ΑρχικήΚόσμοςNYT: «Οι οικονομικά καθυστερημένοι της Ευρώπης έχουν γίνει ηγέτες της»- Ύμνοι και...

NYT: «Οι οικονομικά καθυστερημένοι της Ευρώπης έχουν γίνει ηγέτες της»- Ύμνοι και για την Ελλάδα

Ειδικά αναφορά και στην Ελλάδα κάνουν οι New York Times, καθώς έκαναν αφιέρωμα στην οικονομική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως αναφέρουν, οι χώρες του Νότου που παραλίγο να διαλύσουν το νομισματικό μπλοκ του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012, αναπτύσσονται ταχύτερα από τη Γερμανία αλλά και άλλες μεγάλες χώρες που αποτελούσαν επί μακρόν τους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης της περιοχής.

Η δυναμική αυτή ενισχύει την οικονομική υγεία της περιοχής και εμποδίζει την ευρωζώνη να διολισθήσει. Σε μια αντιστροφή της τύχης, οι υστερούντες έχουν γίνει ηγέτες. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύχθηκαν το 2023 με ρυθμό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η Ιταλία δεν έμεινε πολύ πίσω.

Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία πήγαν μπροστά μετά σκληρά προγράμματα λιτότητας
Οι κυβερνήσεις μείωσαν τη γραφειοκρατία και τους εταιρικούς φόρους για να τονώσουν τις επιχειρήσεις και προώθησαν αλλαγές στις άλλοτε άκαμπτες αγορές εργασίας τους, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας τους εργοδότες να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζόμενους και μειώνοντας την ευρεία χρήση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Προχώρησαν στη μείωση των χρεών και ελλειμμάτων, προσελκύοντας διεθνή συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία να αρχίσουν να αγοράζουν και πάλι το δημόσιο χρέος τους.

«Οι χώρες αυτές συμμαζεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την ευρωπαϊκή κρίση και είναι διαρθρωτικά πιο υγιείς και πιο δυναμικές από ό,τι ήταν πριν», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

Ειδικά για την Ελλάδα, αναφέρουν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε περίπου δύο φορές περισσότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης πέρυσι, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες όπως η Microsoft και η Pfizer, το ρεκόρ στον τουρισμό και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Eurostat: Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σταθερός στο 2,4%
Τα υψηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να δροσίζουν την ανάπτυξή τους, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία καθορίζει τα επιτόκια και για τις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις αρχές Ιουνίου.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε σταθερός στο 2,4% κατά το έτος που έληξε τον Απρίλιο, ανέφερε η Eurostat την Τρίτη, μετά από μια επιθετική εκστρατεία της τράπεζας για να δροσίσει τις ανεξέλεγκτες τιμές τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό θα πρέπει να βοηθήσει τον τουρισμό, που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές θα επωφελούνται επίσης όλο και περισσότερο από τις προσπάθειες διαφοροποίησης των οικονομιών τους σε νέους προορισμούς για διεθνείς επενδύσεις στη μεταποίηση και την τεχνολογία.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία – οι οποίες μαζί αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της ευρωζώνης – έχουν επίσης ενισχυθεί από τα ταμεία ανάκαμψης της Ε.Ε., με δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια χαμηλού κόστους που επενδύονται στην οικονομική ψηφιοποίηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.