Εννοείται ότι είχαν υποτιμήσει το μέγεθος της κοινωνικής αντίδρασης για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία που στέρησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία.
Εννοείται επίσης ότι επιδείχθηκε αλαζονεία την οποία πληρώνουν εκ των υστέρων με απαράδεκτου ύφους δηλώσεις, όπως ότι το θέμα είναι “μπαγιάτικο” (Βούλτεψη) ή ότι όσοι μιλούν για μπάζωμα “είναι για τα μπάζα” (Φλωρίδης).
Εννοείται, ακόμη, ότι μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια της Κυριακής έχουν αντιληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι πρέπει να το πάρουν αλλιώς για να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά της συλλογικής απογοήτευσης και οργής.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει συνέντευξη στον Alpha (και τον Α. Σρόιτερ) δείχνει ότι παίρνει πάνω του τη “διόρθωση” της “γραμμής” στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά, ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την εκρηκτική σιωπή των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών.
Πέρα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, δεν υπάρχει άλλος υπουργός ή υφυπουργός που να δίνει τη μάχη της επικοινωνίας σε μια στιγμή εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση.
Είναι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους επανέρχονται τα σενάρια ανασχηματισμού με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Δυο χρόνια μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι το 41% των εκλογών (Ιούνιος 2023) δεν αποτελούσε εξιλέωση και, όπως αποδεικνύεται, διάβασαν λάθος το μήνυμα της κάλπης.
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της επικοινωνιακής διαχείρισης του συγκεκριμένου συνταρακτικού γεγονότος στην πρώτη φάση; Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, δεν βρίσκεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε δεν υπάρχει και πρόσωπο για να “καεί” προκειμένου να διευκολυνθεί ο πρωθυπουργός.