ΑρχικήΜε ΆποψηΠρόθεση ψήφου: Πυξίδα και… εφιάλτης για την επόμενη τριετία

Πρόθεση ψήφου: Πυξίδα και… εφιάλτης για την επόμενη τριετία

✍️ ο Γιώργος Κουβαράς

 

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το τέλος της θερινής σεζόν δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε μια νέα περίοδο πολιτικής ρευστότητας. Μετά την Interview την περασμένη εβδομάδα ήρθε τώρα και η MRB να επιβεβαιώσει ότι τα κόμματα κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά. Στο γκάλοπ της MRB, μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό δεν το έχει πλέον το πρώτο κόμμα αλλά… η αδιευκρίνιστη ψήφος!

Τα ευρήματα είναι πολύ σοβαρά και προκαλούν εύλογο προβληματισμό. Η ΝΔ έχει πρόθεση ψήφου μόλις 21,6%, κινείται δηλαδή οριακά πάνω από το ψυχολογικό όριο του 20%, ενώ πριν από 14 μήνες είχε πάρει στις κάλπες 41%. Το ΠΑΣΟΚ, που υποτίθεται ότι επιχειρεί να γίνει ξανά ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος μέσω εσωκομματικών εκλογών για εκλογή ηγεσίας παίρνει 10,5% και βρίσκεται πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο του μονοψήφιου ποσοστού. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στις ευρωεκλογές πήρε 15% βρίσκεται σήμερα στο 8,5%, ποσοστό που αποτυπώνει το αδιέξοδο της σφοδρής εσωκομματικής σύγκρουσης που μαίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα άλλα κόμματα κινούνται πιο κοντά στα ποσοστά τους των ευρωεκλογών, κανένα πάντως δεν φαίνεται να αναπτύσσει κάποια πολιτική δυναμική.

Αυτά καταγράφονται στην πρόθεση ψήφου, το μόνο ποσοτικό δείκτη που μπορούμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη όταν βρισκόμαστε τρία χρόνια πριν από τις επόμενες – εθνικές – κάλπες. Το να αναλύουμε σήμερα δημοσκοπήσεις με βάση την εκτίμηση ψήφου, που προκύπτει από την αυθαίρετη κατανομή των αναποφάσιστων, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, είναι προφανές λάθος που μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς παραπλανητικά συμπεράσματα. Οι δημοσκοπήσεις είναι το μόνο μέσο που θα έχουμε για να μελετήσουμε την κοινή γνώμη μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς δεν μεσολαβούν άλλες κάλπες – αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές. Οι ίδιοι οι ερευνητές γνωρίζουν καλά ότι σε ένα εκλογικό σώμα που διαρκώς μειώνεται λόγω αποχής, η εκτίμηση ψήφου με βάση τόσο μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων μπορεί να αποβεί παραπλανητική. Είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που δεν επιθυμούν να εκτεθούν, δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις. Η πρόθεση ψήφου αρκεί για να παρακολουθούμε πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη.

Αυτή μπορεί να λειτουργήσει σαν πυξίδα για το πώς και προς ποια κατεύθυνση βαδίζουν τα πολιτικά πράγματα στη χώρα. Στην παρούσα συγκυρία φαίνεται ότι ισοδυναμεί με εφιάλτη για τα κόμματα. Ίσως όμως είναι καλύτερα να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα και να μην προσπαθούν απλώς να την αποφύγουν ποντάροντας σε παραπλανητικές… εκτιμήσεις.