ΑρχικήPromotionΠολύ φασαρία για το τίποτα. Γιατί οι συνδικαλιστικές μειοψηφίες θα συνεχίσουν να...

Πολύ φασαρία για το τίποτα. Γιατί οι συνδικαλιστικές μειοψηφίες θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο

“Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση” είναι η φράση που περιγράφει τέλεια όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες σε σχέση με τις απεργίες. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ξιφουλκούν αλλά στην πράξη δεν θα αλλάξουν και πολλά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του δήλωση ανέφερε χαρακτηριστικά: “Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία”. Ο Πρωθυπουργός υπονοεί ότι έχει την πολιτική βούληση να αλλάξει τον νόμο για την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Ο νόμος όμως ήδη προβλέπει ότι μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των παρόντων μελών. Επιπλέον δύνανται να συμμετέχουν στις απεργίες που προκηρύσσουν τα δευτεροβάθμια σωματεία ή η ΓΣΕΕ.

Πολύ ωραία λοιπόν, ακόμη και αν δεν διασφαλίζεται η σύμφωνη γνώμη των μελών, θα προκηρύσσουν τις απεργίες οι ανώτερου βαθμού συνδικαλιστές.

Μαθαίνω ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παρέμβει στον άναρχο συνδικαλισμό με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή στις αποφάσεις. Μόνο στα πρωτοβάθμια σωματεία πάντως. για τα υπόλοιπα αποφασίζουν οι αχρισυνδικαλιστές. Ακόμη και έτσι να είναι όμως, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα είναι προαιρετική και στη διακριτική ευχέρεια των σωματείων. Έξοχα, θα αποφασίσουν λοιπόν να μην κάνουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.

Η δεύτερη παρέμβαση, αφορά στο μητρώο συνδικαλιστών. Η δημιουργία του μητρώου, θα λύσει θεωρητικά το πρόβλημα της μη αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης στα δευτεροβάθμια σωματεία. Αν ωστόσο οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς ουσιαστική συμμετοχή, πάλι οι ίδιοι θα κάνουν κουμάντο.

Οι συνδικαλιστές λοιπόν, δεν έχουν και πολλά να φοβηθούν. Δεν απορώ σχετικά με τις διαμαρτυρίες. Η επαναστατική γυμναστική πάντοτε είναι χρήσιμη και επίσης μια απεργία τονίζει τη σπουδαιότητα και το έργο των αρχισυνδικαλιστών. Υπογραμμίζει δε τη μαχητικότητά τους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος έκανε νόμο το 50%+1 για τις απεργίες στις επιχειρήσεις) διαμαρτύρεται για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Όντως στο νομοσχέδιο υπάρχει τέτοιο εδάφιο αλλά -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- αφορά μόνο σε περιπτώσεις εταιρειών που εμπίπτουν στον πτωχευτικό κώδικα. Ακόμη και τότε όμως θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς σε τι διαφωνούν.

Κοντολογίς, οι ενδιαφερόμενοι σφάζονται για τις αλλαγές. Αλλαγές που ενδεχομένως να αφορούν στους πολλούς αλλά πρακτικά ακόμη και αν υλοποιηθούν, θα δίνουν τη δυνατότητα στους λίγους να κάνουν ότι έκαναν μέχρι σήμερα.