Για το περιβόητο “μαξιλαράκι ασφαλείας” του ΣΥΡΙΖΑ…

58 mins read

Του Θανάση Κ. Γυμνός από επιχειρήματα και εντελώς ανίκανος να ασκήσει οποιαδήποτε πειστική αντιπολίτευση – είτε “εποικοδομητική” είτε “καταγγελτική” κάτι που να πείθει, βρέ αδελφέ – ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται πλέον το “μαξιλάρι ρευστότητας” των 37 δισεκατομμυρίων που μας άφησε φεύγοντας…

Και το οποίο μας “σώζει” σήμερα, υποτίθεται! Και μας προτείνει διάφορους τρόπους να το “χρησιμοποιήσουμε”!

Για την ακρίβεια προτείνει να χρησιμοποιήσουμε τα 24 δισεκατομμύρια απ’ αυτό το “μαξιλάρι. Άρα μας λέει ότι 24 δισεκατομμύρια από αυτό το μαξιλάρι είναι “διαθέσιμα”!

Και μάλιστα άμεσα. Και μέμφεται την κυβέρνηση που δεν σπεύδει, λέει, να τα αξιοποιήσει “εδώ και τώρα”.

Και να “σχωρνάμε” όλοι τον ΣΥΡΙΖΑ που μας τα “εξασφάλισε”, λέει… Πρόκειται για πρωτοφανή ψέματα! Μέχρι πριν τρείς μέρες η ΝΔ δεν τα είχε διαψεύσει… Κακώς! Ευτυχώς όμως,  αυτό το κενό το κάλυψε προχθές ο Υπουργός Οικονομικών Χρίστος Σταϊκούρας

* Ο οποίος βγήκε και εξήγησε ότι από τα 37 δισεκατομμύρια που υποτίθεται ότι άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα στα χέρια της … 15,7 !

Δηλαδή μέρος από την τελευταία μνημονιακή δόση που πήρε η Ελλάδα πριν βγει από το 3ο Μνημόνιο  (του ΣΥΡΙΖΑ) περί τα 8 δισεκατομμύρια,

συν 2 δισεκατομμύρια περίπου, που ήδη πήρε από την επιστροφή των υπερκερδών των Κεντρικών Τραπεζών (που παλαιότερα τα έδιναν στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ύστερα τα έκοψαν από το ΣΥΡΙΖΑ κι ύστερα άρχισαν να τα ξαναδίνουν)

συν 5,7 δισεκατομμύρια περίπου “υπέρ-πλεονάσματα” από την υπερ-φορολόγηση που είχε επιβάλει τα τελευταία χρόνια. (Και τα οποία, τα περισσότερα τα χρωστούσε στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και στις συντάξεις που δεν πλήρωνε,,,)

* Υπάρχουν, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας και άλλα 20 δισεκατομμύρια
ρευστά διαθέσιμα” από τις καταθέσεις του ευρύτερου Δημοσίου (των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ και των “ειδικών λογαριασμών” του Δημοσίου κλπ.) στις Τράπεζες που το Δημόσιο μπορεί να δανειστεί (ρέπος) μόνο προσωρινά – αλλά μετά να τα ξαναβάλει αμέσως στη θέση τους…

Σύνολο 35,7 δισεκατομμύρια! Αυτά είναι… Κι άλλα δεν έχει…

Η κυβέρνηση, υπογράμμισε πολύ σωστά ο Χρίστος Σταϊκούρας, μέχρι στιγμής προσπαθεί να ΜΗΝ τα αγγίξει! Κι έχει κάνει έτσι το “κουμάντο” της, ώστε να μη χρειαστεί να τα αγγίξει ούτε τον Ιούνιο. Και πολύ καλά κάνει! (Αν αυτό είναι εφικτό ή όχι, είναι άλλη συζήτηση).

* Επίσης ο Σταϊκούρας αποκάλυψε για πρώτη φορά – επιτέλους – ότι αυτά τα 20 δισεκατομμύρια “ρευστά διαθέσιμα” – που τώρα τα επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ – είχαν ήδη “ανακαλυφθεί” από τα τέλη του 2013, επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Μάλιστα το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε χρησιμοποιήσει 10 δισεκατομμύρια απ’ αυτά (ως ρέπος) προσωρινά.

Ήταν η λεγόμενη “άσπρη τρύπα” του Ευρύτερου Δημοσίου, που εξασφάλιζε ήδη από τότε την έξοδο από το δεύτερο Μνημόνιο. Την οποία είχαν αποδεχθεί πλήρως και οι δανειστές τότε (στο Eurogroup του Νοεμβρίου της χρονιάς εκείνης).

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ “καμαρώνει” για τα ρευστά διαθέσιμα, τα οποία, όμως, είχε ήδη ανακαλύψει και χρησιμοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, πριν αναλάβει ο ίδιος!

