ΑρχικήΘανάσης ΚΒάλτε και… νερό-τσουλήθρες στην Ακαδημίας!

Βάλτε και… νερό-τσουλήθρες στην Ακαδημίας!

Του Θανάση Κ. H «ανάπλαση της Αθήνας» είναι ένα έργο μεγαλόπνοο, αληθινά φιλόδοξο και αληθινή απαραίτητο… Όμως αυτό που ζούμε πλέον ΔΕΝ είναι «ανάπλαση»!

Για να το πούμε ωμά, είναι καρικατούρα και προχειροδουλειά…

Θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Πανεπιστημίου.

Στο κάτω-κάτω, σου λέει, χρειάζεται και κάποιος χρόνος προσαρμογής.

Ας τον δώσουμε. Μην είμαστε μόνιμα στη γκρίνια

Αλλά εδώ ακούγονται απίστευτα πράγματα:

* Πρώτα-πρώτα εξομοιώνεται η ημι-πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου με τις αντίστοιχες της Ερμού και της Βουκουρεστίου πριν χρόνια. Πλάκα μας κάνουν;

Η Ερμού και η Βουκουρεστίου είναι ιστορικοί δρόμοι περιορισμένης σημασίας για την συνολική κυκλοφοριακή κίνηση στην Αθήνα. Και οι δύο μπορούν να παρακαμφθούν. Υπάρχουν «εναλλακτικές»

Η Πανεπιστημίου είναι ο κεντρικότερος δρόμος που διασχίζει εγκαρσίως την Αθήνα! Δεν μπορεί να παρακαμφθεί, γιατί απλούστατα ΔΕΝ υπάρχει άλλος!

Και είναι από τους ελάχιστους που έχουν πλατιά πεζοδρόμια. Επομένως δώσαμε «παραπάνω χώρο στους πεζούς», σε ένα από τα ελάχιστα σημεία που υπήρχε ήδη αρκετός χώρος για πεζούς!

* Μας είπαν ακόμα, ότι όλες οι μεγάλες πρωτεύουσες πεζοδρόμησαν το κέντρο τους!

Τι μας λένε; Καμία μεγάλη πρωτεύουσα δεν έκλεισε την κεντρικότερη αρτηρία της! Έκλεισαν το «ιστορικό τους κέντρο» όπως το έχουμε πεζοδρομήσει και εμείς – Πλάκα, Θησείο, Μοναστηράκι! Αλλά όχι τους κεντρικούς άξονες της μεγαλούπολης. Φαντάζεστε στο Παρίσι να πεζοδρομούσαν την Λεωφόρο των Ηλυσίων ή στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη Λεωφόρο;

Ξέχασαν να μας πουν ακόμα ότι στις μεγάλες πρωτεύουσες όπου πέρασαν σε πεζοδρομήσεις του ιστορικού τους κέντρου (χωρίς να μπλοκάρουν τις μεγάλες κεντρικές αρτηρίες) είχαν προηγουμένως δημιουργήσει «δακτυλίους» περιφερειακής κυκλοφορίας – εσωτερικούς και εξωτερικούς – για να μη χρειάζεται η «ακτινική» κίνηση από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο.

Εδώ αυτό δεν υπάρχει! Με την εξαίρεση της Αττικής οδού, που όμως διευκολύνει περισσότερο την έξοδο από (και την είσοδο στην) πόλη όχι την περιφερειακή κίνηση μέσα στην πόλη – και δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως…

Σε άλλες μεγαλουπόλεις έχουν προχωρήσει και σε υπογειοποίηση κεντρικών αρτηριών (ή μέρους τους). Εδώ τέτοια πράγματα δεν είναι ούτε «υπό σκέψιν». Χώρια που είναι και εξαιρετικά δύσκολο, γιατί υπάρχουν πολλές αρχαιότητες σε μικρό βάθος, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί στο κέντρο πυκνό υπόγειο δίκτυο σηράγγων από το μετρό…

Οπότε κάθε αναφορά σε ό,τι γίνεται αλλού υποτιμά τη νοημοσύνη μας.

