Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας, κ. Νάντια Γιαννακοπούλου στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί τροποποίησης Ποινικού Κώδικα, Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις.
«Θέλουμε έναν Ποινικό Κώδικα δίκαιο κι όχι τιμωρό, κι οφείλουμε να αντιληφθούμε πως επειδή οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, έτσι και οι Κώδικες πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.»
Σύμφωνα με τη βουλευτή Β2 Δυτ. Τομέα Αθήνας, «προτιμήσατε να συμπυκνώσετε μόλις σε δέκα άρθρα τροποποιήσεις υπερδιπλάσιων διατάξεων τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, κάτι που συνιστά για άλλη μία φορά δείγμα κακής νομοθέτησης από την Κυβέρνηση. Ειδικά με το άρθρο 7 όπου έχετε πάνω από 60 αλλαγές στον ΚΠΔ σε ένα άρθρο. Γιατί το κάνατε αυτό; Σίγουρα όχι τυχαία. Ενσωματώνετε στα ίδια άρθρα αναγκαίες τροποποιήσεις ή ενσωματώσεις Ευρωπαϊκών οδηγιών, που εμφανώς θα υπερψηφίζαμε, μαζί με διατάξεις που όχι μόνο πάσχουν νομικά αλλά καταδεικνύουν την συντηρητική αντιμετώπιση σας σε ζητήματα Δικαίου».
Τέλος, η βουλευτής τόνισε :
«Για εμάς η Δικαιοσύνη όταν δεν προσκρούει σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και όταν δεν αντιτίθεται στις αρχές του νομικού φιλελευθερισμού δεν συγχωρεί καμία πολιτική αντιπαράθεση.
Όμως εδώ με τον τρόπο που φέρνετε τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής αποδεικνύεται δυστυχώς ότι αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος όπως θέλετε λέτε να εγκαθιδρύσετε αλλά παλιά καλή βαλκανική δεξιά…».
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση της κ. Γιαννακοπούλου:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι ακόμη νωπό το μελάνι των αλλαγών των νέων Κωδίκων που έφερε προς ψήφιση η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Με τρόπο που έδειχνε ακατανόητη βιασύνη, βούληση να λύσει κάποια θέματα που μόνο αυτή είχε στο νου της, να διευκολύνει φίλους ή να προλάβει ενδεχόμενους κινδύνους για τα στελέχη της η προηγούμενη Κυβέρνηση ψήφισε άρον άρον τους Κώδικες. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκτέθηκε ανεπανόρθωτα καθώς όλα αυτά έγιναν λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις εθνικές εκλογές, έτσι αδίκησε την εργασία που είχε γίνει και φάνηκε σαν να ήθελε να κάνει ένα μαζικό ρουσφέτι προς διάφορα προνομιακά γι΄ αυτήν ακροατήρια.
Ορίζοντας δε έναρξη ισχύος την 1η Ιουλίου, δηλαδή με διαλυμένη Βουλή και άρα σε περίοδο που δεν υπήρχε νομιμοποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου να παρέμβει στη δομή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών, έδειξε ότι δεν υπολογίζει τίποτα. Έκανε άνω κάτω την Δικαιοσύνη, οδήγησε σε αποφυλακίσεις, σε αναβολές δικών και ακόμα και ο κ. Κοντονής είχε πάρει θέση να αρχίσει η ισχύς του αργότερα. Ο κ. Τσίπρας βιαζόταν. Κάτι παραπάνω θα ήξερε.
Ό,τι συνέβη τότε, συνιστά θεσμικό ατόπημα. Θα μπορούσε να αναβληθεί αυτή η συζήτηση για να γίνει αμέσως μετά και με τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονταν. Αυτή η λειψή δημοκρατική ευαισθησία, καθιστά αναγκαίο να ξαναδούμε ρυθμίσεις.
Το βλέπουμε άλλωστε και αυτές τις μέρες, μέρες ανήσυχες ενόψει του εορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ποιους βοηθούσε, ποια αντίληψη εξυπηρετούσε η μεταφορά μολότοφ να γίνει πλημμέλημα; Όλοι καταλαβαίναμε. Όλοι το καταλαβαίνουμε ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που παρακολουθούμε ένα παροξυσμό βίας και μια ανοικτή συμπαράσταση ενός ΣΥΡΙΖΑ που ανακάλυψε ξανά τον ακτιβιστικό του χαρακτήρα, μετά από τεσσεράμισι χρόνια όπου ήταν στην εξουσία.
