Στις 4 Σεπτεμβρίου 1998, «εισβάλλει» στη ζωή μας η Google. Οι φοιτητές πληροφορικής του Στάνφορντ, Larry Page και Sergey Brin έχοντας δημιουργήσει μια νέα διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, ιδρύουν την εταιρεία Google Inc.
Στα τέλη του 20ου αιώνα ήταν ήδη σαφές πως το Internet σύντομα θα γινόταν το «σπίτι» για το σύνολο των πληροφοριών που διαθέτει ο άνθρωπος. Όμως, αυτή η κολοσσιαία συλλογή πληροφοριών ήταν εντελώς άχρηστη όσο δεν υπήρχε κάποιος μηχανισμός ελέγχου με δυνατότητα αναζήτησης.
Οι Larry Page και Sergey Brin θέλησαν να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οργανώνοντας τον τεράστιο όγκο πληροφοριών του Internet. Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Γκούγκλ» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Γκούγκολ» (μαθηματικός όρος που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά»), περιγράφοντας με ακρίβεια το όραμά τους.
Η γνωριμία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο του Internet
Το 1995 ο Larry Page συμμετείχε σε μία ημέρα ελεύθερης εισόδου στο Στάνφορντ, όπου τον ξενάγησε ένας φοιτητής πληροφορικής, που είχε μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σοβιετική Ένωση όταν ήταν παιδί. Το όνομά του ήταν Sergey Brin.
Οι δύο νεαροί άνδρες έγιναν στενοί φίλοι και σε λίγο καιρό είχαν γεμίσει τα δωμάτιά τους με φτηνούς και -συχνά – διαλυμένους υπολογιστές, δημιουργώντας τελικά μια μηχανή αναζήτησης πολύ ανώτερη από τις υπάρχουσες της εποχής, η οποία χρησιμοποιούσε συνδέσμους μέσα στις ιστοσελίδες για να αξιολογήσει τη βαρύτητα άλλων ιστοσελίδων μέσα στον παγκόσμιο ιστό: ο φημισμένος τους αλγόριθμος PageRank.
Το αρχικό όνομα της μηχανής αναζήτησης ήταν Backrub. Σταμάτησαν προσωρινά τις σπουδές τους για να ιδρύσουν μία εταιρεία με άξονα τη μηχανή αναζήτησης. Στα τέλη του καλοκαιριού του 1998 τράβηξαν την προσοχή της Silicon Valley και έλαβαν την πρώτη τους σημαντική επένδυση, μία επιταγή 100.000 δολαρίων, που τους επέτρεψε να μετακομίσουν στην πρώτη τoυς έδρα, που δεν ήταν παρά ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια.
Η σελίδα αναζήτησης παρέμεινε χαρακτηριστικά απλή κυρίως επειδή δεν είχαν χρήματα να προσλάβουν κάποιο σχεδιαστή λογισμικού και εν μέρει για να αυξηθεί η ταχύτητα της μηχανής αναζήτησης.
Ο αντίκτυπος της στον πολιτισμό μας και στην πρόσβαση του κοινού στην πληροφορία (αλλά και στην παραπληροφόρηση) θεωρείται μέχρι και σήμερα ανάλογος του επίπεδου πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου.
Σήμερα, η μηχανή αναζήτησης Google είναι μια από τις δημοφιλέστερες στον κόσμο, έχοντας μάλιστα και το δικό της ρήμα, το «γκουγκλάρω» («to google» στα αγγλικά) που έχει γίνει συνώνυμο με το «αναζητώ στο Διαδίκτυο».