Το στοίχημα του Σκέρτσου: Μεταρρύθμιση – Δεύτερη ευκαιρία

15 mins read

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 3.2%, ο αντίστοιχος ελληνικός, βελτιωμένος μάλιστα αγγίζει το 35%.

Το ιδιωτικό χρέος στο σύνολο του που ανέρχεται στα 234 δισεκατομμύρια ευρώ ξεπερνά το ΑΕΠ της χώρας. Αυτές και μόνο οι διαπιστώσεις από τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας που κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τεθεί υπό έλεγχο.

Η «πραγματική δεύτερη ευκαιρία για μείωση του ιδιωτικού χρέους», τίτλος του σχετικού άρθρου, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου στην Καθημερινή της Κυριακής, είναι απαραίτητη για να υπάρξει επόμενη μέρα.

Στο άρθρο περιγράφεται μια καίριας σημασίας μεταρρύθμιση που θα αντιμετωπίζει με ολιστικό τρόπο την υπερχρέωση φυσικών και νομικών προσώπων ενώ παράλληλα θα υιοθετεί μέτρα για την πρόληψη της αφερεγγυότητας. Με τον νέο κώδικα στόχος θα είναι με απλούστερους κανόνες και πολύ πιο σύντομες διαδικασίες να δίνεται μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία.

Καμία μεταρρύθμιση ακόμα και αν είναι απολύτως αναγκαία δεν προχωρά αν δεν εδραιώνει το αίσθημα του δικαίου στο κοινωνικό σύνολο, κάτι που δεν έχει γίνει στον τομέα αυτό σε καμία περίπτωση τα τελευταία χρόνια. Επικρατεί και ίσως δικαίως η άποψη ότι οι αφερέγγυοι έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους συνεπείς και ενδεχομένως σε αρκετές περιπτώσεις να βγαίνουν και κερδισμένοι.

Σε αυτή την περίπτωση με την εφαρμογή του νέου κώδικα θα «παύει» η προστασία των δόλιων οφειλετών μετά την διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων προκειμένου να παρουσιάζεται η πραγματική τους οικονομική κατάσταση.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση για την μεταρρύθμιση που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση για την ρύθμιση των οφειλών αλλά και την απαλλαγή από χρέη.

Σε συνθήκες πανδημίας, οικονομικών και εθνικών προκλήσεων η χώρα έχει την ευκαιρία να βρει βηματισμό, να χαραχτούν τομές που δίνουν ανάσες στους πολίτες εδραιώνοντας παράλληλα το αίσθημα δικαίου.

Αυτή είναι μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία, όχι μόνο για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, για την ίδια την χώρα.
Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που δεν «αδικούν», που δεν εξισώνουν, χρειαζόμαστε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα