Τι σήμαινε το μήνυμα Ανδρουλάκη για “σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση”

18 mins read

“Προτεραιότητα μου είναι η παράταξη να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, αντικαθιστώντας τη ΝΔ με μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση”, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο δελτίο του Alpha, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε ως επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Τι μπορεί όμως να σημαίνει αυτό και γιατί θέτει έναν τόσο φιλόδοξο στόχο που για αρκετούς ερμηνεύτηκε ως μήνυμα διεκδίκησης αυτοδυναμίας; Η φράση προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκε για να θέσει ως στόχο του ΚΙΝΑΛ την αυτοδυναμία σε αυτές τις κάλπες αλλά για να οριοθετήσει τον δικό του χώρο κυρίως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα απέναντι στην ΝΔ.

Το μήνυμα συνοψίζεται στην διεκδίκηση των δεξαμενών από το κέντρο και αριστερά με συγκεκριμένα “σοσιαλδημοκρατικά” χαρακτηριστικά. Με αυτό εκπέμπεται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πίεση και το δίλημμα αντιστρέφεται μαζί με το ερώτημα, αν ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί το κόμμα του σοσιαλδημοκρατικό.

Στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά, ότι αυτό το καθαρό ερώτημα, ρίχνει το μπαλάκι στην άλλη πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν είναι έτοιμος να απαντήσει συγκεκριμένα κρατώντας το τιμόνι ενός κόμματος που οι συζητήσεις όταν αφήνουν πίσω τα στενά όρια της αριστεράς, δημιουργούν απίστευτα σκληρές συγκρούσεις και δημιουργούν ακόμα και κίνδυνο διάσπασης.

Από την μια πλευρά λοιπόν το ΚΙΝΑΛ έχει βρει τον τρόπο να επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ την πίεση και να θέτει εκείνο τους όρους της συζήτησης πάνω σε μια καθαρά ιδεολογική βάση, από την άλλη κινούμενο προς την κεντροαριστερά χωρίς να απεμπολεί το συνθετικό του κέντρου, διεκδικεί κεντρώους που έχουν απογοητευθεί από την ΝΔ και ψάχνουν μια εναλλακτική λύση, σε έναν χώρο που γνωρίζουν καλύτερα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης προετοιμάζεται για ασφυκτικό μαρκάρισμα και από τις δύο πλευρές, Μητσοτάκη και Τσίπρα δηλαδή. Άλλωστε οι προθέσεις τους έχουν γίνει σαφείς ήδη. Κανείς δεν σκοπεύει να τον αφήσει να αντλεί δυνάμεις από τις δεξαμενές τους εφόσον δεν δίνει εγγυήσεις ότι θα αποτελέσει συμπλήρωμα, κάποιου εκ των δύο “μεγάλων”.

Σε κάθε περίπτωση η διαφορά του ΚΙΝΑΛ από τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένες και τις μετρήσεις που δείχνουν ήδη ότι το ΠΑΣΟΚ με την νέα του ηγεσία, στην “μητέρα των μαχών” για τον χώρο της κεντροαριστεράς την Κρήτη, πλαγιοκοπεί με αξιώσεις το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα απειλώντας βασικά κάστρα του, μπορεί να γίνει συμπιεστής των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του ΠΑΣΟΚ.

Ένας νέος παίχτης λοιπόν, με τα δικά του στοιχήματα οριοθετεί τον χώρο του, αν θα βγουν είναι μια άλλη συζήτηση που επίσης έδειξε με τον τρόπο του ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας στην ίδια συνέντευξη ότι η ουσιαστική δημοσκόπηση για το κόμμα του θα είναι η πρώτη κάλπη των εκλογών με απλή αναλογική…

Facebook Comments

Τελευταία Νέα