Ο Σαμαράς, ο Βαληνάκης και τα… «υπονοούμενα»!

51 mins read

Του Θανάση Κ. Τελικά ο Σαμαράς επαληθεύθηκε πλήρως πριν ακόμα περάσουν δύο 24ωρα από τη δημοσίευση της συνέντευξής του στην “Καθημερινή” της περασμένης Κυριακής!

* Είπε ο Σαμαράς ότι η επανάληψη των “διερευνητικών συνομιλιών”  ακυρώνει τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Και πράγματι, βγήκαν οι Γερμανοί και είπαν ακριβώς αυτό: ότι τώρα που άρχισαν οι “διερευνητικές” το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας βγαίνει από το τραπέζι της επομένης Συνόδου Κορυφής.

Η Γαλλία, βέβαια διαφώνησε και δήλωσε επισήμως ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι…

Άρα η Γερμανία πέτυχε αυτό που ήθελε! Έλαβε ένα πρόσχημα για να μην υπάρξουν κυρώσεις.

Εμείς οι ίδιοι τους δώσαμε  το πρόσχημα: Τις “διερευνητικές”!

Τους διευκολύναμε, δηλαδή…

Παίξαμε το παιγνίδι, όχι των φίλων μας. Αλλά των φίλων του εχθρού μας

* Κι ακόμα στις ΗΠΑ τώρα γίνεται η συζήτηση μέσα στη νέα κυβέρνηση Μπάϊντεν, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η Τουρκία στο εξής.

Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιχειρηθεί μια επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας (βάζοντας την Ελλάδα σε δεύτερη μοίρα).

Αλλά υπάρχουν κι εκείνο που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει άνοιγμα από τις ΗΠΑ σε όλες τις χώρες που έχουν συνασπιστεί εναντίον της Τουρκίας. Η πλευρά αυτή επικαλείται και τα ελληνοτουρκικά, ενώ υπολογίζει και τη στήριξη της Ελλάδας…

Όταν η Ελλάδα δείχνει να προσπαθεί “να τα βρει” με την Τουρκία, η θέση όσων μέσα στις ΗΠΑ επιμένουν για γίνει άνοιγμα στους αντιπάλους τους Τουρκίας, γίνεται πιο δύσκολη.

Ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε, ακριβώς τη στιγμή που το ήθελε!

* Και υπάρχουν μερικοί δικοί μας που υποστηρίζουν ότι εμείς…”σύραμε
σε διερευνητικές” τον Ερντογάν!

Τον οποίο μόνον εκείνον συμφέρουν αυτή τη στιγμή!

Εμείς τον “σύραμε”, λέει, σε “συνομιλίες” όπου εκείνος θέτει αιτήματα σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων – κι όχι το αντίστροφο.

Όπως έγραψε κάποτε ο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν (Τractatus), όταν κανείς δεν έχει να πει κάτι, καλύτερα να με λέει τίποτε. Γιατί εκτίθεται

* Ο Σαμαράς δικαιώθηκε αμέσως γιατί βγήκαν δύο τουλάχιστον στελέχη της ΝΔ (Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Γεραπετρίτης) και παραδέχθηκαν ότι, αν πάμε στη Χάγη μπορεί να χάσουμε μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων (αλλά θα “κατοχυρώσουμε”, λέει, τα υπόλοιπα).

Η κα. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι μπορεί να χάσουμε την επήρεια Καστελόριζου, αλλά θα κατοχυρώσουμε την επήρεια άλλων νησιών μας στο Αιγαίο.

Ο κ. Γεραπετρίτης δεν διευκρίνισε τι μπορούμε να “κατοχυρώσουμε”. Απλώς ότι μπορεί να χάσουμε κάποιο μέρος όσων θεωρούμε “κυριαρχικά μας δικαιώματα”.

Ακριβώς αυτό είπε και ο Σαμαράς!

Ότι η προσφυγή στη Χάγη – στην οποία μας σέρνει το λόμπυ του Κατευνασμού – δεν θα κρίνει με βάση τι προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά τι θα έχουμε ήδη παραχωρήσει εμείς συνυπογράφοντας το “συνυποσχετικό” από πριν.

(Και χωρίς “συνυποσχετικό” δεν μπορεί να γίνει από κοινού προσφυγή στη Χάγη, γιατί η Τουρκία δεν υπογράφει…)

Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουν καν πόσα θα χάσουμε αν ακούσουμε τις “συμβουλές” τους και πάμε στη Χάγη με “συνυποσχετικό”, που βολεύει μόνο την Τουρκία…

Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα χάσουμε “μόνο” την επήρεια του Καστελόριζου – που κι αυτή δεν είναι μικρό πράγμα.

Το πιο πιθανό είναι να χάσουμε και μεγάλο μέρος της επήρειας των νησιών μας στο ανατολικό Αιγαίο.

Μιλάμε για θαλάσσιες ζώνες που ξένοι Οργανισμοί ατύπως αλλά σαφώς αναγνωρίζουν ως “ελληνικές”.

Όπως η Χάρτα της Γρανάδας που αναγνωρίζει το σύνολο της Ελληνικής ΑΟΖ από το Ιόνιο ως την Ανατολική Μεσόγειο. Ή οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που χρόνια τώρα ενημερώνουν ατύπως τους πάντες (συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εταιριών εξόρυξης υδρογονανθράκων) για το εύρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα, όπως το προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο κι όπως το ξέρουμε εμείς.

Αυτά η Τουρκία θέλει να τα ανατρέψει. Και το λόμπυ του Κατευνασμού τη “βοηθάει” ουσιαστικά...

