Τα Κύθηρα μπροστά τους θα τα βρούνε…

10 mins read

«Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε», τραγούδι σταθμός για τον συνθέτη Γιώργο Κατσαρό από τον δίσκο ο «δρόμος για τα Κυθηρα», είναι ένας από τους πολλούς λόγους που μας έρχεται στο μυαλό το όμορφο νησί, Τσιρίγο με την ενετική ονομασία.

Tα τελευταία όμως  χρόνια θυμόμαστε το νησί και για την καταστροφική πυρκαγιά του 2017, όπου έμεινε στο έλεος της πύρινης  λαίλαπας χωρίς εναέρια μέσα. Δυστυχώς για τους υπεύθυνους, τις αιτίες που κάηκαν τα Κύθηρα έστω και αργά θα τις μάθουμε. Με βάση το υλικό που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ξεκίνησε νέα δικαστική έρευνα για κακουργηματικές ευθύνες αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του δημάρχου Ευστράτιου Χαρχαλάκη: «Το νησί αφέθηκε να καεί προκειμένου να γίνουν εσωτερικά ξεκαθαρίσματα στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Στο ηχητικό ντοκουμέντο μάλιστα, που αφορά τη φωτιά στο Μάτι και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς του 2018, ακούγεται ο τότε υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον εμπειρογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο ευσταθούν.

Αυτά τα στοιχεία οδηγούν πλέον την δικαιοσύνη να διερευνήσει τα αδικήματα του εμπρησμού δασικής έκτασης δια παραλείψεως, σε βαθμό κακουργήματος αν αποδειχθούν ευθύνες για εγκληματική αδιαφορία από τους τότε υπεύθυνους της Πυροσβεστικής. Επίσης ερευνάται και το αδίκημα του εμπρησμού δασικών εκτάσεων.

Για τους ίδιους λόγους ανοίγει σύντομα και ο φάκελος της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μάνη, επίσης το 2017.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα