ΑρχικήΠολιτικήΠλεύρης: «Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό - Δεν πιστεύουμε στην...

Πλεύρης: «Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό – Δεν πιστεύουμε στην πολιτική Zero Covid»

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η έκτακτη συνέντευξη Τύπου, υπό τον Θάνο Πλεύρη, για τις εξελίξεις στην πανδημία, αλλά και την άρση των μέτρων.

«Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία συνύπαρξη με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επεσήμανε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε live


Στη συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν εκτός από τον κ. Πλεύρη, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει Πάσχα, παραμένουν σε ισχύ ορισμένα μέτρα, προκειμένου όπως έχουν επισημάνει οι επιστήμονες οι εορτασμοί να γίνουν με προσοχή και να μην προκύψει επιδείνωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Μεταξύ άλλων, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση 1,5 μέτρου απόστασης.

 

Ποια μέτρα αίρονται μετά την Πρωτομαγιά

Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλους τους χώρους

Από 1η Μαΐου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν μόνο ένα self test την εβδομάδα για να πηγαίνουν στην εργασία τους

Από 3η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση για self test στα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών μετά το Πάσχα θα γίνει χωρίς test, αλλά με μάσκα

Από 1η Μαΐου εως 31/8 αίρονται οι μετρικοί περιορισμοί για τους κλειστούς χώρους (θα λειτουργούν με πληρότητα 100%)