Όταν αλλάζετε τόσο δραστικά τόσο σημαντικές διόδους κυκλοφορίας σε μια πόλη στην οποία συνωστίζεται ο μισός πληθυσμός της χώρας (πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού), οφείλετε τουλάχιστον να μην προκαλείτε γενικό έμφραγμα.

Ενάμιση με δύο εκατομμύρια κόσμος κυκλοφορεί καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας (χωρίς τους τουρίστες). Αυτοί από πού θα περνάνε όταν έχετε κλείσει την κεντρικότερη αρτηρία;

Αν θέλετε να τους αποθαρρύνετε να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα και να παίρνουν, ας πούμε, το μετρό… μαζί σας!

Αλλά το τωρινό δίκτυο του μετρό τον αντέχει όλον αυτόν τον όγκο καθημερινά (επί δύο, μάλιστα, γιατί όσοι κατεβαίνουν το πρωί πρέπει και να επιστρέφουν το βράδυ…)

Η μεγαλύτερη απ’ όλες τις ανοησίες είναι το κεντρικό σύνθημα:

Το κέντρο, λέει, δεν είναι «πέρασμα», πρέπει να γίνε «προορισμός»

Λοιπόν μάθετε ότι το κέντρο μας υδροκέφαλης μεγαλούπολης όπου έχει συγκεντρωθεί ο μισός πληθυσμός της χώρας και, επιπρόσθετα, ενάμιση εκατομμύριο παράνομοι μετανάστες, είναι υποχρεωτικά «πέρασμα» για πολλούς!

Για να γίνει και «προορισμός», δεν αρκεί να φτιάξετε… ποδηλατοδρόμια και χώρους περιπάτου (κλείνοντας τις κεντρικές αρτηρίες). Ούτε να βάλετε γρανιτένια παγκάκια και ζαρντινιέρες.

Πρέπει να διώξετε από το κέντρο της συμμορίες των αναρχικών που βανδαλίζουν τα πάντα – και σε λίγο θα έχουν ρημάξει και τα πανάκριβα παγκάκια και τις ζαρντινιέρες…

Πρέπει να απομακρύνετε και τα γκέτο των λαθρομεταναστών!

Ο Χρυσοχοϊδης παλεύει μόνος του να καθαρίσει τα Εξάρχεια, ο Μυταράκης καταγγέλει «αλληλέγγους» που φέρνουν λεφούσια λαθρομεταναστών από τη Μόρια της Λέσβου στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, το σιντριβάνι στην Ομόνοια το χαζεύουν Πακιστανοί ημί-παράνομοι κάθε μέρα και ο Δήμαρχος κλείνει και την Πανεπιστημίου τώρα, ετοιμάζοντας ζαρντινιέρες, ποδηλατόδρομους και παγκάκια…

Προφανώς δεν ζούμε όλοι στον ίδιο πλανήτη.

Ή έχει μπερδέψει άσχημα τις προτεραιότητές του…

Δεν χρειάζεται να πούμε άλλα. Συνεννοηθήκαμε νομίζω…

ΥΓ. Κάποιος φίλος έριξε μιαν ακόμα πιο «προωθημένη» ιδέα: Να κάνουμε στην Ακαδημίας, στο άνοιγμα, μεταξύ Ιπποκράτους και Σινα (εκεί που ήταν οι αφετηρίες των λεωφορείων)… νερουτσουλήθρες το καλοκαίρι και παγοδρόμιο το χειμώνα! Να θυμίζει και λίγο από το ιστορικό παγοδρόμιο του Rockefeller Center στη Νέα Υόρκη.

Θα γίνει το κέντρο της Αθήνας αληθινός «προορισμός»! Θα το επισκέπτονται κάμποσοι. Αλλά δεν θα μένει κανείς. Δεν θα δουλεύει κανείς. Δεν θα περνάει κανείς. Και δεν θα λειτουργεί τίποτε.

Ανάπλαση της Αθήνας σημαίνει να κάνουμε την πόλη όμορφη και λειτουργική. Τώρα δεν είναι τίποτε από τα δύο…

Κι όταν σχεδιάζουμε σχέδια τύπου… Disneyland που δεν δίνουν καμία σημασία στη «λειτουργικότητα» της πόλης, απλώς παιδιαρίζουμε, δεν προωθούμε την
«ανάπλαση»…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