ΑρχικήΚόσμοςΗ απάντηση του Λαβρόφ στο τελεσίγραφο Τραμπ: «Τι 24 ώρες, τι 50...

Η απάντηση του Λαβρόφ στο τελεσίγραφο Τραμπ: «Τι 24 ώρες, τι 50 μέρες, τι 100 τα έχουμε περάσει όλα»

«Πενήντα μέρες -το έχουμε ξαναπεράσει αυτό. 24 ώρες -κι αυτό το έχουμε περάσει. 100 μέρες -τα έχουμε δει όλα», είναι η χαρακτηριστική τοποθέτηση, του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο, παρά τους… λεονταρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ, το… αυτί του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ιδρώνει. Σύμφωνα με τρεις πηγές της Ρωσίας, που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Reuters, σκοπεύει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, «μέχρι η Δύση δεχτεί τους όρους του».

Και αυτό, καθώς ο Πούτιν θεωρεί ότι η ρωσική οικονομία και οι ένοπλες δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές, για να αντέξουν τυχόν μέτρα πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δασμών, ενώ εκτιμά ότι, μέχρι σήμερα, «κανένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τις λεπτομέρειες» μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.


Οι όροι που έχει θέσει ο Ρώσος πρόεδρος, προκειμένου να πει το «ναι» σε ένα ειρηνευτικό «deal», περιλαμβάνουν:

– Νομικά δεσμευτική δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικά

– Ουκρανική ουδετερότητα

– Περιορισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων

– Προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών

– Αναγνώριση των εδαφικών κερδών της Ρωσίας

Είναι μάλιστα πιθανό ότι, εφόσον οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να προελαύνουν, ο Πούτιν θα διευρύνει κι άλλο τις εδαφικές απαιτήσεις του -«τρώγοντας, έρχεται η όρεξη» λέει χαρακτηριστικά μία από τις ρωσικές πηγές.

Στην αντίπερα όχθη, ο Τραμπ έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για την άρνηση του Πούτιν να δεχθεί κατάπαυση του πυρός και ανακοίνωσε την αποστολή νέων όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, ενώ προειδοποίησε με επιβολή «δευτερευόντων» δασμών 100%, εάν μέσα σε 50 ημέρες δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

Τι πέτυχε ο Αμερικανός πρόεδρος; Φαινομενικά, ελάχιστα, καθώς τόσο ο Λαβρόφ όσο και ο Πούτιν υποβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα της πίεσης από τις απειλές Τραμπ και ξεκαθαρίζουν, είτε με ειρωνεία είτε με αποφασιστικότητα και πυγμή, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τους στόχους της στο ουκρανικό μέτωπο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