Την τιμητική τους έχουν οι σοκολάτες, τα σοκολατένια αυγά και τα κουνελάκια την περίοδο του Πάσχα.
Κι αυτό τη στιγμή που η τιμή της… αληθινής σοκολάτας ανεβαίνει μέρα με τη μέρα λόγω της αύξησης της τιμής στο κακάο.
Πόσο σίγουρος όμως μπορεί να είναι κανείς πως αυτό που αγόρασε είναι σοκολάτα και δεν είναι φοινικοπυρηνέλαιο ή έλαιο κοκοφοίνικα ανακατεμένο με σκόνη κακάο και ίσως και βούτυρο κακάο;
Η απομίμηση σοκολάτας δεν είναι κάτι νέο
Ακόμα και οι μεγαλύτερες σοκολατοποιΐες προσφέρουν τέτοια προϊόντα για να χρησιμοποιηθούν ως επικάλυψη σε μπισκότα, να γίνουν γλυκίσματα με ξηρούς καρπούς να παίξουν τον ρόλο της γέμισης. Είναι όμως ασφαλή; Ναι, λένε οι ειδικοί, για αυτό και κυκλοφορούν και χρησιμοποιούνται ελεύθερα.
Ο λόγος που κάνει το μιμητικό υλικό δημοφιλές είναι η τιμή του.
«Στην σοκολάτα η απομίμηση κυμαίνεται από 3€ μέχρι και 7€ οι κουβερτούρες πλέον έχουν εκτιναχτεί οι σοκολάτες οι γνήσιες είτε γάλακτος είτε λευκή είτε μαύρη σοκολάτα κατά μέσο όρο από 15€ και πάνω είναι περίπου η τετραπλάσια τιμή», ανέφερε ο Νικόλαος Κονταξής, έμπορος πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής.
Για παράδειγμα, αυγό με δώρο έκπληξη στα 220 γραμμάρια στα 4.67€, ενώ αναγράφεται ευκρινώς πως είναι απομίμησης σοκολάτας. Στην ίδια αλυσίδα αυγό, πάλι 220 γραμμαρίων, με σοκολάτα γάλακτος, κάνει 10.98€, πάνω από τα διπλά χρήματα δηλαδή.
Την ίδια ώρα αξίζει να δούμε πόσο κάνει σήμερα ένα σοκολατένιο αυγό 160 γραμμαρίων σε σχέση με πριν λίγα χρόνια.
Το σοκολατένιο αυγό των 160 γραμμαρίων κοστίζει:
-2025: 18.99€
-2024: 13.99€
-2023: 10.99€
Οι τιμές δηλαδή σχεδόν έχουν διπλασιαστεί μέσα σε 2 χρόνια.
Πάντως σε πολλά ζαχαροπλαστεία αλλά και αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι ευκρινές εάν κάποιο προϊόν έχει κατασκευαστεί με απομίμηση σοκολάτας ή με αληθινή σοκολάτα.
Πηγή: Mega- live News