Ζήτημα Δημοκρατίας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

22 mins read

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών, ατόμων που δουλεύουν σε δομές με ηλικιωμένους και με άτομα με αναπηρία, καθώς και άλλων ομάδων, θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Σήμερα όλη η Ευρώπη θα παρακολουθήσει τον Μακρόν στις 9 μμ, ώρα Ελλάδος να κάνει τις ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα προνόμια όσων ήδη έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα θα ανοίξει και η συζήτηση για την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους.

Η πανδημία δεν λέει να μας αφήσει αλλά δεν λέμε και εμείς να την αποχωριστούμε, πόσο πιο εύφορο να γίνει για τον ιό το έδαφος όταν έχουμε το 44% του ενήλικου πληθυσμού να μην εμβολιάζεται συνειδητά; Όταν το 36.20% των συμπολιτών μας στην ηλικία 50-59 επίσης μένουν ανεμβολίαστοι ενώ κινδυνέουν άμεσα από τον ιό; Αλλά και στις παραγωγικές ηλικίες 30-39 που πλέον έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν όποιο εμβόλιο θέλουν, το 61% δεν έχει εμβολιαστεί;

Αυτά τα στοιχεία δίνει ο ECDC για την χώρας μας, τα λένε όλα, δεν χρειάζονται περισσότερα…

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, η πρώτη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα έρθει πολύ σύντομα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, είναι αυτονόητη όπως και η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως κίνητρο ειδικά για νέους που εργάζονται σε χώρους που έχουν επαφή με το ευρύ κοινό.

Ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στην ΕΡΤ, απάντησε με πολύ κατανοητό τρόπο και σε όλα τα σχετικά ερωτήματα, το παρακάτω απόσπασμα συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό όσα ανέφερε:

«Άλλωστε το δικαίωμα στην (ατομική) υγεία και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης έχουν ως όριό τους το δικαίωμα του άλλου στην υγεία και τη ζωή . Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το δικαίωμα στην υγεία όπως το αντιλαμβάνεται, λέγοντας «είμαι αντιεμβολιαστής» ή ακόμη «δεν πιστεύω στην ύπαρξη του COVID», καθώς ο άλλος έχει επίσης δικαίωμα στην υγεία και πρωτίστως δικαίωμα στη ζωή.

Επάνω από αυτά, που είναι το δικαίωμα του καθενός στην υγεία και το δικαίωμα του στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, υπάρχει ένα άλλο αγαθό που είναι η δημόσια υγεία, που είναι η πιο σοβαρή όψη του γενικού συμφέροντος και το γενικό συμφέρον είναι η Δημοκρατία, το γενικό συμφέρον είναι το Κράτος Δικαίου, το γενικό συμφέρον είναι το κοινωνικό συμβόλαιο. Χωρίς δημόσια υγεία δεν υπάρχει κοινωνία, ούτε κοινωνία μοντέρνα ούτε κοινωνία μεταμοντέρνα”.

Όσοι δεν είμαστε νομικοί και γιατροί, οφείλουμε να ακούμε τους επιστήμονες και να πορευόμαστε ανάλογα, συνοπτικά λοιπόν ο εμβολιασμός και απαραίτητος είναι για την αναχαίτιση της πανδημίας και νόμιμα, μπορεί να γίνει υποχρεωτικός σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, προφανώς όχι με την βία…

Ως πολίτες όμως γνωρίζουμε ότι όσοι δεν εμβολιάζονται κατ΄επιλογή, πρώτα και κύρια αποδεικνύουν μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά κυρίως απέναντι στους ευπαθείς συμπολίτες μας και έπειτα προς τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους, που πασχίζουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τα λιγοστά τους έσοδα.

Ακριβώς επειδή η Δημοκρατία οφείλει να είναι συμπεριληπτική, οι ηλικιωμένοι, οι ευπαθείς αλλά και όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να μπορούν να εργάζονται και να κινούνται ελεύθερα, για να γίνει όμως αυτό οφείλουμε να πάψουμε να θεωρούμε “δικαίωμα”, την διασπορά του ιού από όποιον δεν νιώθει υπεύθυνος για αυτούς».

Facebook Comments