✍️ ο Απόστολος Πιστόλας
Μετά τηλεμαχία του Ιουνίου και την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ελάχιστοι πίστευαν πως θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές του Νοεμβρίου από τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Ακόμα και έπειτα από την αντικατάστασή του από την Κάμαλα Χάρις (την λιγότερο δημοφιλή αντιπρόεδρο των ΗΠΑ – τουλάχιστον σε σύγκριση με τους τέσσερις τελευταίους) λίγοι πίστευαν πως θα άλλαζε η κατάσταση. Η αλλαγή υποψηφίου έμοιαζε περισσότερο με διαχείριση ήττας παρά με προσπάθεια των δημοκρατικών να γυρίσουν το παιχνίδι.
Κι όμως λίγες εβδομάδες μετά το πολιτικό σκηνικό δε θυμίζει σε τίποτα αυτό των αρχών του Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τάση υπέρ της υποψήφιας των δημοκρατικών. Πλέον έχει ανοίξει όχι μόνο ο δρόμος του Ραστ Μπέλτ (WI, MI, PA) αλλά υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως μπορεί να διεκδικήσει τη νίκης σε πολιτείες του Σαν Μπελτ (NV, AZ, GA). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όλα είναι ανοιχτά, υπάρχουν βέβαια και κάποια σημεία με ερωτηματικά. Πρώτον, αρκετές από τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ είναι ελέγξιμες, οπότε θα πρέπει να κοιτάμε μόνο όσες έχουν υψηλή βαθμολογία. Και αυτές δείχνουν τα πράγματα πιο «μοιρασμένα». Δεύτερον, η άνοδος αυτή της Χάρις δε βασίζεται σε πολιτικές θέσεις αλλά καθαρά στο συναίσθημα (και με αυτό θα παίξουν μέχρι το τέλος των εκλογών, θα αποφεύγουν συζητήσεις για πολιτικές θέσεις). Είναι χαρακτηριστικό πως η Χάρις δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη μέχρι στιγμής. Τα ερωτήματα λοιπόν είναι το κατά πόσον αυτή η άνοδος είναι πραγματική (κατά την άποψή μου είναι σε σημαντικό βαθμό) και εάν ήρθε πολύ νωρίς και άρα θα υπάρξει κάμψη ή εάν μπορεί να κρατήσει μέχρι τις εκλογές.
Όπως και να έχει η αλλαγή αντιπάλου έχει κάνει τους ρεπουμπλικάνους που ήταν «καβάλα στο άλογο» να ανησυχούν. Και έχει κάνει την καμπάνια του Τραμπ να βγει από τις ράγες. Φαίνεται σαν να μην έχουν αποφασίσει πως να αντιμετωπίσουν την Κάμαλα Χάρις. Τη χτυπάνε για το εάν είναι μαύρη ή Ινδή, την κατηγορούν πως χρησιμοποιεί ΑΙ για να δείχνει πως έχει περισσότερο κόσμο. Κάνουν λάθος κινήσεις οι οποίες στην πραγματικότητα βοηθούν τη Χάρις καθώς η κουβέντα δε πηγαίνει εκεί που «πονάει» για εκείνη. Στον πληθωρισμό και τη λαθρομετανάστευση.
Εάν οι ρεπουμπλικάνοι θέλουν να επιστρέψει το τρένο στις ράγες και να έχουν σοβαρές ελπίδες να κερδίσουν τις εκλογές θα πρέπει να επιστρέψουν στα σημαντικά θέματα για τους πολίτες. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην πολιτική. Εάν δεν το κάνουν τότε η απολύτως κενή σε πολιτικό περιεχόμενο καμπάνια της Κάμαλα Χάρις, που ακουμπάει μόνο στο συναίσθημα των πολιτών, προσπαθώντας να αναβιώσει το κύμα του 2008, θα κερδίσει. Και εάν οι ρεπουμπλικάνοι χάσουν αυτές τις εκλογές τότε τα δεδομένα θα είναι δύσκολα για το κόμμα στο άμεσο μέλλον.