Ανεξαρτήτως αυτής της πολιτικής επιλογής, όλος ο νομικός κόσμος εξέφρασε την θετική του στάση στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Κωδίκων, καθότι ήταν απαραίτητος στα πλαίσια του σύγχρονου ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.
Όλοι συναινέσαμε πως έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης κι όχι εσπευσμένα καθώς ο ρόλος της Δικαιοσύνης και η πραγμάτωσή της μέσω των Κωδίκων δεν μπορεί και δεν θέλουμε να μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Θέλουμε έναν Ποινικό Κώδικα δίκαιο κι όχι τιμωρό, κι οφείλουμε να αντιληφθούμε πως επειδή οι κοινωνικές συνθήκες αλλάζουν, έτσι και οι Κώδικες πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
Κι ενώ είδαμε νομοθετικές παρεμβάσεις που είμαστε θετικοί επί της αρχής σχετικά με την ανάγκη εξορθολογισμού του νομικού πλαισίου για την τρομοκρατία, για την υφ΄όρον απόλυση πολύ ισοβιτών κρατουμένων που μεταξύ άλλων περιέχονται στο νομοσχέδιο, τελικά φθάσαμε σε ένα σημείο το οποίο είναι απέναντι στο Κράτος Δικαίου, το Σύνταγμα της χώρας ακόμη και στην ίδια την λογική, με τις δε τροπολογίες που καταθέσατε τελευταία στιγμή είναι απέναντι και στην δουλειά της ίδιας της νομοπαρασκευαστικής.
Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη αλλά μας απογοητεύετε. Φανήκατε διαλλακτικός στις επιτροπές επί της αρχής και κατ΄άρθρον, όμως τελικά δεν πήρατε υπόψιν σας καμία αλλαγή, από αυτές που προτείναμε.
Δυστυχώς εκτεθήκατε μόνοι σας, διότι αντί να εισακούσετε τις νομικές παραινέσεις συναδέλφων σας και έγκριτων νομικών, αντ΄αυτού προτιμήσατε και πάλι την επικοινωνιακή πολιτική της δεκαετίας του 50΄ και να χαϊδέψετε συντηρητικά αυτιά, με επαναφορά διατάξεων για τη βλασφημία που αποσύρατε την τελευταία στιγμή λόγω της γενικής κατακραυγής. Φαντάζομαι ότι αυτό δεν το λες και πολύ φιλελεύθερη πολιτική κε Υπουργέ….
Από την άλλη, δεν γίνεται να μην επισημάνω το γεγονός πως προτιμήσατε να συμπυκνώσετε μόλις σε δέκα άρθρα τροποποιήσεις υπερδιπλάσιων διατάξεων τόσο του Ποινικού Κώδικα όσο και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, κάτι που συνιστά για άλλη μία φορά δείγμα κακής νομοθέτησης από την Κυβέρνηση. Ειδικά με το άρθρο 7 όπου έχετε πάνω από 60 αλλαγές στον ΚΠΔ σε ένα άρθρο, το τερματίσατε! Γιατί το κάνατε αυτό; Σίγουρα όχι τυχαία. Ενσωματώνετε στα ίδια άρθρα αναγκαίες τροποποιήσεις ή ενσωματώσεις Ευρωπαϊκών οδηγιών, που εμφανώς θα υπερψηφίζαμε, μαζί με διατάξεις που όχι μόνο πάσχουν νομικά αλλά καταδεικνύουν την συντηρητική αντιμετώπιση σας σε ζητήματα Δικαίου.
Όσο κι αν καταδικάζουμε αυτή σας την τακτική κε Υπουργέ, και πάλι εν ίδει εκσυγχρονισμού του Ποινικού μας Δικαίου θα σταθούμε στα θετικά του σημεία αλλά θα εμμείνω στις σημαντικότερες διατάξεις που έρχονται σε αντίθεση με το κοινωνικό πρόταγμα που οφείλουν να έχουν οι Κώδικες κατά την εφαρμογή της Δικαιοσύνης.
Οι περισσότερες αλλαγές προς το αυστηρότερο του Π.Κ. σχετίζονται με την τρομοκρατία. Και οι διατάξεις αυτές μας βρίσκουν όπως σας είπα θετικούς καθώς αποτελούν ενσωμάτωση σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Ένα όμως πολύ σοβαρό σημείο που δείχνει την λογική της Κυβέρνησης είναι ότι για άλλη μια φορά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες, πρακτικά καταργείτε ή για να μιλήσω με τους δικούς σας όρους, παρατείνετε την αναστολή ισχύος των διατάξεων περί παροχής της κοινωφελούς εργασίας ως κύριας ποινής.