Κι όταν ήλθε, το 2015, αντί να τα χρησιμοποιήσει για να βγούμε από το μνημόνιο, τα χρησιμοποίησε για να μας… ξαναβάλει σε τρίτο μνημόνιο! Κοστίζοντας 100 δισεκατομμύρια στη χώρα, φορτώνοντας δεκάδες δισεκατομμύριο πρόσθετο χρέος και υποθηκεύοντας την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια!

Γι’ αυτά τα “κατορθώματα”…καμαρώνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ…

* Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο “νόστιμο”, όμως:

Ο ίδιος ο Τσίπρας παραδέχθηκε δημόσια πως απ’ αυτά τα 37 που μας “άφησε” ως “μαξιλάρι ασφαλείας”, τα 20 είναι “δεσμευμένα”! Άρα παραμένουν πραγματικά “διαθέσιμα” και “ελεύθερα” μόλις τα 17 (ας πούμε).

(Στην πραγματικότητα, όπως θα δούμε, τα 20 δισ. δεν είναι απλώς
“δεσμευμένα”. Τα έχει χρεωθεί η Ελλάδα, αλλά δεν τα έχει καν στα χέρια της η Ελληνική κυβέρνηση. Είναι δανεισμός που μας δίνουν οι εταίροι μας για να ξεπληρώνουμε χρέος…)

Αλλά αφού παραμένουν “ελεύθερα” τα 17, πώς είναι δυνατό το δικό του πρόγραμμα άμεσης ενίσχυσης της οικονομίας να χρησιμοποιήσει εδώ και τώρα 24;

Τα υπόλοιπα 7 δισεκατομμύρια από πού θα βρεθούν;

Κι αν στο μεταξύ χρειαστούν κι άλλα (αν προκύψει κι επόμενο κύμα πανδημίας τον Οκτώβριο) πού θα βρούμε τα πρόσθετα, όταν έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει ό,τι έχουμε και είμαστε ήδη “ανοικτοί” 7 δισεκατομμύρια;

Προτείνουν πράγματα χωρίς να κάνουν ούτε απλές προσθαφαιρέσεις… Το πράγμα, όμως ΔΕΝ τελειώνει εδώ. Είναι ακόμα βαθύτερο. Και αποκαλυπτικότερο

* Τα 37 δισεκατομμύρια που προσδιορίστηκαν το 2018, (επί ΣΥΡΙΖΑ) ήταν για να διασφαλίσουν οι Δανειστές, πως θα μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει κανονικά το χρέος της (χρεολύσια) μέχρι το 2022. (Τους τόκους θα τους κάλυπτε η χώρα από τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έβγαζε στο μεταξύ).

Όπως θα δούμε, οι Δανειστές έβαλαν τα περισσότερα…Συνέχεια του μνημονιακού δανεισμού ήταν!

Κι έτσι ήταν “σίγουροι” ότι η Ελλάδα ΔΕΝ θα χρεοκοπούσε ξανά και δεν θα χρειαζόταν και νέα δανειακή σύμβαση (νέο Μνημόνιο) από τους Ευρωπαίους.

Τα ποσά αυτά αναλύονται ως εξής:

18 δισεκατομμύρια που είχαν περισσέψει από το τρίτο Μνημόνιο.

–συν 5 δισεκατομμύρια από την επιστροφή κερδών των Κεντρικών τραπεζών (Anfas και SMPs) που μας είχαν εγκρίνει να τα παίρνουμε το 2012, τα παίρναμε μέχρι το 2014, ύστερα μας τα κόψανε το 2015 κι ύστερα άρχισαν να μας τα ξαναδίνουν το 2018.

–Συν 14 δισεκατομμύρια περίπου που θα βάζαμε εμείς, κυρίως από τα πρωτογενή πλεονάσματα της τετραετίας 2019-2022.

* Άρα από εκείνα τα περιβόητα 37 δισεκατομμύρια “μαξιλαράκι ασφαλείας” τα 24 θα μας τα έδιναν οι Ευρωπαίοι δανειστές μας, για να ξεπληρώνουμε παλαιότερα δάνεια – και μόνο! Ώστε να μη χρεοκοπήσουμε…

Αυτά δεν αγγίζονται, έτσι κι αλλιώς! Δεν τα έχουμε καν στα χέρια μας. (Μερικά μας τα έδωσαν ήδη και αποπληρώσαμε χρέος στα δύο χρόνια περίπου που μεσολάβησαν) Κι από τα υπόλοιπα, όπως είδαμε, 14 δισ. είναι χρήματα που έβαλε ή θα βάλει η Ελλάδα, από τα πρωτογενή πλεονάσματα (κυρίως).

