Οι δέκα μονάδες διαφορά του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, προσφέρονται για πολλά συμπεράσματα.
Ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν μασάνε από επικοινωνία, «ρεύμα», αξιώματα. Το ότι συμμετείχε ο πρώην Πρωθυπουργός ως υποψηφίος, δεν δημιούργησε ούτε αντανακλαστικά δευτέρας παρουσίας, ούτε εμφάνιση «από μηχανής Θεού».
Δεύτερον, το ντιμπέιτ δεν είναι το παν και δεν αλλάζει παγιωμένες απόψεις. Αντικειμενικά, ο καλύτερος στο ντιμπέιτ ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στην κίνηση, στην άνεση, στο εκτόπισμα.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν πιο σφιχτός, πιο μαζεμένος, πιο μετριοπαθής. Ο δε Παπανδρέου ήταν απών. Δεν έβγαλε νικητή το ντιμπέιτ αλλά η κάλπη. Και έβγαλε νικητή κάποιον που δεν έχει κριθεί, άφθαρτο, κάποιον όμως που μόλις πριν δύο χρόνια, στις ευρωεκλογές του 2019, είχε ψηφιστεί από 180.000 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Τώρα τον ψήφισαν περίπου 90.000 πολίτες.
Στις προηγούμενες εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ το 2017, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε συγκεντρώσει 51.736 ψήφους (ποσοστό 24,73%) στον α’ γύρο και 66.483 ψήφους στον β’ γύρο. Άρα έχει αυξήσει σημαντικά τη βάση του από τότε, σχεδόν τη διπλασίασε (δεδομένου ότι τότε ψήφισαν 210.000 και τώρα 270.000).
Η χθεσινή κάλπη έβγαλε έναν σχεδόν συνομήλικο του Αλέξη Τσίπρα, με καθαρό κεντροαριστερό πρόσημο, που δεν ψηφίστηκε για τις παλιές ένδοξες μέρες του κόμματος αλλά για τις επόμενες μέρες, με στόχο να γίνει ο δεύτερος πόλος, ένα κόμμα- ρυθμιστής.
Παρά τα πιεστικά δημοσιογραφικά ερωτήματα, ο Ανδρουλάκης κράτησε αποστάσεις τόσο για τα σενάρια συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ όσο και με το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» που προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η χθεσινή χαρά του Ανδρουλάκη ωστόσο, επεκτείνεται ως σημερινή θλίψη για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εφόσον εκλεγεί και στον δεύτερο γύρο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που πρέπει να φοβάται για διαρροή ψηφοφόρων. Άγνωστο πώς νιώθουν οι ψηφοφόροι του γενικότερα, βλέποντας τα άλλα κόμματα να διενεργούν εσωκομματικές εκλογές από τη βάση, γιατί εφόσον δεν το έχουν βιώσει, δεν το γνωρίζουν κιόλας.
Για να εξηγήσουμε τη θλίψη και την δικαιολογημένη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ, ας δούμε το τρανταχτό παράδειγμα της Κρήτης. Εκεί που σάρωσε αναμενόμενα ο ευρωβουλευτής (Νίκος Ανδρουλάκης: 61,3%, Γιώργος Παπανδρέου: 24,69%, Ανδρέας Λοβέρδος: 10,07%).
Η συμμετοχή στην Κρήτη έφτασε περίπου τους 30.000 ψηφοφόρους για τις εσωκομματικές εκλογές. Στις εθνικές εκλογές του 2019, το ΚΙΝΑΛ είχε συγκεντρώσει 36.000 συνολικά στις τέσσερις περιφέρειες της Κρήτης, που αποτελούσε και «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα, αυθαίρετα μεν, αλλά λογικά δε, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι χθεσινοί ψηφοφόροι δεν προέκυψαν μόνο από την δεξαμενή του 2019 αλλά προστέθηκαν και πολλοί που είχαν ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ τότε.
Ενδεχομένως να ταιριάζει παραφρασμένο εδώ το «κι αποχαιρέτα την, την Κρήτη που χάνεις»…