ΑρχικήΠολιτικήΠαροχές με ορίζοντα... τετραετίας για να κλείσει η "ψαλίδα" μέχρι τις εκλογές

Παροχές με ορίζοντα… τετραετίας για να κλείσει η “ψαλίδα” μέχρι τις εκλογές

Με πακέτα παροχών επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας για την τελική ευθεία των εκλογών. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει την Παρασκευή σε συγκέντρωση στα Χανιά δίνοντας το στίγμα της στρατηγικής του η οποία βασίζεται στις υποσχέσεις και στην παροχολογία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο μελετά τις τελευταίες λεπτομέρειες σε συγκεκριμένες παροχές οι οποίες μάλιστα θα λαμβάνουν “και ένα διαρθρωτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να δημιουργείται η βάσιμη προσδοκία ότι μέσα στην επόμενη διετία-τριετία θα είναι δυνατόν να υπάρξει μια ουσιαστική αναπλήρωση εν συνόλω, των απωλειών που υπήρξαν και ήταν εξαιρετικά μεγάλες».

Η χαρακτηριστική δήλωση είναι του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο πακέτο παροχών περιλαμβάνει ελαφρύνσεις σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ καθώς και One-off 13η σύνταξη σε μορφή επιδόματος και μέτρα όπως:

  • Επαναφορά της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, στο 13% από 24%, όπως δηλαδή ίσχυε του 2014 πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον καταργήσει και μετάταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ επίσης, στο 13% από 24%, βασικών τροφίμων όπως είναι τα ζυμαρικά, τα όσπρια, η ζάχαρη, ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, τα ποτά, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες κτλ.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 23%.
  •  Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%, το οποίο θα αφορά τα εισοδήματα του 2020 και μείωση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις  το 2019-2023.
  • Μη μείωση του αφορολόγητου, δηλαδή διατήρησή του στα σημερινά επίπεδα (8.636 ευρώ). Αυτό αρά το γεγονός ότι ΔΝΤ και Κομισιόν να θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή του μέτρου και επιμένουν στην τήρηση της συμφωνίας για μείωσή του το 2020.
  • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ
  • Επαναφορά της έκπτωσης 2% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης φόρων. Έως το 2015 ίσχυε έκπτωση 1,5%, η οποία για κάποιο μικρό διάστημα είχε αυξηθεί σε 2%, και στη συνέχεια καταργήθηκε.
  • Αλλαγές στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
  • 13η σύνταξη σε μορφή εφάπαξ επιδόματος αν και μέσα από συνέντευξή του ο Αλέκος Φλαμπουράρης άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αποτελέσει μόνιμο μέτρο. Όπως είπε χαρακτηριστικά «καθώς η χώρα εμπεδώνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παγιώνει τη σταθερότητα στην οικονομία της, θα υπάρξουν και μόνιμα, θετικά για τους πολλούς, μέτρα. Προφανώς μέσα σε αυτά είναι η 13η σύνταξη».