Μερικά εκ των οποίων, ήδη παρήχθησαν (από το 2019) και μερικά – τα περισσότερα – επρόκειτο να βγουν, αλλά μάλλον δεν θα βγουν, αφού μετά την πανδημία και τη γενικευμένη καραντίνα και η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος πάνε για μεγάλη ύφεση.

Και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν απαλλαγεί προσωρινά οι χώρες από την υποχρέωση να βγάζουν πρωτογενή πλεονάσματα ή μειωμένα ελλείμματα (μέχρι 3% όπως υπαγορεύει το Stability and Growth Pact)

Άρα από αυτά τα 14 δισεκατομμύρια που θα “συνεισέφερε” η Ελλάδα  σε βάθος χρόνου (ως το 2022) στο “μαξιλάρι ασφαλείας”, τα μισά περίπου δεν υπάρχουν!

Όμως, κι αν ακόμα υπήρχαν, δεν θα ήταν “διαθέσιμα” σήμερα, αφού επρόκειτο να “παραχθούν” ως το 2022

Κι όσα απ’ αυτά υπάρχουν, πάνε για εξυπηρέτηση χρέους. Γι’ αυτό προβλέφθηκαν.

Όταν βγήκαμε από το Μνημόνιο το 2018, ουσιαστικά μας έδωσαν ένα καινούργιο άτυπο μνημόνιο – πρόσθετο δανεισμό υπό όρους – μέχρι το 2022.

Αν βάζαμε χέρι στα χρήματα που εμείς συνεισφέρουμε, θα μας ανάγκαζαν μετά να υπογράψουμε και τυπικά νέο Μνημόνιο.

Κι αυτό πρέπει  να αποφευχθεί με κάθε τρόπο…

* Ουσιαστικά η σημερινή κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της σήμερα, (μικρό μέρος από) τα υπέρ-πλεονάσματα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ (μείον ό,τι χρειάστηκε να πληρώσει για τα ληξιπρόθεσμα που επίσης άφησε πίσω του),

–συν τα κονδύλια της έκτακτης οικονομικής βοήθειας που δίνει η Ευρώπη,

–συν τη de facto μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που επρόκειτο να βγάλει φέτος.

Αυτά αθροίζουν σήμερα σε 15,7 δισεκατομμύρια περίπου και η κυβέρνηση τα διαθέτει για τη στήριξη και της οικονομίας και της κοινωνίας, όσο καλύτερα γίνεται…

–Συν βέβαια τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, είχε χάσει η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 και ξανακέρδισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τώρα. Αυτά μπορούν να δώσουν σωτήρια ανάσα στην Οικονομία μέσω τραπεζικής ρευστότητας. Αλλά αυτά ΔΕΝ τα έχει “στη διάθεσή” της η κυβέρνηση.

* Από τα 37 δισεκατομμύρια που “καμαρώνει” ο ΣΥΡΙΖΑ ότι άφησε ως “μαξιλαράκι ασφαλείας” υπήρξαν αρχικά -μόνο τα 8 περίπου που ήταν η τελευταία δόση (και τα περισσότερα τα χρωστούσε στο δημόσια ταμεία όπου “είχε βάλει χέρι” προηγουμένως) και τα 5,5 του υπερ-πλεονάσματος που άφησε πίσω του (που κι αυτά τα χρωστούσε σχεδόν στο σύνολό τους σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα).

Στην πραγματικότητα απ’ όλα αυτά δεν έμειναν παραπάνω από 2-3 δισεκατομμύρια!

Αυτά άφησε πίσω του! Και ταυτόχρονα άφησε παραπάνω χρέος 40 δισεκατομμύρια στο Δημόσιο ονομαστικά (και περισσότερα σε “καθαρή θέση” – γιατί στο μεταξύ είχε μηδενίσει και το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls)

Μας άφησε 40 δισ. παραπάνω χρέος και έναντι αυτού μας άφησε και,,, 2-3 δισεκατομμύρια “καθαρά” στα ταμεία! Γι’ αυτά καμαρώνει…

ΥΓ.1 Οι αριθμοί αυτοί είναι κάπως “στρογγυλοποιημένοι” και απλοποιημένοι. Θα μπορούσα να τα παραθέσω πολύ πιο αναλυτικά και λεπτομερειακά. Δεν το έκανα για να έχετε μια σαφή εικόνα.

Η πιο λεπτομερής καταγραφή τα κάνει χειρότερα, απ’ ό,τι τα παρουσιάζω εδώ. Δεν αδικώ τη “διαχείριση” του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον επιεικής είμαι, μέρες που είναι… Και πάντως δεν τον “σχωρνάμε”… Ασυγχώρητος είναι! Και, όπως φαίνεται, αμετανόητος…

Facebook Comments

Τελευταία Νέα