Η παροχή κοινωφελούς εργασίας δεν είναι ένα χαριστικό μέτρο, αλλά μια παγκόσμια πρακτική, που έχει οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα κι εσείς την παραπέμπετε στις ελληνικές καλένδες. Σας καλούμε να ορίστε άμεσα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα την επαναφέρετε, γιατί όσο καθυστερείτε και με την πρόβλεψη για μετατροπή της κοινωφελούς σε χρηματική ποινή, βάζετε αυτομάτως αυστηρά ταξικά κριτήρια στους καταδικασθέντες και ο κόσμος που δεν θα έχει να πληρώσει την χρηματική ποινή, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα, θα μπαίνει στη φυλακή σε αντίθεση με αυτούς που θα πληρώνουν. Οι όποιες αβελτηρίες της διοίκησης δεν αποτελούν δικαιολογία για την μη εφαρμογή του θεσμού! φτιάξτε την διοίκηση μην καταργείτε ουσιαστικά την κοινωφελή!
Επίσης ένα άλλο εξαιρετικά προβληματικό σημείο που σας επισημάναμε έχει να κάνει με νέες διατάξεις που αφορούν στην επικίνδυνη οδήγηση δημιουργώντας εξαιρετικά αυστηρά πλαίσια ποινών.
Συγκεκριμένα, οι διατάξεις των άρθρων 290 και 290Α (άρθρο 4 Ν/Σ) είναι προβληματικές και δύνανται να οδηγήσουν στην επιβολή πολυετών καθείρξεων για τροχαία που δεν ενέχουν σοβαρή υποκειμενική ευθύνη του οδηγού (π.χ. εφόσον δεν έχει περάσει το αυτοκίνητο από ΚΤΕΟ ή ακόμα και μικρή υπέρβαση του ορίου αλκοόλ ή γενικώς και αορίστως κάποια επικίνδυνη ενέργεια ή ελιγμός) ενώ παραλείπετε στην περιοριστική απαρίθμηση των πράξεων επικίνδυνης οδήγησης να βάλετε και άλλες επικίνδυνες πράξεις όπως την υπερβολική ταχύτητα.
Την ίδια ώρα, ειδικές διατάξεις ρυθμίζουν την ποινική μεταχείριση όσων χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν εκρηκτικές ύλες.
Εδώ υπήρξε από την αρχή σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης ότι η χρήση μολότοφ δεν αποτελεί κακούργημα. Η χρήση μολότοφ ήταν και είναι κακούργημα. Η δε κατοχή έως τις 30.6.2019 ήταν κακούργημα, κάτι που ο Σύριζα μετέτρεψε σε πλημμέλημα από την 1.7.2019, στοχεύοντας στο ακροατήριό του. Κι έρχεστε σήμερα και επαναφέρετε την προηγούμενη ρύθμιση δηλαδή η κατοχή μολότοφ να ανακτά την κακουργηματική της υπόσταση, περιορισμένη όμως εντός των ορίων μιας διαδήλωσης.
Είναι αδιανόητο να ακούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτιέται τι αδίκημα κάνει κάποιος που κουβαλάει μία μολότοφ στην πλάτη όταν κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους νεκρούς της Μarfin.
Η διάταξη για την κατ’ έγκληση δίωξης της απιστίας σε βάρος τραπεζικών ιδρυμάτων είναι προβληματική νομοτεχνικά και ενδεχόμενα συνταγματικά. Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσαμε τροπολογία που πιστεύουμε πως αντιμετωπίζει το ζήτημα με τον βέλτιστο τρόπο και σύμφωνα με την οποία πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αυτεπαγγέλτως, κατά το άρθρο 390 παρ. 1 εδ. β΄ Ποινικού Κώδικα, διωκόμενο έγκλημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος κατά της περιουσίας τραπεζικού ιδρύματος, ο εισαγγελέας ζητεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου, να βεβαιώσει την, κατά παράβαση των κανόνων χρηστής και επιμελούς διαχείρισης, πρόκληση ζημίας στην περιουσία του τραπεζικού ιδρύματος.
