ΑρχικήΚόσμοςΓιατί ο νέος Πάπας επέλεξε το όνομα Λέων - Τι συμβολίζει

Γιατί ο νέος Πάπας επέλεξε το όνομα Λέων – Τι συμβολίζει

Το όνομα «Λέων» έχει μακρά παράδοση στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας και έχει επιλεγεί από 13 προηγούμενους Πάπες.

Ο λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα νωρίτερα σήμερα το βράδυ (08.05.2025) αποκάλυψε στον κόσμο ότι εξελέγη ένας νέος Ποντίφικας που θα διαδεχθεί τον Φραγκίσκο – και για πρώτη φορά ο νέος πλέον Πάπας Λέων είναι Βορειοαμερικανός, 69 ετών, και δηλώνει ότι δεν συγκαταλέγεται στους συντηρητικούς.

Ωστόσο σύμφωνα με ανάλυση του Guardian, το όνομα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο οποίος ανήκει στο τάγμα των Αυγουστίνων έχει μακρά ιστορία στην Καθολική Εκκλησία και κάποιοι από τους προκατόχους του βρέθηκαν ακόμη και υπό την σπάθη ηγεμόνων και υπέκυψαν στις βουλές τους.

Το γεγονός ότι ο Πρέβοστ αποφάσισε να γίνει Λέων ΙΔ΄, έκανε τους Καθολικούς να φέρουν στη μνήμη τους τον προηγούμενο Πάπα Λέων – τον Λέοντα ΙΓ΄ – και το διδακτικό του έγγραφο του 1891, Rerum Novarum, το οποίο περιέγραφε τα δικαιώματα των εργαζομένων σε δίκαιο μισθό, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων να συμμετέχουν σε συνδικάτα.

Αν ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο «Πάπας του Λαού», τότε ο Λέων ΙΔ΄ είναι έτοιμος να είναι ο «Πάπας των Εργατών».

Η ιστορία του ονόματος

Ο Λέων Α’ ο επονομαζόμενος και Λέων ο Μέγας υπήρξε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας από το 440 μέχρι και το 461. Είχε επίσης το προσονύμιο του «Ιατρού της Εκκλησίας» και είχε το σθένος το 452 να συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον Αττίλα προκειμένου οι ορδές του τελευταίου να μην εισβάλλουν στην Ρώμη.

Λέων Β΄: Έμεινε γνωστός ως ο «σύντομος ή κοντός Ποντίφικας» καθώς έμεινε στην θέση από το 682 μέχρι και το 683 και είναι ο άνθρωπος που επικύρωσε το πόρισμα της Τρίτης Συνόδου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Λέων ο Γ΄ 795–816: Έδωσε με παπική βούλα στον Καρλομάγνο το τίτλο του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 800 και τον μετέτρεψε από στρατηλάτη, στρατηγό και πολεμιστή σε πολιτική φυσιογνωμία για τον τότε ευρωπαϊκό κόσμο. Ο Καρλομάγνος ανταπέδωσε την «χάρη» προσφέροντας προστασία στον Λέοντα από τους αντιπάλους του και με δικές του αποφάσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι παπικές γαίες στην ιταλική χερσόνησο.

Λέων Δ΄ 847–855: Σημαντικό έργο του είναι η οχύρωση της πόλης της Ρώμης και ο πόλεμος που κήρυξε ενάντια στους Σαρακηνούς πειρατές.

Λέων Ε΄ 903: Η δεύτερη συντομότερη παποσύνη. Ο Λέων ο Ε έμεινε στο παπικό θρόνο για μόλις έναν μήνα.

Λέων ΣΤ΄ 928: Ελάχιστα είναι γνωστά και για τον Λέοντα τον ΣΤ ο οποίος είχε επίσης πολύ σύντομη παραμονή στην κεφαλή της Καθολικής εκκλησίας.

Λέων Ζ΄ 936–939: Υπέρμαχος της ταπεινότητας και ένθερμος υποστηρικτής της μοναστικής ζωής. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ειρήνη με την Ουγγαρία.

Λέων Η΄ 963–965: Για κάποιους δεν θεωρείται Πάπας αλλά βρέθηκε για δύο χρόνια επικεφαλής του Καθολικού δόγματος.

Λέων Θ΄ (Άγιος Λέων Θ΄) 1049–1054: Ο δεύτερος Άγιος της μακράς λίστας των Προκαθήμενων της Καθολικής Εκκλησίας που επέλεξαν το συγκεκριμένο όνομα. Υπήρξε ένας από τους δομικούς μεταρρυθμιστές του καθολικού δόγματος και θεωρείται ο άνθρωπος που ξεκίνησε της διαδικασίες που έφεραν το Σχίσμα Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

Λέων Ι΄ 1513–1521: Πάπας από την οικογένεια των Μεδίκων· αφόρισε τον Μαρτίνο Λούθηρο· εποπτεύσε την πρώιμη περίοδο της Μεταρρύθμισης.

Λέων ΙΑ΄: Απρίλιος 1605 (27 ημέρες): Γνωστός ως ο «Πάπας Αστραπή» λόγω της εξαιρετικά σύντομης παποσύνης του. Έμεινε στον παπικό θρόνο λιγότερο από τον μακρινό προκάτοχό του Λέοντα Ε.

Λέων ΙΒ΄ – 1823–1829: Συντηρητικός πάπας· αντιτάχθηκε στον σύγχρονο φιλελευθερισμό.

Λέων ΙΓ΄ – 1878–1903: Διάσημος για την εγκύκλιο Rerum Novarum για τα δικαιώματα των εργατών. Ένθερμος υπερασπιστής των αδύνατων και των εργατών. Για πολλούς έχει μείνει στην ιστορία ως ο μόνος «κομουνιστής Πάπας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