Κι επειδή μόνοι τους πλέον “επιβεβαιώνουν” τον Σαμαρά, καταφεύγουν στο μοναδικό επιχείρημα που τους έχει απομείνει.

Στόχος μας είναι, λέει, να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία.

Και πώς θα μειώσουν την ένταση;

Με… διερευνητικές συνομιλίες.

Να κάτσουμε και να συζητάμε μαζί τους, ήσυχα-ήσυχα, για να τους ηρεμήσουμε κάπως…

Δηλαδή η…Ψυχανάλυση στην υπηρεσία της Εξωτερικής Πολιτικής!

Πώς “καθησυχάζεις” τον επιθετικό και προκλητικό γείτονα;

Μα με τον να του μιλάς ήρεμα και να τον καλοπιάνεις, ώστε να εκτονώσεις την οργή του…

Δεν τους περνά από το μυαλό ότι αυτό μπορεί να τον αποθρασύνει απέναντί σου. Το ομολογούν, άλλωστε μόνοι τους: Κάνουμε συνομιλίες λένε, και θέλουμε να πάμε στη Χάγη, ακόμα κι αν πρόκειται να χάσουμε μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, γιατί αλλιώς θα γίνει Πόλεμος!

–Θέλετε Πόλεμο;

* Το επιχείρημα αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν!

Αν οι Έλληνες είναι ικανοί να απεμπολήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα για να “αποφύγουν” τον Πόλεμο, τότε γιατί η Τουρκία να ζητήσει μόνο θαλάσσιες ζώνες δικές μας;

Γιατί να μη ζητήσει και τη Θράκη; (ήδη το ξεκίνησε, άλλωστε…)

Και τότε το ίδιο θα μας ρωτήσουν οι “Κατευναστές”:

–Μήπως θέλετε Πόλεμο;

Να τους δώσουμε και τη Θράκη, λοιπόν;

Η “λογική” αυτή δεν βάζει όρια στις “υποχωρήσεις” της Ελλάδας…

Αφού “δεν θέλουμε Πόλεμο”, τότε πρέπει να ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τα πάνταό,τι μας ζητήσουν, όποτε μας το ζητήσουν.

Γι’ αυτό η “ψυχαναλυτική προσέγγιση” στις Διεθνείς ΔΕΝ  είναι Πολιτική! Γιατί δεν βάζει όρια στον αγριεμένο γείτονα…

Η Πολιτική δημιουργεί ευνοϊκούς συσχετισμούς (συμμαχίες), λειτουργεί αποτρεπτικά (αποθαρρύνει – δεν αποθρασύνει) και πάντα θέτει όρια! 

Ο κατευνασμός δεν έχει όρια…

Ο Κατευνασμός οδηγεί στην πλήρη συνθηκολόγηση!.

* Ο Σαμαράς όμως δικαιώθηκε για ένα λόγο ακόμα. Γιατί βγήκε και ο Γιάννης Βαληνάκης πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και είπε τα ίδια. Απερίφραστα μάλιστα.

–Ήταν λάθος ότι πήγαμε σε “διερευνητικές” αυτή τη στιγμή, είπε ο Βαληνάκης!

Απάντησε μάλιστα και στο “επιχείρημα” της κας. Μπακογιάννη, γιατί ο Σαμαράς έκανε “διερευνητικές” στη τριετία 2012-15: Και η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε “διερευνητικές” την πενταετία 2004-9!

Και λοιπόν;

Ούτε το 2005 ούτε το 2014 υπήρχαν οι τωρινές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο! Τότε δεν ζητούσε ο Ερντογάν αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, δεν υπήρχε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, δεν υπήρχε το “τετελεσμένο” που δημιούργησε και ΔΕΝ ανακάλεσε ο Ερντογάν με το Τουρκολυβικό σύμφωνο

Αυτά τότε δεν υπήρχαν!

Και τέλος ο Ερντογάν δεν επέστρεψε τώρα στην “προτέρα κατάσταση” (που επικρατούσε ως το 2016) για να αρχίσουν ξανά οι “διερευνητικές”. Παραμένει στα “τετελεσμένα” που τώρα δημιούργησε και επιμένει να συζητηθούν τα πάντα (που δεν συζητούνταν ως το 2016).

Γι’ αυτό και δεν συγκρίνεται η σημερινή κατάσταση με όσα γίνονταν ως τότε…

Ο κ. Βαληνάκης δεν είναι “Σαμαρικός”. Θεωρείται – και υπήρξε – στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή…

Το πιάσατε το υπονοούμενο;

Αυτά που λέει ο Σαμαράς σήμερα – αλλά και ο Βαληνάκης και άλλοι -εκφράζουν τη συντριπτική πλειονότητα της ΝΔ και τη μεγάλη πλειοψηφία της χώρας.

Οι “Κατευναστές” από την πλευρά τους, δεν εκφράζουν τις “σύγχρονες απόψεις”! Εκφράζουν την… προ-παλαιολιθική “άποψη” του Κατευνασμού, η οποία έχει ήδη καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινότητα, στο Μόναχο το 1938 – και πριν και μετά…

Η μάλλον εκφράζουν… το υπουργείο Εξωτερικών της  Τουρκίας!

Μόνον οι Τούρκοι και το λόμπυ των “Κατευναστών”
στην Ελλάδα
επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι… “μαξιμαλιστική” χώρα, επειδή επιμένει σε όσα της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο. Καταλάβετε;

Όλη η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει την Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της, και υπάρχει λόμπυ μέσα στην Ελλάδα που θεωρεί τους Έλληνες “μαξιμαλιστές”. Όπως ακριβώς και η Τουρκία

Τώρα το πιάσατε το υπονοούμενο, έτσι;

Facebook Comments

Τελευταία Νέα