Και κύριοι του Σύριζα μην χύνετε κροκοδείλια δάκρυα γιατί κι εσείς φέρατε αντίστοιχη διάταξη με τον νόμο 4472/17 βάσει τις οποίας δεν υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη όσοι έχουν την διαχείριση περιουσίας πιστωτικού ιδρύματος για πράξεις ή παραλείψεις που τελούν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής δανείων, οφειλών ή χρεών, κατά τα οριζόμενα στον Πτωχευτικό κώδικα ή ή στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης των άρθρων, για τα ΝPLs δηλαδή…
Σε σχέση με τον νέο κώδικα Ποινική Δικονομίας, σας έχουμε κρούσει τον κώδικα κινδύνου πως η εκ νέου επέκταση της αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε αξιόποινες πράξεις απλών υπαλλήλων αναμένεται να επιτείνει το λειτουργικό πρόβλημα της υπηρεσίας αυτής που είναι υποστελεχωμένη και έχει μεγάλο όγκο εκκρεμών δικογραφιών και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο να ακυρώσει τον ρόλο της, τον έλεγχο δηλαδή πολιτικών προσώπων, αφού θα έχει να ελέγξει πλέον το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Κύριες και κύριοι βουλευτές, σε όλους μας γίνεται αντιληπτό πως ο εκσυγχρονισμός των κωδίκων είναι απολύτως αναγκαίος, μετά από 70 χρόνια από την θεσμοθέτησή τους. Η αρχή της αναλογικότητας και η αρχή της επιείκειας είναι πυλώνες αυτού του πολιτισμού και είναι αδιανόητο να μην ισχύουν σε ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής είχαμε δηλώσει εξ αρχής πως είμαστε θετικοί επί της αρχής στην τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ύστερα μάλιστα από την πολύ σοβαρή δουλειά που έκανε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, άλλωστε η αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας ήταν πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.
Όμως κύριε Υπουργέ, όσο κι αν επισημάναμε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις χρειάζεται πολλή προσοχή και σύνεση για να μη φτάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο -από την ιδεοληπτική χαλαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην αναχρονιστική συντηρητικοποίηση της ΝΔ.
Και εδώ με τις προτάσεις σας υπάρχει ουσιαστικά σε πολλές περιπτώσεις όπως σας αναφέραμε οπισθοχώρηση από το κράτος δικαίου. Με τις δε αλλαγές που ανακοινώσατε στην δεύτερη ανάγνωση και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ουσιαστικά έχετε κάνει μόνος σας με τους συνεργάτες σας την δουλειά μιας δεύτερης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εν πολλοίς καταργεί την δουλειά που έγινε. Μην λοιπόν επαινείτε την νομοπαρασκευαστική όταν από μόνος σας παίρνετε πίσω πολλές από τις προτάσεις της.
Μας λέτε για καλή νομοθέτηση και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις μας φέρνετε περιπτώσεις που δεν πέρασαν από καμία νομοπαρασκευαστική, ούτε καν από διαβούλευση, που είναι οπισθοδρομήσεις από την δουλειά που έγινε τόσα χρόνια, που μυρίζουν επιστημονική και δογματική μούχλα.
Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ουσιαστικές αλλαγές. Ειδικά στον πολύπαθο χώρο της Δικαιοσύνης, που είναι ο πιο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας μας και το πιο βασικό εργαλείο πραγματικής εμπέδωσης ισότητας των πολιτών και ειδικά των πιο αδύναμων.
Για εμάς η Δικαιοσύνη όταν δεν προσκρούει σε ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και όταν δεν αντιτίθεται στις αρχές του νομικού φιλελευθερισμού δεν συγχωρεί καμία πολιτική αντιπαράθεση.
Όμως εδώ με τον τρόπο που φέρνετε τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής αποδεικνύεται δυστυχώς ότι αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος όπως θέλετε λέτε να εγκαθιδρύσετε αλλά παλιά καλή βαλκανική δεξιά…
Σας είχαμε δηλώσει κύριε Υπουργέ και είχαμε καταθέσει και τις προτάσεις μας για την ανάγκη αποκατάστασης κάποιων σημαντικών λαθών εντός του νομοσχεδίου. Εφόσον δεν προβείτε σε βελτιωτική λύση, δεν μπορούμε παρά να καταψηφίσουμε τις συγκεκριμένες διατάξεις που αντικρούουν στις αρχές του κράτους δικαίου και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης.»