Στις 7 Μαΐου 1977, πραγματοποιείται στο Λονδίνο ο 22ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με το θρυλικό «Μάθημα Σολφέζ».
Το Ηνωμένο Βασίλειο φιλοξενεί την Eurovision για 6η φορά, μετά τη νίκη των Brotherhood of Man με το τρυφερό «Save Your Kisses for Me». Ήταν η πρώτη φορά μετά το 1956 που ο διαγωνισμός έγινε τον Μάιο (στις μέρες μας έχει καθιερωθεί ως ο μήνας της Eurovision).
Μόλις 18 χώρες συμμετείχαν- η μετέπειτα «βασίλισσα», Σουηδία επέστρεψε μετά από έναν χρόνο απουσίας, ενώ η Γιουγκοσλαβία, που είχε λάβει μέρος το 1976, αποφάσισε να μην επανέλθει.
Νικήτρια αναδείχθηκε η Γαλλία με την Marie Myriam και το all time classic «L’Oiseau et l’Enfant» (Το Πουλί και το Παιδί), με 136 βαθμούς.
Η Ελλάδα κατέκτησε την πέμπτη θέση με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού. Ήταν η καλύτερη εμφάνιση της Ελλάδας στον Διαγωνισμό μέχρι το 1992, όταν η Κλεοπάτρα τερμάτισε επίσης πέμπτη με το «Όλου του Κόσμου η Ελπίδα».
Την εποχή εκείνη, οι όροι του μουσικού διαγωνισμού υποχρέωναν την κάθε χώρα να εκπροσωπείται από τραγούδια αποκλειστικά στη γλώσσα της. Αυτό αυτομάτως έθετε τα ελληνικά τραγούδια σε μειονεκτική θέση.
Όμως, όπως φαίνεται στο «Μάθημα Σολφέζ», δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Μ’ ένα πανέξυπνο εύρημα, που δεν είναι άλλο από τις νότες, η Ελλάδα κατάφερε να μιλήσει με τον τρόπο της για πρώτη φορά σε… διεθνή γλώσσα και έκανε την Ευρώπη να σιγοτραγουδήσει μαζί της:
Αβάντι
Ντο φα φα φα
Σολ φα σολ φα μι ντο σι μι μι μι
Ντο σι ντο σι σολ σι ντο
Ντο φα φα φα (ντο σι)
Σολ φα σολ φα μι ντο μι
Η χαρακτηριστική χορογραφία και τα μωβ ρούχα που φορούσαν η Μπέσσυ Αργυράκη, ο Πασχάλης, ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς και η Μαριάννα Τόλη ήταν σχεδιασμένα από την τελευταία, η οποία τότε μάλιστα θριάμβευε με τις «Μουσικές μεταμφιέσεις» στην ΥΕΝΕΔ.
Οι θεωρίες συνωμοσίας και τα… περί σαμποτάζ
Το «Μάθημα Σολφέζ» είχε λάβει εξαιρετικές κριτικές αρκετό καιρό πριν από τον διαγωνισμό. Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας πήγαινε στη Eurovision με αξιώσεις, καθώς τα αφιερώματα στα περιοδικά διαδέχονταν το ένα το άλλο και τα θετικά σχόλια που ακούγονταν από παντού, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.
Η ελληνική αποστολή ήταν από την πρώτη στιγμή αδιαφιλονίκητο φαβορί, ωστόσο οι φήμες που κυκλοφόρησαν και ήθελαν να σαμποτάρεται η συμμετοχή μας δεν ήταν λίγες.
Λέγεται πως αντιπροσωπεία της EBU ή του BBC ήρθε στην Ελλάδα για να δει αν μπορούμε να διοργανώσουμε την Eurovision την επόμενη χρονιά, αλλά και ό,τι μας «πείραξαν» τον ήχο την ώρα της εμφάνισής μας.
Φημολογείται πως η Μαριάννα Τόλη είδε ότι το μικρόφωνο του Ρόμπερτ Ουίλλιαμς δε βρισκόταν στη σωστή θέση της σκηνής και ζήτησε να επανατοποθετηθεί, χωρίς η επιθυμία της ελληνικής αποστολής να πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους.
Οι ερμηνευτές, επέστρεψαν απογοητευμένοι, τόσο από τη σκηνική ατυχία (μεγαλύτερη απόσταση του Ρόμπερτ Ουίλλιαμς από τους άλλους τρεις τραγουδιστές), όσο και από το πρόβλημα στον ήχο του ίδιου.
Παρ’ όλα αυτά, το «Μάθημα Σολφέζ» δεν είναι μόνο το τραγούδι που μας χάρισε για πρώτη φορά μια καλή θέση στον διαγωνισμό, αλλά παραμένει ένα από τα αγαπημένα όλων των εποχών, κι ας έχουν περάσει 48 ολόκληρα χρόνια και σχεδόν τόσες ακόμα συμμετοχές μας στην Eurovision!