ΑρχικήΟικονομίαΜητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: «Τα οικονομικά της Ελλάδας έχουν μπει σε...

Μητσοτάκης στο συνέδριο του Economist: «Τα οικονομικά της Ελλάδας έχουν μπει σε σειρά»

Η πρόοδος στα οικονομικά της Ελλάδας την τελευταία εξαετία, ήταν μεταξύ άλλων ένα από τα θέματα που ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη 29η Ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με τον νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), Ντάρον Ατζέμογλου.

Η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Ατζέμογλου στόχευσε:

  • Στην τεχνολογική πρόοδο και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης
  • Στη γεωπολιτική αβεβαιότητα σε Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο
  • Στην πράσινη μετάβαση και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία
  • Στο πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να διατηρήσουν σταθερότητα και ανάπτυξη, πατώντας «σε τεντωμένο σχοινί»

«Πριν από 10 χρόνια, στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα βρέθηκε να κοιτά την άβυσσο μπροστά σε ένα Grexit και το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος της επιθετικής διπλωματίας ήταν ένα τρίτο μνημόνιο με μεγαλύτερη απόκλιση από ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως 6 έτη μετά τα οικονομικά της χώρας έχουν μπει σε σειρά, ενώ το κόστος δανεισμού είναι χαμηλότερο από Ιταλία, ΗΠΑ, Βρετανία.

«Έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα με φιλο-αναπτυξιακή πολιτική που εστιάζει σε επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας και μακροπρόθεσμη τόνωση της ανταγωνιστικότητας» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις, ενώ η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην συμπεριληπτική ανάπτυξη και το μέρισμα της προόδου να κατανέμεται δίκαια στην κοινωνία, με αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, μείωση φόρων και στήριξη της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

«Σε έναν πολυπολικό κόσμο που συνεχώς αλλάζει η νούμερο ένα προτεραιότητά μας ως ηγέτες πρέπει να είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης ώστε να είναι relevant, ακόμη και εάν οι συνθήκες δεν είναι πάντα υπέρ μας» διεμήνυσε o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως θα την δει αύριο και πως είναι ενδιαφέρον το τι πιστεύει η ίδια για την πρόοδο που καταγράψαμε ως Ελλάδα. Συμπλήρωσε ότι συνέβαλε σημαντικά, ώστε τα πιο επιθετικά σχέδια κάποιων, για την έξοδο από την Ευρωζώνη να μην υλοποιηθούν. Ήταν εκείνη που συμφώνησε στη θέσπιση του ΤΑΑ, κατάλαβε ότι η Ευρώπη έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα είναι μπροστά από άλλες χώρες στην ψηφιακή πρόοδο, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας ενώ ανέδειξε την ανάγκη για μια αποδοτική δημόσια διοίκηση.

Mιλώντας για τις προκλήσεις στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που είναι πολυτέλεια, π.χ στην Ευρώπη έχουμε συνασπισμούς που δυσκολεύουν τα πράγματα. Αναφορά έκανε και στα fake news, που εισρέουν στον πολιτικό κόσμο και «στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να παλέψουμε ενάντια σε αυτά».

Οι δύο λέξεις “κλειδιά” που υπογράμμισε κατά το τέλος της συζήτησης ο πρωθυπουργός ήταν η “ηθική” και η “εμπιστοσύνη”