ΑρχικήΕπικαιρότηταEπιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους - Τι θα ανακοινωθεί

Eπιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους – Τι θα ανακοινωθεί

Νέες, μεγαλύτερες ελευθερίες και προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, ακόμα και στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές της χώρας, αναμένεται να παρουσιάσει, σήμερα στις 15.00,  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Στις 10:00 συνεδριάζουν οι Λοιμωξιολόγοι, παρουσία και του υπουργού, για να δώσει το “πράσινο φως” στις νέες “ελευθερίες” για τους εμβολιασμένους.

Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία ότι το εμβόλιο αποτελεί το ισχυρότερο «όπλο» για την καταπολέμηση της πανδημίας, αποκαθιστώντας την κανονικότητα για εκείνους που έχουν φροντίσει να εμβολιαστούν.

Ποια προνόμια θα ανακοινωθούν

Το «μοντέλο» που προκρίνεται είναι οι εμβολιασμένοι να μπορούν να διασκεδάζουν και όρθιοι στα νυχτερινά μαγαζιά και να απολαμβάνουν τη μουσική τους. Επίσης, δε θα απαιτούνται rapid test σε καμιά δραστηριότητα, ενώ δε θα μπαίνει «φρένο» στη μετακίνηση (ούτε το βράδυ με απαγόρευση κυκλοφορίας) στις περιοχές όπου υπάρχουν περιορισμοί λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πλεύρης για νέα μέτρα σε ανεμβολίαστους: Δεν θα είναι πιο πιεστικά για μη εμβολιασμένους

«Όπου βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος, χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας» σημείωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο κ. Πλεύρης. Τα περιοριστικά και όχι «τιμωρητικά» μέτρα, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Υγείας.

Mάλιστα, όπως επεσήμανε, μιλώντας στο OPEN TV,δεν πρόκειται να ανακοινωθούν  μέτρα, περισσότερο περιοριστικά για τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Οκτωβρίου δεν θα παραπέμουν στο lockdown που είχε η χώρα τον περασμένο χειμώνα.

 

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι «όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη φιλοσοφία να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα. Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κορωνοϊός. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα».

Τι θα γίνει με τις παρελάσεις

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για το θέμα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου και απάντησε ότι «οπουδήποτε υπάρχει κοινωνική δράση θα επιλέγεται να γίνει η δράση με τα μέτρα προστασίας όπως π.χ. στο γήπεδο της Τούμπας αν παίζει ο ΠΑΟΚ ή σε μια διαδήλωση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να περιορίσει καμία δραστηριότητα απλά αυτές να γίνονται με τρόπους όπου προστατεύεται η δημόσια υγεία».

Στο «κόκκινο» 13 Περιφερειακές ενότητες

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας όπως την συνέθεσαν τα μέλη της υποεπιτροπής Επιδημιολόγων κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση, προκειμένου να εισηγηθεί αρμοδίως στην Πολιτική Προστασία αλλαγές στον χρωματισμό του επιδημιολογικού χάρτη.

Τα τοπικά lockdown, όπως προκύπτει πλέον, εξελίσσονται σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο όσο πλησιάζει ο χειμώνας και ο έλεγχος της πανδημίας θα περάσει σε νέο επίπεδο δυσκολίας.

Καρδίτσα και Σέρρες θα αποτελέσουν τη νέα προσθήκη στο κόκκινο επίπεδο, μετά την εισήγηση των Επιδημιολόγων που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα στη συνεδρίαση των Εμπειρογνωμόνων. Θα αποτελέσουν τους νέους κρίκους της αλυσίδας των περιορισμών τοπικού χαρακτήρα που ξεκίνησε πριν από περίπου έναν μήνα με Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία και ακολούθησαν Αργολίδα και Ευρυτανία (9/9), Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα )16/9), στις Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα (23/9) και Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου. Στις 11 τελευταίες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) το lockdown όλα δείχνουν πως συνεχίζεται.