ΑρχικήΚόσμοςΒατικανό: Σπάνια ματιά στο «παπικό διαμέρισμα» (photos-video)

Βατικανό: Σπάνια ματιά στο «παπικό διαμέρισμα» (photos-video)

Ο Πάπας Λέων ΙΔ εισέρχεται στο παπικό διαμέρισμα – Σπάνιες εικόνες από το εσωτερικό του Αποστολικού Παλατιού.

Μετά την καθιερωμένη προσευχή της Κυριακής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Λέων ΙΔ επέβλεψε την επίσημη αποσφράγιση του παπικού διαμερίσματος στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού – ενός χώρου που παρέμενε κλειστός από το απόγευμα της 21ης Απριλίου, οπότε και απεβίωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακά πλάνα από τη στιγμή που ανοίγουν οι θύρες του διαμερίσματος και ο νεοεκλεγείς Ποντίφικας εισέρχεται στον χώρο για πρώτη φορά. Η κάμερα καταγράφει την είσοδό του με σεβασμό αλλά και έκδηλη συγκίνηση.


Η αποσφράγιση πραγματοποιήθηκε παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων της Αγίας Έδρας, όπως ο πρωθυπουργός του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, και ο υπουργός Εξωτερικών, καρδινάλιος Ρίτσαρντ Γκάλαγκερ.

Το παπικό διαμέρισμα αποτελεί την επίσημη κατοικία των Ποντίφικων από τον 17ο αιώνα. Παρότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει να διαμένει πιο λιτά, στον ξενώνα της Αγίας Μάρθας μαζί με άλλους κληρικούς, ο Πάπας Λέων ΙΔ φέρεται να επιθυμεί την επιστροφή στην ιστορική αυτή παράδοση.

Τα διαμερίσματα εκτείνονται στον τρίτο όροφο του Αποστολικού Παλατιού και περιλαμβάνουν περίπου δέκα χώρους: ένα ιδιωτικό γραφείο, υπνοδωμάτιο, παρεκκλήσι, τραπεζαρία, κουζίνα, καθώς και ιατρική σουίτα εξοπλισμένη με οδοντιατρική μονάδα και χώρο έκτακτης ανάγκης. Όλοι οι χώροι οργανώνονται γύρω από την Αυλή του Σίξτου Ε΄.

Σύμφωνα με πηγές του Βατικανού, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης στο διαμέρισμα, ώστε να είναι έτοιμο να υποδεχτεί τον νέο Ποντίφικα, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να ακολουθήσει την κλασική παπική παράδοση κατοίκησης του ιστορικού χώρου.