ΑρχικήΟικονομίαΦρένο Τρόικας στην προεκλογική παροχολογία του Μαξίμου

Φρένο Τρόικας στην προεκλογική παροχολογία του Μαξίμου

Η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές με ένα πακέτο παροχών αλλά παράλληλα καλείται να ανταποκριθεί στις καινούργιες υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κινείται με διπλή ατζέντα ενώ κάθε παροχή θα πρέπει να αποτελεί υπερπλεόνασμα που εγκρίνουν και οι θεσμοί.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα θα είναι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ενισχυμένης εποπτείας διαμορφώνεται στο 4% του ΑΕΠ.

Το υπερπλεόνασμα του 0,5%, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 1 δισ. ευρώ δίνει την ασφάλεια στους δανειστές ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Από όσο δείχνει το πρώτο τρίμηνο του ’19 στο τέλος του χρόνου το υπερπλεόνασμα θα κυμανθεί από τα 70 μέχρι τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η Ελλάδα θα εφαρμόσει συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αρχή τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου ενόψει εκλογών κάνει λόγο για ένα πακέτο παροχών το οποίο -σύμφωνα με διαρροές- θα περιλαμβάνει μείωση των συντελεστών φορολογίας για τα φυσικά πρόσωπα, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης των συντελεστών ΦΠΑ και μείωση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή. Το συγκεκριμένο πακέτο αναμένεται να κοστολογηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.