Στις 16 Δεκεμβρίου 1940, στην κορύφωση του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, το περιοδικό LIFE τοποθετεί έναν Εύζωνα με φόντο τον Ναό του Ολυμπίου Διός στο εξώφυλλό του.
Σχεδόν δύο μήνες μετά την αρνητική απάντηση της Αθήνας στο τελεσίγραφο της Ρώμης, το περιοδικό αποτύπωσε τον ελληνικό άθλο στα βουνά της Ηπείρου με τη φωτογραφία μιας διάσημης Ελληνίδας φωτογράφου, της Nelly’s, που ως τότε έμενε μόνιμα στην Αμερική.
Το εξώφυλλο του LIFE δεν ήταν μόνο μια δημοσιογραφική καταγραφή, αλλά και ένας φόρος τιμής. Ήταν ένα «σάλπισμα» για τις συμμαχικές δυνάμεις και μια υπενθύμιση ότι ο αγώνας κατά του φασισμού μπορούσε να κερδηθεί. Η φωτογραφία της Nelly’s έγινε σύμβολο της ελληνικής αντίστασης, ενώ η ίδια, κέρδισε διεθνή αναγνώριση για το έργο της.
Η φωτογραφία συνοδευόταν από τη λιτή αλλά ισχυρή λεζάντα: «Έλληνας στρατιώτης». Το LIFE με τον τρόπο αυτό εξήρε τους Έλληνες για την αναπάντεχη νίκη τους στο αλβανικό μέτωπο, μια επιτυχία που αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα. «Οι Έλληνες έδρασαν σαν γίγαντες», έγραφαν τα διεθνή μέσα της εποχής, υπογραμμίζοντας την ανδρεία ενός μικρού αλλά αποφασισμένου έθνους.
«Ο φουστανελάς στρατιώτης στο εξώφυλλο είναι ένας Έλληνας Εύζωνας (που σημαίνει κυριολεκτικά πολύ καλά ζωσμένος). Τα πέντε ελληνικά τάγματα Ευζώνων που ειδικεύονται στη μάχη στα βουνά απέκτησαν μέσα σε έξι εβδομάδες φήμη που τους κατατάσσει μεταξύ των πιο επιδέξιων στρατευμάτων στο χιόνι. Πολεμώντας υπό αυτές τις συνθήκες οδήγησαν σε μια αναπάντεχη νίκη επί του ιταλικού στρατού τον οποίον απώθησαν από τα ελληνικά σύνορα στις αλβανικές ακτές», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
Η επιλογή του εξωφύλλου είχε τεράστια συμβολική σημασία. Το LIFE δημοσίευσε μαζί με τη φωτογραφία και ένα μήνυμα ελπίδας: η Ελλάδα, ένας μικρός λαός με μεγάλη ψυχή, μπορούσε να σταθεί απέναντι στις δυνάμεις που ήθελαν να κατακτήσουν την Ευρώπη.
Το LIFE ήταν ένα από τα πιο σημαντικά αμερικανικά φωτογραφικά έντυπα. Ιδιαίτερα μέχρι το 1940, αποτελούσε σημείο αναφοράς λόγω των καινοτόμων τρόπων αφήγησης μιας ιστορίας μέσω φωτογραφιών και όχι κειμένου.