έχει φανεί σε πολλές περιπτώσεις. Βασική προϋπόθεση δημοκρατίας είναι η διάκριση των εξουσιών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται, αρκετούς αιώνες μετά τον Μοντεσκιέ. Παράδειγμα: Ο Πολάκης (εκτελεστική εξουσία) κατονομάζει δικαστικούς λειτουργούς που κατά τη γνώμη του έχουν καθυστερήσει υποθέσεις και ζητά επίσης να μπουν φυλακή κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης. Ο Τσιπρας (εκτελεστική εξουσία) στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής (νομοθετική εξουσία) για να τον καθοδηγήσει πώς να χειριστεί η Βουλή το θέμα του κανονισμού για περιπτώσεις τύπου Καμμένου.
Η μια εξουσία μπαίνει στα χωράφια της άλλης, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες της Δημοκρατίας. Έτσι οι θεσμοί γίνονται εργαλείο παράτασης μιας εξουσίας που προπαγανδίζει ότι στηρίζει τους αδύναμους αλλά τελικά κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα