Παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.
Στο κλείσιμο της παρουσίασης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν θα λειτουργήσουν ως οδηγός για την κυβέρνηση.
«Η ευαισθητοποίησή μας για το θέμα δεν είναι εφήμερη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ένα σύνθετο πρόβλημα που βαίνει στην κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης όξυνσης.
Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη παρθεί για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και του σχολικού εκφοβισμού. Είπε επίσης πως η διακριτική παρουσία αστυνομικών σε μέρη όπου συχνάζουν νέοι, διαμορφώνει ένα αυξημένο αίσθημα ασφαλείας, ενώ ξεχώρισε τρεις πρωτοβουλίες:
- Το Kids Wallet και συνολικά τις πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα πλαίσιο. Κανένα παιδί δεν μπορεί να μεγαλώσει χωρίς όρια, είπε χαρακτηριστικά.
- Η δεύτερη δράση αφορά τον αθλητισμό. «Γνωρίζω ότι η άθληση προσφέρει μια απίστευτα δημιουργική εκτόνωση», σημείωσε.
- Η τρίτη παρατήρηση αφορά στην ψυχική υγεία και την ανάγκη η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της στήριξης σε αυτή την κατεύθυνση.
«Είναι εύκολο το να γίνεις γονιός. Είναι πολύ δύσκολο το να είσαι γονιός. Ολα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή της οικογένειας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι η υλοποίηση του μέτρου της αποβολής εντός σχολείου, η θεσμοθέτηση της «κοινωνικής εργασίας» στο σχολείο και η δημιουργία πιλοτικά δέκα τεχνικών γυμνασίων.
Παράλληλα, όσον αφορά τη διαδικτυακή βία, τίθεται ως στόχος η θεσμοθέτηση της «ψηφιακής ενηλικίωσης» στα 15 έτη, καθώς και η διαμόρφωση μηχανισμών ελέγχου για την ηλικιακή ταυτοποίηση των χρηστών.
Παρουσίαστηκε επίσης η ψηφιακή εφαρμογή ανηλίκων «Kids Wallet» από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Ειδικότερα για το Kids Wallet:
Το Kids Wallet που «ανεβαίνει» σήμερα στις 12 το μεσημέρι στοχεύει σε τρία πράγματα:
- Parental Control
- Age Verification
- Εργαλείο ταυτοποίησης
Oπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, η εφαρμογή είναι προσβάσιμη μέσω των κωδικών TaxisNet του γονέα.
Μόλις γίνει η είσοδος, εμφανίζονται αυτόματα τα ανήλικα τέκνα από το Μητρώο Πολιτών.
Ο γονέας μπορεί να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ασφαλείας, να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό και να διαμορφώσει εξατομικευμένο πρόγραμμα χρήσης ανάλογα με τις ώρες, τις ημέρες και τις συνήθειες του παιδιού.
Σημείωσε μάλιστα ότι το Kids Wallet παρέχει στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των κινητών, δίνοντας στους γονείς πληρέστερη εικόνα για τη συμπεριφορά των παιδιών τους στον ψηφιακό χώρο.
«Το όραμα είναι τα παιδιά να μεγαλώνουν σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από φόβο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ομάδας που τον τελευταίο χρόνο μελέτησε τρόπους αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων, Βάσω Αρτινοπούλου, ενώ επεσήμανε πως «δεν είναι φυσιολογικό να ζεις με τη βία, η βία δεν πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» κάνοντας λόγο για αλλαγή οπτικής προκειμένου να ελθει η αντιμετώπιση του φαινομένου.
«Δεσμευόμαστε ότι θα αυξήσουμε τον αριθμό των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία ώστε να είναι περισσότερες από μια ημέρες στα σχολεία», ανέφερε από την πλευρά της η υπ. Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Η οικογένεια είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας προστασίας των ανηλίκων, εκεί συγκροτείται η προσωπικότητα του παιδιού. Όταν λοιπόν η βία βρίσκει χώρο μέσα στην οικογένεια και γίνεται αποδεκτή μέσα σε ένα σπίτι ή αν οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται κακοποιητικές, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να απορρίπτουν τη βία και δεν μιλούν όταν αυτή συμβαίνει», ανέφερε από την πλευρά της η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου.
Σημεία από την παρουσίαση του σχεδίου: